Коментар

Българинът вече не вярва на онкологията ни

08-07-2024 14:46
Затова той заминава за чужбина, профилактичните прегледи и инструменти не са ефективен скрининг, казва доц. Димитър Калев Българинът вече не вярва на онкологията ни
Clinica.bg

press@clinica.bg
Водещи онколози от големи болници у нас и неправителствени организации се обединяват за създаването на национален хъб за подпомагане на реализацията на Европейския антираков план (ЕАП) и у нас. Какво налага създаването му и какви са неговите цели,разказа председателят на Съвместната онкологична национална мрежа (СОНМ) доц. Димитър Калев.
За да се изпълнява антираков план на национално ниво и въобще онкологията, трябва да се направи анализ за състоянието й към момента. Така ще е ясен стартът, от който тръгваме. Оказва се, че България се различава много от Европа по своите ресурси.
 
Стартовите позиции на

нашата страна и останалите в ЕС са коренно различни. Казано нагледно, то е все едно българският футболен отбор да отиде на Световното първенство в Германия без да е минал през квалификациите. Амбицията на бъдещия национален хъб, който ще създадем, е по неправителествен начин да съберем всички заинтересовани страни, включително и институции.

 

Пътят на пациента е 

 

труден, мъчителен. Той е деструктивен. Причините са много. Диагностично-терапевтичният му маршрут включва от седем до девет различни специалности, подредени по строго определен ред, а от първите симптоми до неговата кончина специалностите са 37. В една организирана здравна система всичко това е строго подредено, финансирано и натоварено с критерии са ефективност, които се следят и отчитат. 

 

У нас, при нашата 

 

т. нар. "пътечна медицина", липсата на концепции, инициативи и хъб, който да организира и преведе всички заинтересовани страни през тези неща, онкологично болният пациент се губи в един напълно деструктивен терапевтичен път. Няма я връзката между отделните етапи на неговото лечение, а той се отчайва и депресира. 

 

Обикновено той се 

 

отказва да следва този път и се насочва към болници извън България, като най-често отива в Турция. Пациентът ни вече не вярва на нашата онкология и търси помощ в чужди страни. Процентът на тези болни стремглаво нараства. Това е печалната истина за съвременната българска онкология.

 

При нас все още са малко

 

новозаболелите в първи и втори стадии. Това е повече от плашещо. Просто, нямаме политика за борба с рака. Профилактичните прегледи и инструменти не са ефективен скрининг. Те не съответстват на европейските изисквания за ефективност на превенцията, която в Европейският съю се осъществява по 16 критерия. Ситуацията в Българската онкология е драматична. 

 

От 2013 г. страната ни няма

 

епидемиологични данни за заболяемост и смъртност от рак, защото няма Национален раков регистър. Според европейските данни нашата 5-годишна преживяемост от рак е 10 до 20% по-малко от средните за Европа. Всичко това ни провокира да създадем хъб, който да е в подкрепа на инициативите на Европейския план за борба с рака.


НЗОК предупреди за фалшиви мейли

НЗОК предупреди за фалшиви мейли

Те ползват името на фонда и вероятно съдържат зловреден софтуер, казаха оттам
Няма опасност за детската болница

Няма опасност за детската болница

До 30 юли здравните власти ще кажат дали приемат структурата й, която ще бъде представена от екипа на Европейската банка
15% ръст на парите за заплати в държавните болници

15% ръст на парите за заплати в държавните болници

От 269 млн. през първото тримесечие на миналата година, те се повишават на 311 млн. през тази, показват финансовите отчети на лечебните заведения към МЗ
ВАС отсъди, че Пирогов е лъгал НЗОК

ВАС отсъди, че Пирогов е лъгал НЗОК

Спешната болница е отчела неизпълнена дейност по две КП, заради което правилно е прекъснат договора й преди две години
МЗ проверява детските операции на сърце

МЗ проверява детските операции на сърце

Ведомството е изискало доклад за пациентите, които са включени в графика, казаха оттам

Липсата на сестри е критична

Липсата на сестри е критична

Миналата седмица в София се проведе национална среща на Българската асоциация по здравни грижи, посветена на кадровия дефицит. Каква е реалността на липсващите медицински сестри и как се справя една ключова болница в нея, разказва Марияна Колева.

КЗП изтегля вейпове с форма на играчки

КЗП изтегля вейпове с форма на играчки

Модели представляват сериозен риск за здравето и безопасността на потребителите, съобщиха оттам.
Д-р Симидчиев отново пое здравната комисия

Д-р Симидчиев отново пое здравната комисия

Деница Сачева ще ръководи тази по социална политика, по образование от доц. Силви Кирилов, а по бюджет и финанси от Байрам Байрам
Детските операции на сърце спряха за 5 седмици

Детските операции на сърце спряха за 5 седмици

Те ще се възобновят според графика на НКБ на 19 август, причината е лисата на медицински сестри
Болниците с 326 млн. през юни

Болниците с 326 млн. през юни

Средствата за дейността им отново са над прогнозните бюджети на месец, макар и само с три милиона
1 2 3 4 5 ... 519 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ