Казус

Омбудсманът каза „да” на инвитро след смъртта

29-08-2017 16:00
Clinica.bg

press@clinica.bg
Омбудсманът каза „да” на инвитро след смърттаЗдравното министерство вече е пристъпило към спешни промени в нормативната уредба
Унищожаването на яйцеклетки, сперматозоиди и всякакъв генетичен материал, необходим за инвитро процедури, нарушава правата на гражданите и трябва да бъде премахнато от нормативната уредба. Това обяви омбудсманът Мая Манолова по повод старта на обществено обсъждане за промени в Наредба №28 на Министерството на здравеопазването, която не допуска асистирана репродукция в случай на смърт на един от партньорите.
Дебатите по темата стартираха още в края на юли, когато общественият защитник се самосезира по жалба на Ася Йорданова. Двамата със съпруга й са предплатили 5 000 лв. за изкуствено оплождане и имплантиране, тъй като една от мечтите им е била да имат дете. При нелеп инцидент на работното си място обаче мъжът на Ася почива и тя се обръща към лекуващия си лекар, за да ускори инвитро процедурата. Вместо това обаче клиниката я уведомява, че трябва да унищожи здравите и готови за имплантация ембриони. Специалистите се позовават на чл. 71 от Наредба №28 за дейностите по асистирана репродукция. Според него смъртта на съпруга или партньора е основателна причина за унищожаването на яйцеклетки, сперматозоиди и зиготи (ембриони), независимо какво е декларираното приживе желание на донора на репродуктивния материал.  

Точно обратното становище застъпва в препоръките си до МЗ омбудсманът Мая Манолова. По думите й разпоредбата е несправедлива, и не само нарушава правата на гражданите, но също така пречи на преодоляването на демографската криза. Забраната на практика обрича стотици хора да нямат деца само, защото са имали нещастието да загубят партньора си в процеса на инвитро процедура.

По въпроса вече се работи и здравното министерство е задействало процедура по промяна на наредбата, увери в ефира на една от националните телевизии заместник-министърът на здравеопазването Мирослав Ненков. Редакцията обаче минава през задължително едномесечно обществено обсъждане и може да стане факт чак в началото на октомври.

 

КЛИНИКАТА

Подобни трагедии показват дупка в закона 

Съпричастни сме с трагичните събития в семейството на Ася Йорданова, но не можем да изпълним желанието й, дори да имаме огромното желание за това, защото ще нарушим закона. Това обявиха в отворено писмо до медиите от Ин витро АГ Медицински център Димитров по повод жалбата до омбудсмана за отказа на клиниката да продължи процедурите по асистирана репродукция след смъртта на съпруга на Ася.

„От човешка гледна точка, всеки от нас, специaлистите на Медицински център Димитров,, споделя тревогите на вдовицата Ася Йорданова и желанието й да бъде майка. За съжаление, подобни трагедии показват непълнотата в законодателството", коментират от клиниката.

От там са безсилни и защото подписите на семейството стоят под информирано съгласие, в което изрично са упоменати възможните последствия. С него двойката декларира: „Информирани сме, че в случай на развод или смърт на единия от партньорите, ембрионите няма да могат да ни бъдат прехвърлени".

От клиниката са категорични, че на този етап не са унищожавали ембрионите, подготвени за имплантация на Йорданова. Те са блокирани и се съхраняват в медицинския център. При изразено желание да бъдат прехвърлени в друга клиника, ще бъдат поискани инструкции за това от Изпълнителната агенция по трансплантации.Дават 75 хил. за ин витро в Хасково

Дават 75 хил. за ин витро в Хасково

Миналата година над 30 двойки са получили помощ от 2 340 лв. за асистирана репродукция
Дават пари за ин витро в Търново

Дават пари за ин витро в Търново

Общината е отпуснала 70 000 лв. по програмата за асистирана репродукция
Премиерът с награда от „Искам бебе”

Премиерът с награда от „Искам бебе”

Отличен е и Владислав Горанов за осигуреното финансиране за инвитро процедури
Ако бебето остава мечта

Ако бебето остава мечта

След колко време една двойка, която иска да има дете, трябва да се обърне към специалист, ако бебето не се случва, какво трябва да нарави. На всички тези въпроси отговаря д-р Георги Николов.
Къде колко бебета ин витро се раждат

Къде колко бебета ин витро се раждат

Тук може да видите данните за всички 36 центрове в страната за 2017 г.
2344 бебета ин витро за една година

2344 бебета ин витро за една година

С 0.2% се е увеличила успеваемостта в клиниките за репродуктивна медицина, показват данните на ИАТ за миналата година

Помагат на двойки за ин витро

Помагат на двойки за ин витро

Документи се приемат в община Горна Оряховица до 30 април

Бебетата ин витро през 2016 г. вижте тук

Бебетата ин витро през 2016 г. вижте тук

13 575 процедури са направили специалистите в 36 клиники, родените деца са 2 524, показват данните на Изпълнителната агенция по трансплантации
Ще плащат за 4 опита инвитро

Ще плащат за 4 опита инвитро

Центърът за асистирана репродукция ще финансира и имплантирането на замразени ембриони

Фонд инвитро ще работи с онкоболни

Фонд инвитро ще работи с онкоболни

Право на 4 пункции за добиване на яйцеклетки ще получават жените, които не отговарят на стимулация
1 2 3 4 »

 

 

ОНКОЛОГИЯ

ИН ВИТРО

НЕВРОЛОГИЯ

КАРДИОЛОГИЯ

 

Кои са болниците, където може да намерите помощ в случай на нужда, може да научите тук. 

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Адекватни ли са заложените параметри в проекта за нова здравна карта на МЗ?

Април 2018