ЗАПЛАХА

Колко е опасен фипронилът?

31-08-2017 10:10
Слава
Слава
Аначкова
slava.anachkova@gmail.com
Колко е опасен фипронилът?„Арестуването” на яйца и сладолед не е истерия, а спазване на закона, обяснява д-р Сергей Иванов
Топка сладолед с токсичен фипронил със сигурност не се вписва в идеята за здравословно хранене. Заплахата се оказа напълно реална, след като инсектицидът "лъсна" в тонове ледени лакомства и майонеза у нас. Скандалът с фипронила отприщи арести на производители, затваряне на ферми в Европа и изтеглянето на хиляди продукти. Истерията в някои медии придоби размерите на заплаха от масово поразяване, а по-скромните сценарии се ограничаваха до епидемия от пъпки и повръщане сред любителите на сладолед. Колко е опасен фипронилът и има ли причина да се страхуваме? Попитахме д-р Сергей Иванов, биолог в Центъра по биология на храните.
Съединението фипронил всъщност е пестицид, който се влага в препаратите за борба с кърлежи и въшки при животните. Предписва се от ветеринарните медици и се води като напълно безвреден за всякакви домашни любимци. Причината е, че се разнася в козината, но

 

рядко преминава през кожата

 

В големи количества е токсичен, но до този момент не са известни случаи на натряване при хора и животни. Може би, защото никой не е експериментирал дотолкова, че умишлено да се натъпче с препарат против кърлежи.  

„Максимално измереното количество фипронил в „арестувания” яйчен жълтък е 1 милиграм на килограм продукт, което е страшно ниска концентрация. Дозата, която би могла да предизвика сериозни здравословни проблеми, е 100 милиграма на килограм тегло. Това означава един 50-килограмов човек да изяде 5 000 яйца”, уточни д-р Иванов.

По думите му, всички твърдения за дразнене на кожата, повръщане и проблеми с щитовидната жлеза и бъбреците са силно хипотетични, тъй като натравянето с фипронил не е изследвано в медицината. „Дозировката е толкова ниска, че изобщо не може да се говори за натравяне. А и на мен не са ми известни подобни случаи при хора в цялата ми дългогодишна практика”, категоричен е биологът.

Това, което възмути цяла Европа и провокира спешните действия от страна на държавните власти в Германия и Холандия, всъщност не е опасността за здравето, а 

криминалната употреба на фипронила

 

Европейското законодателство категорично забранява съединението да се влага в препарати, които се ползват за дезинфекция на селскостопански животни. Директивите са издадени, за да се елиминира досега на пестицида с хранителни продукти от всякакъв вид – мляко, яйца, месо и съдържащите ги стоки в търговската мрежа. „Досега наивно вярвахме, че в Европа никой не ползва неразрешени химикали, но се оказа, че не е така. Влагането на фипронил в препаратите за дезинфекция е криминално деяние и затова имаше арести и затворени ферми. А продуктите са изтеглени, защото фипронилът не бива да бъде там, в колкото и ниски концентрации да е. "Това не е истерия, а спазване на закона"коментира д-р Иванов.

От Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) гарантират, че са задържали всички яйчни продукти с фипронил, преминали границата -

две партиди по 500 кг жълтък на прах всяка

Количествата са блокирани в специални складове и ще бъдат унищожени. Експертите признаха, че е възможно е на пазара да се появят продукти с под 0,005 милиграма от пестицида в състава - например сложеният под възбрана 12.5 сладолед. Но само при условие, че производителят им направи лабораторен анализ за своя сметка и докаже минималната концентрация.
Както Clinica.bg вече писа, за да се гарантира безопасността на храните и спокойствието на гражданите, проверки за фипронил се правят и на българските производители. Стриктно се следи и дали яйцата и яйчните продукти, които влизат от чужбина, имат документ, че са "чисти".

 

 

Контрол

Спираме на границата турски чушки с пестициди

 

 

Пет партиди пресни чушки от Турция с различно съдържание на пестициди са били блокирани на българската граница през август. Това показват данните на европейската система за бързо известяване на опасни храни, която съдържа информация и за продуктите със съмнително съдържание, циркулиращи в България. Освен чушки, през границата с Турция у нас са влезли и „отровни" лимони, но всички количества са били унищожени, без да стигат до пазара, показват данните от платформата.

Плодовете и зеленчуците са били спрени още на границата, защото в съставът им са били открити три вида токсични пестициди над нормата – метомил, форметанат и хлорпирифос. И трите съединения се използват за растителна защита в земеделието и в допустими граници са разрешени за употреба в Европейския съйз. Метомилът, например, спасява от вредители доматите, краставиците, пипера, тютюна, патладжана, тиквичките, граха, зеления фасул, дините, пъпешите, памука, спанака и марулята. Форметанатът се ползва при насажденията от тикви, праскови, кайсии и десертните сортове грозде, а хлорпирифусът помага при лозя, картофи, зеле, артишок, рапица, пшеница, ечемик, овес и царевица.

Известно е, че пестицидите в големи количества са опасни за децата, бременните и възрастните с отслабена имунна система. В ниски концентрации обаче се разграждат в организма. Старателното измиване на плодовете и зеленчуците е достатъчно за премахването им, твърдят експертите.
Джинджифилът поскъпнал двойно

Джинджифилът поскъпнал двойно

Експертите на КНСБ са разгледали 26 хранителни стоки от първа необходимост и 5 нехранителни стоки, препоръчителни за опазване на здравето и живота
Българските туршии са с уникален микробиом

Българските туршии са с уникален микробиом

С тях може да се лекуваме стига да са приготвени правилно, каза д-р Сергей Иванов
Солени глоби за месо с изтекъл срок на годност

Солени глоби за месо с изтекъл срок на годност

Това предвижда новият Закон за управление на агрохранителната верига, който прие правителството
Заразеното пилешко не е стигнало до потребителите

Заразеното пилешко не е стигнало до потребителите

То е иззето от мрежата, каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева
Предупрежденията за салмонелата са закъснели

Предупрежденията за салмонелата са закъснели

За последният месец има 7 нотификации, каза д-р Сергей Иванов от Асоциация "Активни потребители"
Открити са млечни продукти без документи

Открити са млечни продукти без документи

Запечатаха складове след спецакция на Икономическа полиция, ГДНП, НАП, БАБХ и МВР
Дете намери медицинска игла в пържолата си

Дете намери медицинска игла в пържолата си

Момичето е добре, от Агенцията за безопасност на храните започват проверка
В седмичните градини може и мекици

В седмичните градини може и мекици

Това е записано в Наредбата за хранене на децата от 3 до 7 години в детските градини
Изтеглиха от пазара опасни колбаси и риба

Изтеглиха от пазара опасни колбаси и риба

Заразени са с листерия, предупредиха от БАБХ
МЗ:Критиките за промените в Наредбата за детското хранене са неоснователни

МЗ:Критиките за промените в Наредбата за детското хранене са неоснователни

Българските държавни стандарти , се изготвят от Технически комитети към Българския институт по стандартизация, заявиха от ресорното ведомство
1 2 3 4 5 ... 6 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Коя е най-голямата опасност за хората по време на настоящата пандемия

Април 2020