Коментар

Възможно е аптеки да прекратят работа с НЗОК

04-07-2024 07:00
Свидетели сме на хаоса с Е-рецепти за лекарства при антибиотици, той ще се повтори, казва маг. фарм. Любима БургазлиеваВъзможно е аптеки да прекратят работа с НЗОК
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Аптеки в цялата страна излязоха на едночасов протест срещу подготвяните промени в Наредба №4 вчера. Днес се очаква в здравната каса да се внесат предизвестия за прекратяване на договорите им с фонда. Защо и как се стигна дотук, попитахме магистър-фармацевт Любима Бургазлиева. Тя е председател на регионалната колегия на Българския фармацевтичен съюз в Бургас.
Ние категорично не сме съгласни с предлаганите промени в Наредба № 4, които засягат финансирането по линия на НЗОК. Липсваше предварително обсъждане на текстовете с гилдията преди те да бъдат предложени за обществено обсъждане.

Никой не се съобрази с нашите

възможности по отношение на техническото обезпечаване. Всички сме свидетели на хаоса, който настъпи с въвеждането на електронните предписания за медикаментите за диабет и антиобитици. Той ще се повтори. То не бе направено след тестови период, така ще стане и сега. Видя се, че имахме проблеми със софтуерите. С основание се притесняваме, че новите неща ще залегнат в средата на бюджетната година, което ще доведе до хаос изцяло в механизма за работа с касата. 

Това неизбежно ще се отрази

и на качеството на предлаганата фармацевтична услуга. Трябва да се има предвид, че БФС е поставил много отдавна въпроса за частичното изпълнение на рецепти по линия НЗОК. До този момент искането беше отхвърляно с мотива, че не може да се осъществи контрол. Наистина, ще е много по-лесно всички позиции да са на една рецепта. И сега съществува много сериозен проблем с частичното изпълнение на т. нар. обикновени рецепти. Тези технически проблеми затрудняват достъпа до лекарство снабдяването.

Системата е много чувствителна

и всяка една промяна от днес за утре само за удовлетворяване на изискванията на едната страна, не води до положителни резултати за всички в системата. В желанието си да създаде една добра практика, Министерството на здравеопазването само затруднява работата ни. Излиза, че колкото повече лекарствени продукти има изписани на едно място, толкова по-малко ще върви надолу заплащането на самите аптеки. В това няма никаква логика – нито икономическа, нито каквато и да било друга. Затова следва при подобни промени обсъждането да не е в рамките само на общественото такова, в случая до 4 юли. 

Би било добре да се обсъди

заплащането на лекарствен продукт предварително, което би улеснило работата и би създало възможност за планиране пред аптеките. Към момента нито такава, нито каквато и да било друга възможност, не е обсъдена. Не можем да си представим, как ще бъде правено заплащането на предписанията в една рецепта на позиции между няколко аптеки. Над 50% от регионалните колегии заявиха, че са изпратили своите съображения и становища със съответните аргументи на посочения за общественото обсъждане на Наредба №4 мейл. 

Нашето желание е МЗ да не въвежда

така внезапно такива изменения без изяснени предварително механизми. Затова и протестирахме със символично затваряне на аптеките в рамките на един час. Очакването ни е оттам да се съобразят с изразените от нас аргументи и да бъде даден тестови период, в който да бъдат изчистени всички неясни въпроси. Освен това, следва да се осигури техническо обезпечаване, за да няма софтуерни проблеми.

Ако не се вслушат в аргументите ни

и не се вземе решение за отстраняване превантивно на възможни проблеми, ще настъпи хаос. Много е възможно влошаването на икономическите показатели да възпрепятства част от собствениците на аптеки и те да прекратят договорите си с касата, което пряко ще се отрази върху възможността на пациентите да получат достъп по лекарствата си. Вероятно, както много пъти се е случвало, когато нещо не проработи, ще го поправяме в движение, вместо това да не бъде допускано.

Парламентът ще е с 25 комисии

Парламентът ще е с 25 комисии

Една от тях ще е здравната, независимите депутати няма да могат да сформират свои парламентарни групи
Новият шеф на УСБАЛО вече е факт

Новият шеф на УСБАЛО вече е факт

Както вече clinica писа, на мястото на д-р Владимир Даскалов застъпва д-р Димитър Димитров
НЗОК ще обжалва определението за лимитите

НЗОК ще обжалва определението за лимитите

Това съобщиха от здравния фонд днес, не е ясно обаче какво ще реши ВАС
Още има драстични разлики в цените на онколекарствата

Още има драстични разлики в цените на онколекарствата

Те са налице и след въвеждането на новата средна стойност от 1 юли, по която здравната каса плаща на болниците, но се очаква постепенно да се намалят
Първо анализ на болниците - после пари

Първо анализ на болниците - после пари

Новият парламент вече е факт, може би ще има и ново правителство. Какви са очакванията на малките общински болници, попитахме Илиян Венков, управител на МБАЛ – Свищов.
Искаме промяна на здравната система

Искаме промяна на здравната система

Броят на медицинските сестри е критично нисък, а от него зависи безопасността на пациента и смъртността в болниците, казва Милка Василева
И ВАС спря лимитите

И ВАС спря лимитите

Решението на съда е временно, докато трае делото по поредната жалба от частните болници срещу всеки опит за финансов контрол
Нужен ни е медицински стандарт по здравни грижи

Нужен ни е медицински стандарт по здравни грижи

Преди 20 години имаше 168 лечебни заведения с 53 хил. сестри, сега са близо 400, с около 24 хил. сестри, представяте си за какво качество става дума, казва Петя Недкова
4 проекта за здравни промени в парламента

4 проекта за здравни промени в парламента

Три от тях са на ПП-ДБ, последният е на "Възраждане", те засягат дигитализацията, търговете в частните болници, ТЕЛК и т.н.
НЗОК и фармацевтите се разбраха

НЗОК и фармацевтите се разбраха

Аптеките ще получават 15% от крайната цена на 100% платените лекарства, но не повече от 25 лв. на опаковка

1 2 3 4 5 ... 270 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво свърши служебния кабинет в здравеопазването?

Юли 2024 Предишен Следващ