Недоволство

2000 протестираха срещу реформата

06-04-2016 17:44
Диалогът продължава, няма да отстъпим от промените, отговори Москов2000 протестираха срещу реформата
Над 2000 медици и пациенти от цялата страна се събраха на общонационален протест срещу здравната реформа пред Министерски съвет. Митингът под надслов „Истинска реформа за истинска медицина" започна точно в 15 часа с призив за едноминутно мълчание в памет на жертвите на тероризма по света, както и на пострадалите от „здравната реформа" у нас.

 Сред призиви за оставка и плакати с красноречиви надписи като "Не сме мушмороци", "Не на служебния рамков договор", "Не ни гонете от България", "Върнете договорното начало" и "Незабавна оставка на министъра на здравеопазването" медиците споделиха проблемите си.

„Душата си даваме за пациента. А какво получаваме", попита риторично от трибуната председателят на съсловната организация д-р Венцислав Грозев. „Скоро няма да има кой да ни лекува, защото средната възраст на лекарите е 55 години, а младите специалисти масово напускат страната", заяви той. И добави, че не са се събрали да говорят за пари, а да се обявят против грубото администриране на професията им, която иначе би трябвало да е свободна. Д-р Грозев благодари и на онези лекари, които не дойдоха на площада, но са единни с протестиращите. Той призова управляващите да покажат уважение и да се вслушат в съветите на съсловието за Националния рамков договор.

„Защо превърнахте кризата в епикриза", попита и проф. Милан Миланов, шеф на Софийската лекарска колегия. В емоционалната си реч той припомни част от проблемите на своето съсловие – лимитите и пътеките, размотаването на пациентите и погрешната посока на реформата.

Здравният министър Петър Москов не дойде на протеста. По това време той реши лично да връчи разрешителното за дейност на новото обединение между МБАЛ Шумен и Нови пазар. Колегите имат право да изразяват недоволството си и аз няма да коментирам по друг начин протеста, който започна в София, коментира той в Шумен. Министърът обеща, че разговорите между правителството и медиците ще продължат, докато не бъдат изгладени проблемите, които лекарите поставят. Въпреки недоволството на медиците обаче, министърът обеща, че промените в системата на здравеопазването ще продължат.


Как да видим здравното си досие

Как да видим здравното си досие

В него може да се влезе с електронен подпис, ПИК на НАП или с уникален код за достъп, припомнят от НЗОК
Парламентът ще е с 25 комисии

Парламентът ще е с 25 комисии

Една от тях ще е здравната, независимите депутати няма да могат да сформират свои парламентарни групи
Новият шеф на УСБАЛО вече е факт

Новият шеф на УСБАЛО вече е факт

Както вече clinica писа, на мястото на д-р Владимир Даскалов застъпва д-р Димитър Димитров
НЗОК ще обжалва определението за лимитите

НЗОК ще обжалва определението за лимитите

Това съобщиха от здравния фонд днес, не е ясно обаче какво ще реши ВАС
Първо анализ на болниците - после пари

Първо анализ на болниците - после пари

Новият парламент вече е факт, може би ще има и ново правителство. Какви са очакванията на малките общински болници, попитахме Илиян Венков, управител на МБАЛ – Свищов.
Искаме промяна на здравната система

Искаме промяна на здравната система

Броят на медицинските сестри е критично нисък, а от него зависи безопасността на пациента и смъртността в болниците, казва Милка Василева
И ВАС спря лимитите

И ВАС спря лимитите

Решението на съда е временно, докато трае делото по поредната жалба от частните болници срещу всеки опит за финансов контрол
Нужен ни е медицински стандарт по здравни грижи

Нужен ни е медицински стандарт по здравни грижи

Преди 20 години имаше 168 лечебни заведения с 53 хил. сестри, сега са близо 400, с около 24 хил. сестри, представяте си за какво качество става дума, казва Петя Недкова
Двама лекари с обвинения за източване на НЗОК

Двама лекари с обвинения за източване на НЗОК

Злупотребата е в размер на 12 900 лв. и е осъществена чрез документна измама, съобщиха от прокуратурата
Рехабилитация у нас за деца от Украйна

Рехабилитация у нас за деца от Украйна

Такава възможност предложи министър Ивайло Иванов на посланик Олеся Илашчук, подготвя се посрещането на 50 подрастващи и техни придружители
1 2 3 4 5 ... 451 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ