Асистирана репродукция

Поемат до 4 инвитро опита от 2018-а

29-08-2017 11:17
За първи път държавата да плаща и четири трансфера на размразени ембриони, предлага МЗПоемат до 4 инвитро опита от 2018-а
Слава
Слава
Аначкова
slava.anachkova@gmail.com
Един допълнителен опит за безплатна инвитро процедура и 4 трансфера на размразени ембриони ще осигурява държавата от началото на 2018 г. Предложението е на Министерството на здравеопазването (МЗ) и се очаква да бъде въведено с промени в постановлението за създаване на Центъра за асистирана репродукция (ЦАР). За целта е нужно одобрението на Министерския съвет.
Новите мерки трябва да подпомогнат борбата с демографската криза и да насърчат раждаемостта конкретно сред хората с репродуктивни проблеми. В тази връзка, се предвижда сегашните 3 безплатни инвитро процедури да се увеличат с още една и да станат 4. Към тях, за първи път за сметка на държавата, се добавят и 4 ембриотрансфера на размразени ембриони. „Това, на практика, ще удвои броят на опитите, финансирани от ЦАР, като по този начин ще се увеличи и шансът за забременяване на жените при значително намаляване на общата стойност на проведените процедури”, се казва в мотивите на здравното ведомство. Инвитро процедурите пък се вдигат само с една, тъй като успеваемостта на всяка следваща намалява значително и след третата тя е вече около 10%, допълват от министерството.

За осигуряването на допълнителния опит по асистирана репродукция

държавата ще трябва да набави около 2,25 млн. лв.

показват разчетите на МЗ. Сумата покрива прогнозен брой от 450 процедури годишно, за всяка една от които се отпускат до 5 000 лева. Трансферите на замразени ембриони пък ще бъдат финансирани с още 500 000 лв., достатъчни за приблизително 1 000 опита, колкото са криоконсервираните ембриони през 2016-а, по данни на ЦАР. Лечебните заведения и инвитро клиниките декларират, че всеки един ембриотрансфер струва по 500 лева. Макар цената да е доста по-ниска обаче, и успеваемостта при размразените ембриони е значително по-малка.  

Другите промени, предлагани от здравното министерство, касаят структурата на Центъра за асистирана репродукция и по-конкретно комисията, която разглежда кандидатурите на семействата с репродуктивни проблеми. Предвижда се вместо икономист, в състава й да влезе специалист по образна диагностика, тъй като информацията, която се обработва, е строго медицинска. Освен това ЦАР ще има възможност да осъществява самостоятелни проверки в инвитро клиниките и освен да прекратява договорите си с тях, ще има правото

да налага финансови санкции при констатирани нарушения

Административните промени ще влязат в сила веднага след обнародването на промените в „Държавен вестник”. Допълнителните инвитро процедури ще започнат да се прилагат от 1 януари 2018 г., заради необходимостта от осигуряване на тяхното финансиране.
Въпреки че безплатните опити ще се увеличат, освен повече пари за инвитро здравният министър проф. Николай Петров бе обещал и по-сериозен контрол при изразходването им. На практика обаче, предложените от МЗ промени не отразяват тази заявка. ЦАР отново ще проверява сам дейността си, а нищо не гарантира, че клиниките ще работят и ще отчитат резултатите си по-прозрачно.


ЦАР навършва 15 години

ЦАР навършва 15 години

За това време фондът е помогнал на 38 000 двойки за инвитро, родили са се 16600 бебетата

Искаме индексация на цените за инвитро с 20%

Искаме индексация на цените за инвитро с 20%

Нов стандарт по асистирана репродукция предлагат здравните власти. Ще се отрази ли той на Центъра за асистирана репродукция и как, очакват ли се промени във финансирането на процедурите за ин витро заради покачването на цените, добро ли е качеството на тази дейност в страната, попитахме д-р Мария Георгиева, директор на ЦАР.

25% от държавното инвитро свършва с бебе

25% от държавното инвитро свършва с бебе

Успеваемостта на различните центрове варира от 0 до 50 процента, а в някои от тях са правени едва по два-три опита
Първото ин витро беше в Медицинска академия

Първото ин витро беше в Медицинска академия

Тази година се навършват 30 години от създаването на първото бебе ин витро в България. Каква точно е историята, разказва проф. Атанас Щерев, който е „бащата" на този метод у нас.

Най-подходящо е да родите между 24 и 25 години

Най-подходящо е да родите между 24 и 25 години

Кога е наистина късно за дете, защо, каква е промяната и как намаляват възможностите за забременяване по естествен път, разказва д-р Мефтуне Шефкетова. 

Откриват още една ин витро клиника

Откриват още една ин витро клиника

С нея броят на центровете за репродуктивно здраве у нас стават 37

Половината безплодни бракове са заради мъжа

Половината безплодни бракове са заради мъжа

Менопаузата подранява с пет години и настъпва средно на 47, казват специалистите
Бърза писта за клиниките до парите за ин витро

Бърза писта за клиниките до парите за ин витро

Нови редакции в правилника на Центъра за асистирана репродукция подпомагат договорните му партньори без опит
Раждането след 35 е по-рисково

Раждането след 35 е по-рисково

Бременността е един от най-чаканите и щастливи периоди в живота на едно семейство. Какво трябва да знаем стъпка по стъпка, за да имаме здраво бебе, потърсихме д-р Румен Велев

Бременността под лупа

Бременността под лупа

Бременността е един от най-чаканите и щастливи периоди в живота на едно семейство. Какво трябва да знаем стъпка по стъпка, попитахме д-р Румен Велев.

1 2 3 4 »
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия парламент в здравеопазването?

Юни 2024 Предишен Следващ