Казус

Омбудсманът каза „да” на инвитро след смъртта

29-08-2017 16:00
Здравното министерство вече е пристъпило към спешни промени в нормативната уредбаОмбудсманът каза „да” на инвитро след смъртта
Clinica.bg

press@clinica.bg
Унищожаването на яйцеклетки, сперматозоиди и всякакъв генетичен материал, необходим за инвитро процедури, нарушава правата на гражданите и трябва да бъде премахнато от нормативната уредба. Това обяви омбудсманът Мая Манолова по повод старта на обществено обсъждане за промени в Наредба №28 на Министерството на здравеопазването, която не допуска асистирана репродукция в случай на смърт на един от партньорите.
Дебатите по темата стартираха още в края на юли, когато общественият защитник се самосезира по жалба на Ася Йорданова. Двамата със съпруга й са предплатили 5 000 лв. за изкуствено оплождане и имплантиране, тъй като една от мечтите им е била да имат дете. При нелеп инцидент на работното си място обаче мъжът на Ася почива и тя се обръща към лекуващия си лекар, за да ускори инвитро процедурата. Вместо това обаче клиниката я уведомява, че трябва да унищожи здравите и готови за имплантация ембриони. Специалистите се позовават на чл. 71 от Наредба №28 за дейностите по асистирана репродукция. Според него смъртта на съпруга или партньора е основателна причина за унищожаването на яйцеклетки, сперматозоиди и зиготи (ембриони), независимо какво е декларираното приживе желание на донора на репродуктивния материал.  

Точно обратното становище застъпва в препоръките си до МЗ омбудсманът Мая Манолова. По думите й разпоредбата е несправедлива, и не само нарушава правата на гражданите, но също така пречи на преодоляването на демографската криза. Забраната на практика обрича стотици хора да нямат деца само, защото са имали нещастието да загубят партньора си в процеса на инвитро процедура.

По въпроса вече се работи и здравното министерство е задействало процедура по промяна на наредбата, увери в ефира на една от националните телевизии заместник-министърът на здравеопазването Мирослав Ненков. Редакцията обаче минава през задължително едномесечно обществено обсъждане и може да стане факт чак в началото на октомври.

 

КЛИНИКАТА

Подобни трагедии показват дупка в закона 

Съпричастни сме с трагичните събития в семейството на Ася Йорданова, но не можем да изпълним желанието й, дори да имаме огромното желание за това, защото ще нарушим закона. Това обявиха в отворено писмо до медиите от Ин витро АГ Медицински център Димитров по повод жалбата до омбудсмана за отказа на клиниката да продължи процедурите по асистирана репродукция след смъртта на съпруга на Ася.

„От човешка гледна точка, всеки от нас, специaлистите на Медицински център Димитров,, споделя тревогите на вдовицата Ася Йорданова и желанието й да бъде майка. За съжаление, подобни трагедии показват непълнотата в законодателството", коментират от клиниката.

От там са безсилни и защото подписите на семейството стоят под информирано съгласие, в което изрично са упоменати възможните последствия. С него двойката декларира: „Информирани сме, че в случай на развод или смърт на единия от партньорите, ембрионите няма да могат да ни бъдат прехвърлени".

От клиниката са категорични, че на този етап не са унищожавали ембрионите, подготвени за имплантация на Йорданова. Те са блокирани и се съхраняват в медицинския център. При изразено желание да бъдат прехвърлени в друга клиника, ще бъдат поискани инструкции за това от Изпълнителната агенция по трансплантации.


ЦАР навършва 15 години

ЦАР навършва 15 години

За това време фондът е помогнал на 38 000 двойки за инвитро, родили са се 16600 бебетата

Искаме индексация на цените за инвитро с 20%

Искаме индексация на цените за инвитро с 20%

Нов стандарт по асистирана репродукция предлагат здравните власти. Ще се отрази ли той на Центъра за асистирана репродукция и как, очакват ли се промени във финансирането на процедурите за ин витро заради покачването на цените, добро ли е качеството на тази дейност в страната, попитахме д-р Мария Георгиева, директор на ЦАР.

25% от държавното инвитро свършва с бебе

25% от държавното инвитро свършва с бебе

Успеваемостта на различните центрове варира от 0 до 50 процента, а в някои от тях са правени едва по два-три опита
Първото ин витро беше в Медицинска академия

Първото ин витро беше в Медицинска академия

Тази година се навършват 30 години от създаването на първото бебе ин витро в България. Каква точно е историята, разказва проф. Атанас Щерев, който е „бащата" на този метод у нас.

Най-подходящо е да родите между 24 и 25 години

Най-подходящо е да родите между 24 и 25 години

Кога е наистина късно за дете, защо, каква е промяната и как намаляват възможностите за забременяване по естествен път, разказва д-р Мефтуне Шефкетова. 

Откриват още една ин витро клиника

Откриват още една ин витро клиника

С нея броят на центровете за репродуктивно здраве у нас стават 37

Половината безплодни бракове са заради мъжа

Половината безплодни бракове са заради мъжа

Менопаузата подранява с пет години и настъпва средно на 47, казват специалистите
Бърза писта за клиниките до парите за ин витро

Бърза писта за клиниките до парите за ин витро

Нови редакции в правилника на Центъра за асистирана репродукция подпомагат договорните му партньори без опит
Раждането след 35 е по-рисково

Раждането след 35 е по-рисково

Бременността е един от най-чаканите и щастливи периоди в живота на едно семейство. Какво трябва да знаем стъпка по стъпка, за да имаме здраво бебе, потърсихме д-р Румен Велев

Бременността под лупа

Бременността под лупа

Бременността е един от най-чаканите и щастливи периоди в живота на едно семейство. Какво трябва да знаем стъпка по стъпка, попитахме д-р Румен Велев.

1 2 3 4 »
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Според вас в страната има ли нужда от още болници за активно лечение?

Май 2024 Предишен Следващ