Проблем

Онколози се обединяват в хъб за борба с рака

08-07-2024 13:21
Нямаме действащ раков регистър, скринингови програми, критерии за ефективност на диагностиката и лечението, както и и разписани протоколи за маршрута на пациентите, казва доц. Ася КонсуловаОнколози се обединяват в хъб за борба с рака
Clinica.bg

press@clinica.bg
Водещи онколози от големи болници у нас и неправителствени организации се обединяват за създаването на национален хъб за подпомагане на реализацията на Европейския антираков план (ЕАП) и у нас. Това съобщи председателят на Съвместната онкологична национална мрежа (СОНМ) доц. Димитър Калев.
Освен СОНМ, в него ще вземат участие Центърът за европейски здравни политики и Български клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването, фондации и сдружения. 

Очаква се той да получи

подкрепа и от различни държавни институции. "Четвърта година след публикуването на ЕАП, България не е излязла с нито една инициатива", посочи специалистът. Оказва се, че нашата страна е последна сред държавите в Европейския съюз по отношение на ранна диагностика и т. нар. "пътна карта на пациента", която определя стъпките, които той трябва да измине от диагностиката до лечението и посттерапевтичните грижи. В същото време сме с най-ниска преживяемост от коварното заболяване.

 

„Причините са много, но

 

едни от най-важните са, че нямаме действащ раков регистър, скринингови програми, критерии за ефективност на диагностиката и лечението, както и и разписани протоколи за маршрута на пациентите. Няма и така необходимите палеативни грижи и подкрепа за семействата на болните", заяви началникът на Клиниката по медицинска онкология в УСБАЛО доц. Ася Консулова.

 

Като крайно належаща, 

 

специалистът отбеляза необходимостта от създаването на всеобхватни ракови центрове, каквито има в останалите страни на Европейския съюз. В тях ще се следи както за превенцията и диагностиката, така и ще се осъществява лечение, ще се предоставя посттерапевтична грижи, както и подкрепа за семействата на пациентите.

„Въвеждането на скрининг в България е най-важно, каза още доц. Консулова. 

 

У нас няма ръководства 

 

за лечение на рака, основани на научни доказателства, както и критериите за терапевтични процедури и органи, които да следат дали те се изпълняват са в ущърб на пациентите", каза още тя и допълни, че въпреки това, у нас има отлични онколози и звена, които добре се справят с лечението на рака. По думите на доц. Калев пък, тези липси отблъскват българина от нашите болници и той все по-често и по-целенасочено търси лечение в чужбина, най-често в Турция, Австрия и Германия.

 

 

По данни на Глобалната ракова

 

 обсерватория България регистрира 33 812 нови случая на онкологични заболявания и близо 19 хиляди смъртни случая за 2022 г., без наличност на адекватен раков регистър, което нарежда държавата ни в челните негативни статистики на Европа и като единствената страна, която отчита негативни резултати при липса на скринингови програми, ранното диагностициране на онкологични заболявания, намалена преживяемост на онкологични пациенти и страната с най-висока смъртност от рак. При прогноза за средноевропейски ръст на онкологичните заболявания от 25% до 2030 г., България се изправя пред значителни предизвикателства, за които трябва да вземе спешни мерки.

 

Изпълнителният директор на

 

 DHI Cluster Bulgaria Мира Ганова посочи като минус в здравната ни система факта, че у нас все още няма стандартизирана грижа за онкоболния, което го затруднята много по пътя към лечението посттерапевтичните грижи. Специалистите са обединиха и около виждането, че в страната все още не съществува организирано системно продължаващо обучение за новите неща в онкологията. Те смятат, че то трябва да се отнася не само до лекарите, но и до медицинските сестри. 

 

Така, всички те ще наваксват 

 

новите неща в тази специалност, които средно се обновяват в световен план с нови данни и проучвания средно на всеки 70 дни. Инициаторите за създавенето на националния хъб за убедени, че една такава структура ще помогне за запълване на празнините в медицинската онкология и грижи за болните у нас.


НЗОК предупреди за фалшиви мейли

НЗОК предупреди за фалшиви мейли

Те ползват името на фонда и вероятно съдържат зловреден софтуер, казаха оттам
Няма опасност за детската болница

Няма опасност за детската болница

До 30 юли здравните власти ще кажат дали приемат структурата й, която ще бъде представена от екипа на Европейската банка
15% ръст на парите за заплати в държавните болници

15% ръст на парите за заплати в държавните болници

От 269 млн. през първото тримесечие на миналата година, те се повишават на 311 млн. през тази, показват финансовите отчети на лечебните заведения към МЗ
ВАС отсъди, че Пирогов е лъгал НЗОК

ВАС отсъди, че Пирогов е лъгал НЗОК

Спешната болница е отчела неизпълнена дейност по две КП, заради което правилно е прекъснат договора й преди две години
МЗ проверява детските операции на сърце

МЗ проверява детските операции на сърце

Ведомството е изискало доклад за пациентите, които са включени в графика, казаха оттам

Липсата на сестри е критична

Липсата на сестри е критична

Миналата седмица в София се проведе национална среща на Българската асоциация по здравни грижи, посветена на кадровия дефицит. Каква е реалността на липсващите медицински сестри и как се справя една ключова болница в нея, разказва Марияна Колева.

КЗП изтегля вейпове с форма на играчки

КЗП изтегля вейпове с форма на играчки

Модели представляват сериозен риск за здравето и безопасността на потребителите, съобщиха оттам.
Д-р Симидчиев отново пое здравната комисия

Д-р Симидчиев отново пое здравната комисия

Деница Сачева ще ръководи тази по социална политика, по образование от доц. Силви Кирилов, а по бюджет и финанси от Байрам Байрам
Детските операции на сърце спряха за 5 седмици

Детските операции на сърце спряха за 5 седмици

Те ще се възобновят според графика на НКБ на 19 август, причината е лисата на медицински сестри
Болниците с 326 млн. през юни

Болниците с 326 млн. през юни

Средствата за дейността им отново са над прогнозните бюджети на месец, макар и само с три милиона
1 2 3 4 5 ... 523 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ