Интервю

Държавата да поеме и изследванията преди ин витро

31-08-2017 08:29
Жените да не чакат да станат вицепрезиденти на фирми и тогава да се сещат за майчинство, съветва д-р Йосиф ДимитровДържавата да поеме и изследванията преди ин витро
Лили
Лили
Войнова
voinova.lili@gmail.com
Държавата ще финансира 4, вместо настоящите 3 ин витро процедури за жените, които се нуждаят от този метод. Към тях се добавят и 4 допълнителни безплатни трансфера на размразени ембриони – дейност, която до момента не е плащана от Центъра за асистирана репродукция. Това са част от мерките, които предлага Министерство на здравеопазването (МЗ) в борбата с демографската криза. Добри ли са и какво още трябва да се направи, за да могат повече семейства да получат шанс за бебе, попитахме д-р Йосиф Димитров. Той е собственик на едноименния медицински център в София и е един от пионерите, въвели процедурата ин витро у нас.

Д-р Димитров, добри ли са, според вас, предложенията на здравното министерство?

- Увеличението на ин витро процедурите, макар и само с една, е добра стъпка от страна на МЗ. Като се добавят и другите 4 опита с размразени ембриони, мисля, че жените с репродуктивни проблеми ще получат по-голям шанс да имат дете. Казаха, че няма да има и лимит на финансирането, така че ще могат повече семейства да се възползват от този метод. Колкото повече са опитите, толкова по-голяма е възможността за забременяване. Така че, увеличението е нещо положително и ние го приветстваме.

- Всички жени ли ще могат да направят опити и с размразени ембриони? 

- Преди ин витро ние стимулираме яйчниците, за да могат да произведат повече яйцеклетки. След това при ин витро процедурата вкарваме в матката не повече от два ембриона. Другите ги замразяваме. Така че, ако не се получи бременност или пък ако след 1-2 години семейството пожелае нова, тези ембриони могат да бъдат размразени и да се използват. Досега това нещо не се финансираше, но вече ще се заплаща от фонда. Разбира се, правим тази уговорка – ако има замразени ембриони.

- Цената от 500 лв. за такава процедура достатъчна ли е? 

С казуса "ин витро" след смъртта навлизаме в тресавището, защото въпросът има три страни - медициски, етичен и правен

- Да, ще покрие разходите.

- Какво още трябва да се направи, за да могат повече жени да се възползват от ин витро процедурите? 

- Засега в предложението на МЗ не е включена възможността да се замразяват яйцеклетки на онкоболни жени и след лечението да могат да се използват. Мисля, че това ще бъде разрешено скоро, защото може да помогне на млади жени с рак. Още повече, че те едва ли са чак толкова много. Процедурата не е проблем от медицинска гледна точка, така че е добре да се финансира от ЦАР. Друго, в моята практика виждам, че някои жени ги затрудняват предварителните изследвания, които са задължителни. Не може да се мине без тях. Те струват около 400-500 лв. и ще е добре, ако се поемат от държавата. В момента ин витро опитите се заплащат, а предварителните изследвания – не.

- Омбудсманът Мая Манолова препоръча да се промени настоящата наредба и да се даде възможност за ин витро със замразени ембриони при смърт на единия партньор. Какво е вашето мнение?

- Тук навлизаме в дълбоките води, да не кажа в тресавището. Защото въпросът има три страни. Първо, от медицинския аспект няма проблем. Замразеният ембрион може да се използва. Само че, идва морално-етичният аспект. В България сурогатното майчинство е забранено, а явно става въпрос за починал съпруг. Тогава какви са правата на жената да ползва ембриона, при положение, че мъжът вече го няма? Важни са и правните въпроси. В момента законът казва, че замразените материали трябва да бъдат унищожени при смърт на единия родител. Това са въпроси, които занимават целия свят, не само нас. Имаше преди години един английски филм, който третираше подобен проблем. Млади, много богати хора си бяха замразили ембриони, но катастрофираха и загинаха. Ембрионите ли са наследници на цялото това богатство или не?

- Как е решен въпросът в Европа?

- В Европа са забранени почти навсякъде. В Германия със сигурност знам, че не е разрешено подобно нещо. Мисля, че нашето законодателство е съобразено с европейското, но нека юристите да се съберат и да решат проблема.

- Пациентски организации преди два месеца алармираха за нередности при извършване на ин витро процедурите. Как, според вас, да се завиши контролът в клиниките?

Не може да има злоупотреби с парите, пациентите се подписват след всеки преглед или манипулация

- Не намирам никакъв пропуск в контрола, а сега дават още по-големи правомощия на проверяващите. Първо, всяка жена, за която има отпуснати от държавата пари, първо започва стимулация. Имаме един стимулационен протокол, където всеки ден се правят инжекции, изследват се хормони, провежда се ултразвуков преглед и жената се подписва за извършените манипулации. Всеки ден се подписва и срещу количествата лекарства, които е взела. С този протокол ние се отчитаме пред Агенцията по трансплантация. Така че, не може да стават злоупотреби, там стои подписът на пациентката. Тя иска да има бебе и няма да се подпише, ако нещо не е направено. Няма логика.

- Смятате, че не може да има злоупотреби?

- Не може да има и не знам защо изобщо се повдигна този въпрос. Каква беше целта...

- Колко ин витро процедури се извършват в клиниката ви и колко са финансираните от фонда?

- Общо са 150-200, като 100 от тях са финансирани от Центъра за асистирана репродукция. Става въпрос само за ин витро, не за други процедури, примерно инсеминация и т. н.

- Какъв процент от тях са успешни и завършват с раждане на бебе?

- Около 22-23% са живородените деца. Ето, сложили сме снимките им на таблото и всяка година ги сменяме. Това е голяма радост за родителите и за нас.

- Кои фактори имат значение за успешен опит?

- На първо място е възрастта. Важен е начинът, по който е лекувана жената и по който ще бъде извършена процедурата. Важни са възможностите на екипа, неговият опит, знания. Ние за всеки пациент преценяваме индивидуално какво трябва да се направи, необходимо ли е да бъде лекувана пациентката преди процедурата. Понякога се налага и това.

- На каква възраст обикновено жените стигат до ин витро?

- За съжаление, не на тази, на която ни се иска. Все повече жени идват на възраст над 35 години, а това вече е пределът. След 35 години шансът и за нормално забременяване намалява и с всяка изминала година пада още повече. Затова ние постоянно повтаряме, че жените трябва да раждат до 35 години, даже бих казал до 30, а не да чакат да станат вицепрезиденти на фирми и тогава да се сетят за майчинството. За съжаление, не се получава така.

- Може ли една клиника да си подбира пациентите, за да има по-добра успеваемост?

- Разбира се, че е възможно. Имаше подобен случай в Лондон – дават час на пациентка за консултация, примерно след година, но когато разбират, че е на 20 години и казват да дойде на следващия ден. Те също имат контролни механизми. Бяха решили, че най-съмнителни са тези, които отчитат висок процент раждания след ин витро. Затова отиват,  правят проверките и виждат, че няма никакви проблеми. Оказало се обаче, че има две паралелни клиники, като в едната избират млади пациенти и отчитат много висока успеваемост, а в другата пращат по-възрастните.

- Какви са причините за увеличаването на младите хора с репродуктивни проблеми? 

Фитнесманията може да лиши мъжа от потомство

- Много са. Казахме за възрастта, но следва ранното започване на полов живот, безразборна смяна на партньорите, а оттам и полово преносими болести. Нежелана бременност, аборти. Знаете че при 30% от проблемите идват с лед аборти, така че тук е много важна профилактиката сред младите хора. Пушенето, наркотиците също вредят. Заради цигарите много по-бързо стареят яйчниците. Наднорменото тегло също, като нашите деца са едни от най-дебелите в Европа. Всичко това оказва отрицателно влияние върху способностите за забременяване. Фитнесманията също е много важен фактор и може да лиши мъжа от потомство. Спортът е много хубаво нещо, но да не се прекалява. Започват да се приемат анаболи, хормони, стероиди и т. н. Те са се превърнали в химици. Искат да имат хубави тела, но не мислят, че няма да могат да имат деца. Друг проблем е употребата на пластмаса – чаши, туби, всичко е пластмаса, а това е много вредно. Въздухът, който дишаме е мръсен. Храната, която ядем също не е чиста. Месото е тъпкано с хормони и момичетата по време на пубертета израстват много, момчетата заприличват на момичета. Антибиотици масово се дават, за да не боледуват птиците, другите животни, но след това попадат в нашия организъм. От друга страна – обездвижването...

- Каква е профилактиката?

- Както виждате, има неща, с които трудно можем да се преборим, но има други, които зависят от нас. Можем да намалим наднорменото тегло, да се разхождаме на Витоша, да спрем да пушим, умерено да спортуваме. Това препоръчваме и на нашите пациенти.

- Къде сме ние в сравнение с останалите страни от Европа?

- Мисля, че сме над средното ниво. Ще дам няколко примера – в Австрия се плащат 4 процедури, в  Белгия – 5, в Дания - 3, като има съучастие и от страна на пациента, Франция – 4, значи ние сме на тяхното ниво. По този показател може да се каже, че категорично сме в Европа. В по-голяма част от страните тези процедури са частично финансирани, така че, ние даже сме по-добре.

- Вие сте един от първите лекари, които започват да извършват ин витро процедури в България. Какво се промени през всичките тези години?

- Ин витрото е нещо, което много бързо се развива. Това е млад клон в медицинската наука и непрекъснато се променя. Можем да го разделим на две части – клинична и биологична. В първата много се усъвършенства апаратурата. Мога да ви покажа нашите апарати, които са 4D и нямат нищо общо със старите. Въвели сме индивидуален подход за всяка жена. Другото е обучението на персонала, лекарите ходят на конгреси, конференции и т. н. Много са новостите в техниката на имплантиране. Биологичната част също е изключително важна. Има нови, специални инкубатури, които наподобяват маточните тръби. Знаете, в света вече трансплантираха матка на пациентка и жената роди два пъти. Подобни опити се правят навсякъде, в Америка, в Турция и на други места. Навсякъде се върви напред и ние не бива да изоставаме. 


ЦАР навършва 15 години

ЦАР навършва 15 години

За това време фондът е помогнал на 38 000 двойки за инвитро, родили са се 16600 бебетата

Искаме индексация на цените за инвитро с 20%

Искаме индексация на цените за инвитро с 20%

Нов стандарт по асистирана репродукция предлагат здравните власти. Ще се отрази ли той на Центъра за асистирана репродукция и как, очакват ли се промени във финансирането на процедурите за ин витро заради покачването на цените, добро ли е качеството на тази дейност в страната, попитахме д-р Мария Георгиева, директор на ЦАР.

25% от държавното инвитро свършва с бебе

25% от държавното инвитро свършва с бебе

Успеваемостта на различните центрове варира от 0 до 50 процента, а в някои от тях са правени едва по два-три опита
Първото ин витро беше в Медицинска академия

Първото ин витро беше в Медицинска академия

Тази година се навършват 30 години от създаването на първото бебе ин витро в България. Каква точно е историята, разказва проф. Атанас Щерев, който е „бащата" на този метод у нас.

Най-подходящо е да родите между 24 и 25 години

Най-подходящо е да родите между 24 и 25 години

Кога е наистина късно за дете, защо, каква е промяната и как намаляват възможностите за забременяване по естествен път, разказва д-р Мефтуне Шефкетова. 

Откриват още една ин витро клиника

Откриват още една ин витро клиника

С нея броят на центровете за репродуктивно здраве у нас стават 37

Половината безплодни бракове са заради мъжа

Половината безплодни бракове са заради мъжа

Менопаузата подранява с пет години и настъпва средно на 47, казват специалистите
Бърза писта за клиниките до парите за ин витро

Бърза писта за клиниките до парите за ин витро

Нови редакции в правилника на Центъра за асистирана репродукция подпомагат договорните му партньори без опит
Раждането след 35 е по-рисково

Раждането след 35 е по-рисково

Бременността е един от най-чаканите и щастливи периоди в живота на едно семейство. Какво трябва да знаем стъпка по стъпка, за да имаме здраво бебе, потърсихме д-р Румен Велев

Бременността под лупа

Бременността под лупа

Бременността е един от най-чаканите и щастливи периоди в живота на едно семейство. Какво трябва да знаем стъпка по стъпка, попитахме д-р Румен Велев.

1 2 3 4 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ