Реалност

Светът спешно търси лекари

07-04-2016 08:05
Една трета от медиците в ЕС са над 55 годиниСветът спешно търси лекари
Днес е 7 април – денят на здравния работник, затова решихме да ви представим последните тенденции в развитието на тези кадри. Здравеопазването винаги е бил един от най-печелившите отрасли по света. Последните години обаче сложиха негативен отпечатък и върху него. Финансовият натиск на правителствата върху здравните системи не само у нас, но и по целия свят доведе до доста негативни последици, като съкращения и миграция на лекарите. В същото време нуждата от медицински специалисти ще расте.
Все по-голяма нужда и успоредно с това недостиг на медицински кадри очаква светът през следващите години. Липсата на лекари ще бъде най-голяма в по-бедните страни, но няма да подмине и европейските държави, предвиждат експертите на Световната здравна организация (СЗО) и Европейската комисия (ЕК).
В много страни по света здравният сектор създава работни места по-бързо, отколкото останалите през последните 10 години. Това е валидно особено за жените, смятат експертите от СЗО. Около половината от новите работни места в частния сектор в САЩ, които са създадени през 2011 и 2012 са в здравеопазването. В ЕС наетите в здравния през 2010 са около 17.1 милиона, което съставлява 8% от всички работни места. За 10 години ръстът на заетостта в този сектор е 21%, осигурявайки 4 милиона нови работни места, отчитат експертите. Дори икономическата криза не е довела до безработица в здравеопазването, напротив създадени са още 770 хиляди позиции, добавят от ЕК.

Тенденциите на растеж в здравеопазването се очаква да продължат, но не с еднакъв знак за всички държави. Около 40 милиона нови работни места в здравния сектор ще бъдат създадени до 2030 г, сочат сметките на СЗО. Те обаче ще бъдат най-вече в страните с високо развита икономика. Около 8 милиона ще са нужните здравни работници до 2020 г. в ЕС. Само в Германия например по данни през 2020 г. се очаква да има недостиг от 45 000 лекари и от 150 000 други здравни работници.

Глад за медици ще изпитват изключително много по-ниско развитите държави. Липсата на специалисти в тях ще бъде около 18 милиона души до 2030 г. Ние виждаме във високодоходните страни и развиващите се икономики, че здравният трудов пазар е двигател на икономически растеж и социален просперитет, казва Джим Кампбел, директор на Департамента за здравните кадри в СЗО. Според него обаче трябва да се помогне в това отношение на по-ниско доходните държави.

Основната причина за увеличаването на нуждите от здравни работници по света е застаряването на населението. Хората над 65 се очаква да се удвои в следващите 50 години в ЕС и от 87 милиона през 2010 да стане 152,7 през 2060 г. Заради промяната в структурата на семействата няма да бъде възможно и поемането на грижата за тези хора от близките им, както е в момента. Те ще бъдат отговорност на социалните и здравни системи, смятат експертите. Въпреки очакваното разрастване на здравния сектор в по-богатите държави, там също може да има недостиг на медицински специалсити, прогнозират експертите.

Повечето страни в ЕС са изправени пред недостиг на кадри в една или друга сфера на медицината. Една от причините за това е застаряването и сред лекарите. През 2009 г. около 30% от всички лекари в съюза са над 55 години. До 2020 над 60 000 доктори или 3.2% от всички ще се пенсионират годишно. Положението при медицинските сестри не е по-различно. Средната възраст при тях е между 41-45 години.

В същото време няма достатъчно млади специалисти, които да заместят старите. В Италия например 13 400 сестри са били пенсионирани през 2010, а само 8500 са завършили. В Германия също има проблеми с обучението на млади кадри, в Словакия има недостиг на сестри, физиотерапевти, асистенти по радиология, парамедици и т.н.

Трудното ежедневие на медиците – стресът, дългият работен ден, са сред другите фактори, които намалят желанието на младежите да се посветят на тази професия, смятат експертите. В същото време на пазара излизат по-добре платени по-атрактивни професии като тези в IT-сектора.

Синдромът на изпепеляването и липсата на удолетвореност са много често срещани и сред медицинските сестри. Много от тях смятат да напуснат позициите си в болниците – от 19 % в Холандия до 49% във Финландия и Гърция. Икономическата криза може допълнително да повлияе негативно върху заплащането и работното време в сектора, смятат експертите.

Миграцията е друга причина за оголването на някои държави от медици. Много лекари от Европа заминават да работят в САЩ, отчита ЕК. Затова на тяхно място идват медици от по-бедните европейски страни или дори извън ЕС. Около 30% от лекарите са от държави извън съюза. Те работят най-вече в Aвстрия, Белгия, Дания, Германия и Холандия. Във Франция и Италия тази цифра се вдига на 60% и стига почти до 80% в Англия.

Положението в нашата страна също не е никак розово. Нивото на емиграция на лекарите през последните години е високо, а нестабилната здравна система, доминирана от постоянни промени и дори протести, не допринася за желанието на медиците да се развиват тук.

В страната има кадрови проблем - все по-осезаемо се усеща недостига на медицински специалисти, смята и зам. председателят на БЛС д-р Галинка Павлова. Според нея са изчезнали лекари от специалности като детска хирургия, където общо за страната има 20 души, неонатология - 6, детска психиатрия - 1, анестезиология, педиатрия, патоанатоми, АГ и др. В някои населени места пациентите нямат достъп до здравеопазване, пак поради липса на лекари. Тази недостатъчност на кадри води до изкривяване на системата и до наличие на порочни практики - предоставяне на дипломи на лекари в ЛЗ без същите да изпълняват дейност, за да отговорят на нормативни изисквания – нива на компетентност и стандарти по съответните специалности, допълва тя. Работещите лекари над 50 години по данни на съсловната организация са над 55% от всички. Всяка година от България емигрират и коло 500 медици. Те се насочват най-вече към страни като Германия - 154 , Англия - 138, Франция-45. Напускащите страната лекари за една година представляват 90% от новозавършилите. Само за миналата година БЛС е издал удостоверения за работа в чужбина на 524 медици. Сред причините за това са липсата на цялостно решение за специализация, липса на яснота за кариерното израстване, ограничени възможности за прилагане на нови технологии, непрекъснато променяща се нормативна уредба, значително по-високото заплащане на труда на медиците в чужбина. Същият проблем е налице и при медицинските сестри, акушерките, рентгеновите и клиничните лаборанти, допълва д-р Павлова. За съжаление няма изгледи, че тази тенденция скоро ще спре.


МЗ откри процедурата за онкоапаратура

МЗ откри процедурата за онкоапаратура

На 191 млн. лв. възлизат средствата за осигуряването й в болниците според актуализираната рамка на Плана за възстановяване

Хаосът е свещената крава на здравеопазването

Хаосът е свещената крава на здравеопазването

Следващата седмица се очаква у нас да се извърши ротацията на властта. Министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков вече не веднъж заяви, че се оттегля от поста. Какви са резултатите от работата му, попитахме д-р Мими Виткова. 

Над 261 млн. лв. за болниците за февруари

Над 261 млн. лв. за болниците за февруари

За медицински изделия утвърдената сума е над 8.7 млн. лв., а за онколекарства - над 45.4 млн. лв., реши Надзорният съвет на НЗОК
Половината ТЕЛК работят със забавяне

Половината ТЕЛК работят със забавяне

То варира от 1 до 6 месеца, не са помогнали и новите пет комисии заради увеличението на решенията, става ясно от писмен отговор на проф. Христо Хинков
Фелдшерите с право на съсловна организация

Фелдшерите с право на съсловна организация

Това предвижда проектозакон, заедно с лекарските асестинти те ще бъдат вписвани в регистър, етична комисия ще следи за дейността им
Нови правила за продължаващото обучение

Нови правила за продължаващото обучение

Това обещаха депутатите в здравната комисия след изслушването на двете страни в случая „Даная" на днешното си заседание

Грешка в триажа е коствал живота на жената в Сливен

Грешка в триажа е коствал живота на жената в Сливен

Вместо да прати линейка, диспечерът е искал да знае какво я боли, а тя не е можела да диша и да говори, обясни Иванка Динева
Сметната палата с 11 препоръки след КОВИД

Сметната палата с 11 препоръки след КОВИД

Въпреки достатъчното средства и ваксини, смъртността в България е сред най-високите в света заради ниското имунизационно покритие, отчитат оттам

Стандарт по анестезиология би затворил болници

Стандарт по анестезиология би затворил болници

Седем специалности вече повече от пет години нямат действащи медицински стандарти. Една от тях е Анестезиология и интензивно лечение. Защо е така, пречи ли на някого този стандарт и на кого, каква е перспективата пред българското здравеопазване в следващите години. Това попитахме проф. Атанас Темелков. Той е зам. председател на Българското дружество по Анестезиология и интензивно лечение.

Клиниката по онкохематология с нов шеф

Клиниката по онкохематология с нов шеф

Доц. Боряна Аврамова оглави структурата в ИСУЛ след приключването на редовен конкурс за тази длъжност

1 2 3 4 5 ... 423 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли недостиг на инсулин в аптеките?

Февруари 2024 Предишен Следващ