Казус

Омбудсманът каза „да” на инвитро след смъртта

29-08-2017 16:00
Clinica.bg

press@clinica.bg
Омбудсманът каза „да” на инвитро след смърттаЗдравното министерство вече е пристъпило към спешни промени в нормативната уредба
Унищожаването на яйцеклетки, сперматозоиди и всякакъв генетичен материал, необходим за инвитро процедури, нарушава правата на гражданите и трябва да бъде премахнато от нормативната уредба. Това обяви омбудсманът Мая Манолова по повод старта на обществено обсъждане за промени в Наредба №28 на Министерството на здравеопазването, която не допуска асистирана репродукция в случай на смърт на един от партньорите.
Дебатите по темата стартираха още в края на юли, когато общественият защитник се самосезира по жалба на Ася Йорданова. Двамата със съпруга й са предплатили 5 000 лв. за изкуствено оплождане и имплантиране, тъй като една от мечтите им е била да имат дете. При нелеп инцидент на работното си място обаче мъжът на Ася почива и тя се обръща към лекуващия си лекар, за да ускори инвитро процедурата. Вместо това обаче клиниката я уведомява, че трябва да унищожи здравите и готови за имплантация ембриони. Специалистите се позовават на чл. 71 от Наредба №28 за дейностите по асистирана репродукция. Според него смъртта на съпруга или партньора е основателна причина за унищожаването на яйцеклетки, сперматозоиди и зиготи (ембриони), независимо какво е декларираното приживе желание на донора на репродуктивния материал.  

Точно обратното становище застъпва в препоръките си до МЗ омбудсманът Мая Манолова. По думите й разпоредбата е несправедлива, и не само нарушава правата на гражданите, но също така пречи на преодоляването на демографската криза. Забраната на практика обрича стотици хора да нямат деца само, защото са имали нещастието да загубят партньора си в процеса на инвитро процедура.

По въпроса вече се работи и здравното министерство е задействало процедура по промяна на наредбата, увери в ефира на една от националните телевизии заместник-министърът на здравеопазването Мирослав Ненков. Редакцията обаче минава през задължително едномесечно обществено обсъждане и може да стане факт чак в началото на октомври.

 

КЛИНИКАТА

Подобни трагедии показват дупка в закона 

Съпричастни сме с трагичните събития в семейството на Ася Йорданова, но не можем да изпълним желанието й, дори да имаме огромното желание за това, защото ще нарушим закона. Това обявиха в отворено писмо до медиите от Ин витро АГ Медицински център Димитров по повод жалбата до омбудсмана за отказа на клиниката да продължи процедурите по асистирана репродукция след смъртта на съпруга на Ася.

„От човешка гледна точка, всеки от нас, специaлистите на Медицински център Димитров,, споделя тревогите на вдовицата Ася Йорданова и желанието й да бъде майка. За съжаление, подобни трагедии показват непълнотата в законодателството", коментират от клиниката.

От там са безсилни и защото подписите на семейството стоят под информирано съгласие, в което изрично са упоменати възможните последствия. С него двойката декларира: „Информирани сме, че в случай на развод или смърт на единия от партньорите, ембрионите няма да могат да ни бъдат прехвърлени".

От клиниката са категорични, че на този етап не са унищожавали ембрионите, подготвени за имплантация на Йорданова. Те са блокирани и се съхраняват в медицинския център. При изразено желание да бъдат прехвърлени в друга клиника, ще бъдат поискани инструкции за това от Изпълнителната агенция по трансплантации.Ще плащат за 4 опита инвитро

Ще плащат за 4 опита инвитро

Центърът за асистирана репродукция ще финансира и имплантирането на замразени ембриони

Фонд инвитро ще работи с онкоболни

Фонд инвитро ще работи с онкоболни

Право на 4 пункции за добиване на яйцеклетки ще получават жените, които не отговарят на стимулация
Фондът да покрива замразени яйцеклетки при рак

Фондът да покрива замразени яйцеклетки при рак

Нека да има до 3 ин витро опита на естествен цикъл, вместо един стимулиран, казват пациентите

Контролът при ин витро зависи най-вече от пациентите

Контролът при ин витро зависи най-вече от пациентите

Ще настояваме да се финансира замразяването на яйцеклетки на онкоболни, категорична е Мария Янева от „Искам бебе"
Държавата да поеме и изследванията преди ин витро

Държавата да поеме и изследванията преди ин витро

Държавата вече ще финансира 4 вместо 3 опита ин витро, както и 4 трансфера на замразени ембриони. Добри ли са тези промени и какво още трябва да се направи, за да имат повече семейства шанс за бебе? Попитахме д-р Йосиф Димитров, който е собственик на едноименния АГ център в София и един от пионерите в ин витрото у нас.
Допълнителното инвитро още от октомври

Допълнителното инвитро още от октомври

Сроковете за одобрение ще се скъсят на 2-3 месеца, обеща д-р Мирослав Ненков
Поемат до 4 инвитро опита от 2018-а

Поемат до 4 инвитро опита от 2018-а

За първи път държавата да плаща и четири трансфера на размразени ембриони, предлага МЗ
Ин витро бебетата с по-голям риск от диабет

Ин витро бебетата с по-голям риск от диабет

Диабет, затлъстяване и онкологични заболявания могат да се развият в зрялата възраст при хора, заченати чрез ин витро, твърдят учените.
Сезирам прокуратурата заради обвиненията към инвитро центровете

Сезирам прокуратурата заради обвиненията към инвитро центровете

Ако има конкретни сигнали за нарушения, аз ще съм първият, който ще скочи, казва д-р Георги Стаменов

Не ни убивайте, че страдаме за неродените си деца

Не ни убивайте, че страдаме за неродените си деца

Ще продължаваме да настояваме ин витро клиниките да обявяват успеваемостта си всяка година

Всичко за
инсулта

 

 

Инсултът е изключително спешно състояние, което изисква незабавна реакция от страна на близки и лекари. Кои са болниците, където може да намерите помощ в случай на инсулт, какво трябва да знаете за това състояние, може да научите тук. 

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Подкрепяте ли протеста на общинските болници?

Януари 2018