Нефролог по съдба

11-04-2016 08:02
Нефролог по съдбаД-р Борис Богов мечтаел да стане кардиолог, но животът решил друго
Близо 3 200 са онези, които ползват диализно лечение, а около 1000 чакат за бъбречна трансплантация. За пръв път Клиниката по нефрология към Александровска болница стартира скрининг на рискови групи пациенти – с гранично бъбречно заболяване, диабет и хипертония. Те трябва да са под наблюдение, за да има контрол над болестта. Затова днес ви представяме началника на клиниката проф. д-р Борис Богов.
Професорът с уникална фамилия, е чистокръвен македонец, а неговият пра-пра-дядо е бил поп. Бъдещият специалист по бъбречни заболявания се родил в китното селце Марикостиново, което се намира между Петрич и Сандански по поречието на река Струма. В семейството му няма лекари, но той твърди, че от малък живеел с мечтата един ден да цери болните и немощните хора. Завършил средното си образование през 1979 г. в Петрич, след което го приели от раз и завършил тогавашната Медицинска академия. Първо започнал работа в болницата на град Сандански, а малко по-късно се явил на конкурс в Медицинска академия, спечелил го и започнал кариерата си в столицата.

Казва, че причината за това била в известен смисъл случайна. Когато бил ординатор към Института по вътрешни болести, в Клиниката по нефрология обявили конкурс за асистент и негова колежка доц. Режина Джераси много настоявала младият и буден Богов да се яви. Той обаче й казал: „Цял живот да изучавам само два бъбрека, забрави!" Истината е, че по онова време той мечтаел да стане кардиолог. Но, както често става в живота, по ирония на съдбата, се явил на конкурса, спечелил го и до ден днешен е нефролог и то сред най-изявените специалисти в областта.

През 2009 година става началник на клиниката, минавайки преди това по всички стъпала на йерархията. Казва, че си обича работата, а специализираната клиника за лечение на бъбреците на Александровска болница, е най-голямата в страната.

Тя е водеща по отношение на дейности, които са заложени в нефрологичната практика и е 3-то ниво на компетентност, което в съвременните класификатори, е най-високото. В клиниката са застъпени всички дейности, обучение и специализации на лекари. Единственото, което до момента тук не е правено, е проследяване на следбъбречна трансплантация на пациенти, по простата прозаична причина, че базата доскоро не разполагала с добра хотелска част. Преди две години обаче този проблем е решен и от тази година ще започне и проследяването на такива болни. Иначе в клиниката се лекуват най-тежките бъбречни заболявания с имуносупресия. Това е специфично лечение на имунни бъбречни болести като системен лупус, васкулити и др., което се прави с типични лекарства, които подтискат патологичният процес. Те изискват подобрени условия при стационирането им, заради податливост към различни видове инфекции.

Безброй са благодарните пациенти, които продължават да се обаждат на доктора и да изразяват своята признателност. Има обаче и недоволни, които обвиняват лекарите, но това е неминуемо, обобщава философски професорът, който е наясно, че всеки съди от собствена камбанария и, че хората мразят да признават собствените си грешки и немарливост, каквато нерядко проявяват.

Като всеки македонец и проф. Богов обича да пее комитски песни и да пие червено вино. Най-много обаче го влече природата и затова не пропуска възможност да излиза сред натурата със съпругата си и трите им деца – две дъщери и един син, също лекар. Пак заради гората преди време станал авджия, но за това увлечение, казва че намира по-рядко време, пък и там ходел заради разходката в планината, а не заради самият лов.

Не е емигрирал, защото е от онова поколение лекари, които не са били лишени от командировки и пътувания навън и в този смисъл не страдат от комплекси. Второ, но всъщност по-важно, е фамилията, семейството, отговорността. За проф. Богов тези понятия имат смисъл и съдържание, не са просто кухи фрази и статуси. „Аз съм от хората, които изповядват вярата, че камъкът си тежи на мястото", простичко обобщава той. А както се разбира, изкачвайки всички стъпала на кариерното израстване отдолу нагоре, днес той е успял мъж, лекар, баща, съпруг и вече дядо на две внучета. На въпроса как се постига това, отговаря, че е важно човек да знае, може, но най-вече да има реална самооценка за всичко това.За здрава ценностна система

За здрава ценностна система

Не съм колебал нито за миг да стана доброволец, в ситуация като тази, в която се намира страната ми
Любовта е над всичко

Любовта е над всичко

Моето хоби е образната диагностика, каза д-р Ваня Страхинова
Красивият ловец на лъжи

Красивият ловец на лъжи

Най-много мразя да ме лъжат, за това избрах професия, която се бори с лъжите, казва инспектор Весела Крумова
Четвърто поколение медик

Четвърто поколение медик

Винаги съм искал да бъда хирург, колебанието беше във вида хирургия, казва д-р Димитър Пенчев
Богатството на сивите нюанси

Богатството на сивите нюанси

Мечтая доброто да се случва, все повече между нас, каза проф. Росен Коларов
Посланичката на любовта

Посланичката на любовта

Музата, която ме е споходила е любовта във всичките й измерения, казва д-р Джина Дундова- Панчева
Една дарена икона и един спасен кръст

Една дарена икона и един спасен кръст

Всеки понеделник и петък влизам в храма на Александровска болница, освен за семейството ми се моля и за моите пациенти, казва д-р Найден Кандиларов.
Чудесата на зрелия избор

Чудесата на зрелия избор

Човек, трябва да избира професия със сърцето си, казва Станислава Базовичка
Планинска легенда

Планинска легенда

В планината солови акции няма, това е отборна работа на добре смазана машина, казва планинския спасител Иван Драгошинов
Лекарят, който спира „света“ да се върти

Лекарят, който спира „света“ да се върти

За световъртежа малко се учи в университета, за мен той винаги е бил професионално изкушение, казва д-р Георги Савов
1 2 3 4 5 ... 16 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Подкрепяте ли удължаването на мерките за борба с пандемията от COVID-19?

Април 2020