коментар

Искаме промяна на здравната система

11-07-2024 06:16
Броят на медицинските сестри е критично нисък, а от него зависи безопасността на пациента и смъртността в болниците, казва Милка ВасилеваИскаме промяна на здравната система
Clinica.bg

press@clinica.bg
Национала среща на тема "Кадровата криза в здравеопазването - възможно ли е да бъде преодоляна" се проведе вчера в болница "Св. Анна". Какви са проблемите и решенията може да разберете от презентацията на Милка Василева, която публикуваме със съкращения. Тя е председател на Българската асоциация по здравни грижи (БАПЗГ) - организатори на събитието.
Ние знаем какво искаме и как могат да се постигнат нашите искания, за съжаление обаче много често политиците не обръщат внимание на това, което казваме и това рефлектира върху качеството на здравните грижи за българските пациенти. БАПЗГ като регулатор в професията и организация, която защитава не само правата на своите членове, но и на гражданите полага всички усилия, за да постави нашите проблеми на дневен ред и те да бъдат видими не само пред нас, но и пред политиците, управляващите - сегашни, бъдещи и минали, пред цялото наше общество. Здравните предизвикателства на 21 век предопределят важната роля на здравните грижи в света. Не случайно СЗО определи 2020 г. за година на медицинската сестра и акушерката. Международният съвет на сестрите определи мото за 2024 г. - Нашите медицински сестри, нашето бъдеще, икономическата сила на здравните грижи. Подобни активности са доказателство за важната роля на тези специалисти, които се справят с предизвикателствата 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата и помагат на хората.

Реалността

Съвместно с международните сестрински асоциации БАПЗГ идентифицира предизвикателствата в сестринските грижи. Заедно се стремим да подобрим обучението си, заедно изискваме от правителствата добър социален статус, оценка и грижа за възстановяване на кадровия потенциал. От всички нас зависи на национално и международно ниво да обединим усилията си и да осигурим здравни грижи, когато и където е нужно. Наш основен приоритет е да работим с всички заинтересовани страни - политици, управляващи на национално и местно ниво, синдикални и професионални организации, за да сме сигурни, че медицинските сестри са част от процеса на вземане на политически решения, на изграждане и реализация на национални стратегии и програми за подобряване на здравеопазването.

Кадровият потенциал

Винаги сме споделяли нашата тревога за нарастващата средна възраст и постоянното намаляване на специалистите по здравни грижи. Актуалните данни от електронния професионален регистър на БАПЗГ към края на 2023 г. показват, че броят на медицинските сестри е 23860, а средната възраст - 53 години, акушерките са 4266, със средна възраст - 48 години, медицинските лаборанти са 3126, със средна възраст - 47 години, рентгеновите лаборанти са 1467, със средна възраст - 46, фелдшерите са 1926, със средна възраст 61 години, лекарските асистенти са едва 120, на средна възраст 35 години. Всички виждаме, че ситуацията и тенденцията са тревожни.

Проблемите

С изключение на лекарските асистенти останалите представители на съсловието застаряват. Най-възрастните представители са фелдшерите. Общият брой на медицинските сестри е критично нисък. Генерален проблем за нашето съсловие е, че няма изискване за съотношение между брой сестри и население. Средно за Европа то е 710 сестри за 100 000 души, у нас те са 380 на 100 000 души население. Кризата на медицински сестри е повсеместна заради фактите, които познаваме - ниски заплати, недоволство от страна на пациентите. В същото време от броя на медицинските сестри зависи безопасността на пациента. Недостигът на медицински сестри води до компрометиране на качеството на здравните грижи, поява на нежелани ефекти, ниски клинични резултати и повишена смъртност в болниците. Проучване на международния съвет на сестрите показа, че увеличаването на броя им с една на 10 легла води до намаляване на смъртността от мозъчни и СС заболявания в първите 30 дни между 11 и 28 процента, както и с между 8 и 11 процента една година след инцидента. В същото време СЗО алармира, че до 2030 се очаква недостиг от 9 млн. медицински сестри и акушерки глобално.

Резултатите

През последните 20 години ние настояваме за политическо съгласие за развитие на здравните грижи, настояваме за национално приета и нормативна регламентирана методика за устойчиво нарастване на доходите на специалистите по здравни грижи, за създаване на устойчива методика за планиране дейността на медицинския персонал. Настояваме за нормативно регламентирана система за определяне на нуждите от минимален брой медицински специалисти, за функциониране на всяко звено в системата. За ясна законодателна рамка с правомощията и отговорностите на всички професии в болничната и извънболничната помощ, за устойчиво кариерно развитие и заплащане според него.Затова не спираме да търсим подкрепата на политиците и сега за пореден път ще зададем вечните въпроси към управляващите - докога няма да се ценят и уважават специалистите по здравни грижи, които заради ниското заплащане напуснаха страната, докога ще липсват стандарти и протоколи за професионално поведение, докога на сестрински места ще се назначават хора с различна квалификация, които не могат да носят професионална отговорност. Дълги годни БАПЗГ писа писма, подписки, прави протести, уви без резултат. За да бъдат поне малко удовлетворени очакванията на обществото, трябва да се направят стъпки за цялостна промяна на здравната система с политически консенсус и нов дебат за българското здравеопазване. Ако искаме нова млада смяна, промяната трябва да започне веднага и то с участието на политиците, експертите, обществото и самите нас. Само заедно можем да постигнем по-добро обществено здраве.

НЗОК предупреди за фалшиви мейли

НЗОК предупреди за фалшиви мейли

Те ползват името на фонда и вероятно съдържат зловреден софтуер, казаха оттам
651 бебета инвитро за първите 6 месеца

651 бебета инвитро за първите 6 месеца

Във фонда за асистирана репродукция 2754 двойки са подали заявления за финансиране, съобщиха от МЗ

Няма опасност за детската болница

Няма опасност за детската болница

До 30 юли здравните власти ще кажат дали приемат структурата й, която ще бъде представена от екипа на Европейската банка
15% ръст на парите за заплати в държавните болници

15% ръст на парите за заплати в държавните болници

От 269 млн. през първото тримесечие на миналата година, те се повишават на 311 млн. през тази, показват финансовите отчети на лечебните заведения към МЗ
ВАС отсъди, че Пирогов е лъгал НЗОК

ВАС отсъди, че Пирогов е лъгал НЗОК

Спешната болница е отчела неизпълнена дейност по две КП, заради което правилно е прекъснат договора й преди две години
МЗ проверява детските операции на сърце

МЗ проверява детските операции на сърце

Ведомството е изискало доклад за пациентите, които са включени в графика, казаха оттам

МЗ купува радионуклидни генератори

МЗ купува радионуклидни генератори

Те ще се използват за лечение на пациентите с онкологични заболявания извън здравното осигуряване

Липсата на сестри е критична

Липсата на сестри е критична

Миналата седмица в София се проведе национална среща на Българската асоциация по здравни грижи, посветена на кадровия дефицит. Каква е реалността на липсващите медицински сестри и как се справя една ключова болница в нея, разказва Марияна Колева.

КЗП изтегля вейпове с форма на играчки

КЗП изтегля вейпове с форма на играчки

Модели представляват сериозен риск за здравето и безопасността на потребителите, съобщиха оттам.
„Св. Анна“ във Варна остава със стария шеф

„Св. Анна“ във Варна остава със стария шеф

Д-р Красимир Петров остав аначело на болницата, представител на държавата в борда ще е д-р Валентин Власаков, а независим член Олга Томова – Куцарова
1 2 3 4 5 ... 568 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ