Поглед

(Не)напразните усилия на властта

23-08-2017 07:28
Управляващите се опитват да спасят болниците, които целенасочено разсипаха(Не)напразните усилия на властта
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com

Проблемите сред държавните и общинските болници в страната нито са от вчера, нито са малки. Тази година те ескалираха дотолкова, че принудиха властите да започнат поредната спасителна акция. И на централно, и на регионално ниво. Вероятността усилията им да се окажат напразни обаче, е огромна.

Поп, учител и доктор. Това е екзистенц минимумът на всяка малка и голяма населена общност от няколко века насам. Без тях няма нито село, нито град. И това просто знание е достояние на всички управляващи, без оглед на цвят и политически убеждения. Точно поради тази причина неистовото желание на държавата и общините да не затворят болниците си и в този момент изглежда обяснимо. Много по-трудно разбираеми са обаче усилията, които положиха през изминалите двайсетина години, за да ги разсипят. Защото настоящото състояние на тези болници е плод точно на целенасоченото (без)действие на централните и местни власти.


Ст. Загора, Разград, Враца, Шумен, София 

са само част от градовете в страната, където държавните болници са в окаяно положение. Според последния анализ на здравното министерство, 26 от 65 държавни болници не могат да покриват разходите си с приходите, които имат. Може би най-фрапиращият случай за последната година се оказа Ловеч, където се стигна до назначаването на прокурист с невъзможната мисия да спаси държавната болница. За всички е ясно, че в условията на намаляващо население, стагнирано финансиране и липсващи кадри в цялата страна, това няма как да се случи. Абсурдно е да смяташ, че ще намериш медицински сестри и лекари, след като такива няма в цялата страна, а специалистите в пенсия търгуват с дипломите си.

Аналогично и дори по-страшно е положението с общинските болници, които започнаха да губят сили дори в големите градове като София и Пловдив. В столицата общината започна да преструктурира клиниките си и да влива отделения от една болница в друга, а в Пловдив общинарите обсъждат сливането на цели две болници – „Св. Мина" и „Св. Пантелеймон". За първи път у нас стана факт и сливането на две общински болници – тези в Петрич и Сандански, за да оцелеят.


Процесът на сливания, вливания и закривания

на държавни и общински болници е само в началото си. Той е плод на здравната реформа, която властта извърши в страната с очевидно ненапразните си усилия да не променя нищо. Докато чакахме концепция, промяна на здравноосигурителния модел, ограничаване на доплащането и роенето на болници, резултатите се оказаха налице. За последните 20 години в страната се появиха над 100 нови частни болници и изградиха паралелна здравна система, защото обществените с пренебрежимо малки изключения се запазиха. Претеглени през цифрите на Националния център за обществено здраве и анализи, резултатите изглеждат така:

през 2015 г. броят на болниците е 322, а на леглата в тях над 49 хиляди. 108 от клиниките са частни, а леглата в тях са 10 000.

Една трета от близо 2 милиона хоспитализации

са били в частните болници, а 30% от операциите са извършени отново в тези лечебни заведения.

През 2010 г. в страната ни е имало 45 832 легла. Броят на частните болници е бил 88, с 5 420 легла, а в тях са били извършени едва 16% от 1.7 милиона хоспитализации. Цифрите недвусмислено показват, че точно през тези последни пет-шест години бяха изградени основните големи частни структури, които завършиха паралелната болнична мрежа. Ако преди това над 90% от частните клиники бяха малки и тясно специализирани в гинекология, ортопедия, хирургия, кардиология и офталмология, то след 2009 г. се появиха големите многопрофилни болници, както и много онкологии и диализи. На практика, в страната не остана (печелившо) направление, което да не бе дублирано.


Парадоксалното е, че увеличаването на броя болници

и леглата в тях се случи на фона на шумно обявяваните намерения на всеки нов здравен министър да спре нарастването и на двете. Както и на неефективните разходи за здравеопазване. За тези години обаче единствено размерът на средствата за болнична помощ на здравната каса беше леко ограничен. През 2014 г. той достигна 1.6 млрд. лв. и досега продължава да гравитира около тази цифра. Лимитите на финансиране, с които се осигури спазването на тази граница, обаче увеличиха доплащането за пациентите и фаворизираха някои от най-големите частни болници, които се появиха точно в последните пет години. И то с благословията на властта, която услужливо бламираше собствените си идеи за нормализиране на болничния пазар.

Така, съвсем естествено при намаляващите пациенти в държавните и общински болници, почти стагнираните приходи и умишлено незатегнатите кранчета на течове в тях, дълговете им минаха половин милиард. А властта се впусна с нови усилия да ги спасява. За съжаление, и този път, гарантирано, (не)напразни.


Одобриха новия правилник на ИАМН

Одобриха новия правилник на ИАМН

Министерския съвет одобри проекта, който предвижда запазване на числеността и нови дейности за някои дирекции
Спешни медици заминават за Турция

Спешни медици заминават за Турция

Общо доброволците са близо 30, като сред тях има и травматолози и сестри, очаква се да заминат в близките дни, казаха от здравното министерство
Пак отлагат е-отчитането за зъболекарите

Пак отлагат е-отчитането за зъболекарите

1 май е датата, която предлагат от НЗОК в отговор на недоволството на медиците, че няма готовност в НЗИС

Трябва да спре невярната реклама с имена на лекари

Трябва да спре невярната реклама с имена на лекари

Хората да купуват лекарства и хранителни добавки от аптеките, да се консултират със специалист како да взимат, казва проф. Александър Оскар
Разследват фалшива реклама с лекар

Разследват фалшива реклама с лекар

Сигналът е подаден до Софийската градска прокуратура от началника на Клиниката по очни болести към УМБАЛ "Александровска" проф. Александър Оскар
НЗОК да поеме изследванията за стерилитет

НЗОК да поеме изследванията за стерилитет

Това се налага, заради сигнал, че все повече млади хора на възраст между 25-35 години се оказват със сериозни нарушена репродуктивна функция, казва омбудсманът проф. Диана Ковачева
Наши медици спасиха живота на македонец

Наши медици спасиха живота на македонец

В три държави отказали да оперират трахеята на 24-годишния Денис Кралевски, но хирурзите в УМБАЛ "Св. Анна" се пребориха за живота му със сложна и рядка интервенция
БЛС с нов адрес и официално

БЛС с нов адрес и официално

Централният офис на съсловната организация от 6 февруари вече се намира на ул. „Доспат" 2, обявиха оттам
Здравето и образованието не трябва да са стока

Здравето и образованието не трябва да са стока

XI-ият конгрес на Конфедерация на труда „Подкрепа" ще се проведе на 8 и 9 февруари. Ще изгубим ли финансирането по Плана за възстановяване и устойчивост в сектор здравеопазване, очаква ли ни нова Жанвиденова зима и докога ще се разраства болничната мрежа, попитахме Димитър Манолов.
Ръст на младите лекари

Ръст на младите лекари

През 2014 г. те са били 8% от всички, а през 2021 г. – 16.7%, става ясно от писмен отговор на здравния министър
1 2 3 4 5 ... 403 »
Преглед

На вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия"

СПРАВОЧНИК
Доволни ли сте от работата на служебния кабинет в сферата на здравеопазването?

Февруари 2023 Предишен Следващ