региони

Болница „Тракия" обучава на BULENDO 2024

28-06-2024 15:08
Гастроентеролозите от лечебното заведение показаха наживо високотехнологични манипулации пред 350 свои колеги от странатаБолница „Тракия
Clinica.bg

press@clinica.bg

Лекари от болница „Тракия" показаха наживо високотехнологични интервенции пред 350 медици по време на Националния симпозиум по гастроинтестинална ендоскопия BULENDO 2024.

Екипът, който проведе обучението по време на конгреса бе в състав д-р Иван Сираков, д-р Иван Трифонов и д-р Йордан Йорданов. Те имаха възможност да покажат високотехнологичните манипулации в операционните зали на Клиниката по гастроентерология във ВМА.


„Освен ние, като представители на


болница „Тракия", демонстрации направиха и колеги от още няколко медицински центъра в България, които бяха подбрани от организаторите заради постигнатите обеми и високо ниво на трудност при специфични манипулации като ендоскопската ретроградна холангиопанкреатография, ендоскопска субмукозна дисекция на полипи, ендоскопска мукозна резекция, ехоендоскопия с биопсия, ехоендоскопия със стентиране на жлъчните канали и други" каза д-р Сираков. Те са били от ВМА, „Токуда", „Пълмед", „Каспела", Софиямед, ИСУЛ и болницата в Горна Оряховица.


По време на форума са били


представени над 30 клинични случаи. Гастроентеролозите от болница „Тракия" са работили по 4 случая с висока сложност. „На 15 юни д-р Иван Трифонов направи две манипулации на дебело черво с висока трудност. Първият беше мукозна резекция на немалък полип, който беше труден за отстраняване заради местоположението му. Д-р Йордан Йорданов направи ехоендоскопия на гастроинтестинален стромален тумор, който беше труден за биопсия ,защото беше много кръвоснабден", каза д-р Сираков.


Той допълни, че д-р Трифонов


е представил още една диагностична колоноскопия с оглед и преценка за отстраняване на тумор, който се оказа злокачествен. Д-р Сираков и д-р Йорданов пък са направили случай с много трудна пациентка с напреднал карцином на панкреаса, с обхващане на дуоденалната дъга. „Направихме ехоендоскопия и стентиране с метален стент. Резултатите от всички манипулации бяха отлични и получихме много висока оценка за участието си в симпозиума, което може само да ни радва", каза д-р Сираков.


Демонстративните манипулации са


били извършени в екип с ендоскопските медицински сестри на Болница „Тракия" Радослава Христова и Християна Димитрова. В операционните зали на ВМА гастроентеролозите на Болница „Тракия" са работили със същата модерна апаратура с изкуствен интелект Olympus, с каквато разполага екипът на д-р Сираков в Стара Загора.


„Това е най-ранният етап на изкуствен

интелект в гастроентерологията, но тази технология вече носи огромни предимства, които ще се развиват и ще се задълбочават. Изкуственият интелект повишава много откриваемостта на лезиите в дебелото черво. Огромното предимство е, че с негова помощ може да се прецени веднага дали става дума за доброкачествено образувание или не", обясни специалистът. И допълни, че през последните 7 години, в които оглавява отделението по Гастроентерология в болница „Тракия" са въведени четири нови методики за инвазивна диагностика и лечение, които щадят пациентите и в същото време дават високи резултати. Последната от тях е извършването на ехоендоскопски дренажи на жлъчните пътища и на жлъчния мехур.


„Това е сравнително нова манипулация

за България и се работи рутинно на малко места, включително и при нас. Методът позволява под ехоендоскопски контрол да се поставя стент в жлъчните пътища без дори да се достига до техния изход в дванадесетопръстника – тоест, през стената на стомаха. Методиката е въведена от френския професор Марк Джованини в клиниката му в Марсилия, където съм бил на специализация", обясни д-р Сираков. Това е методика, която надгражда eндоскопската ретроградна холангиопанкреатография (ERCP).


Екипът на д-р Сираков е постигнал и

друго надграждане, извършвайки рутинно ендоскопска субмукозна дисекция. „Процедурата е свързана с по-дълбоко изрязване и отстраняване на доброкачествени или на злокачествени формации в съвсем начален стадий, например полип, който е станал злокачествен. Манипулацията позволява отстраняване на образуванието в дълбочина – в ректума, в стомаха или в хранопровода, което спестява хирургичната операция на пациента. Критериите обаче са много строги – понякога преценката е много трудна.


„До края на годината броят на

извършените ендоскопски ретроградни холангиопанкреатографии вероятно ще достигне 400, което е много за град като Стара Загора. Тази година ехоендоскопиите вероятно ще достигнат 180, което също е голям обем, но аз винаги подчертавам, че за нас е важно качеството, а не броя на извършените манипулации", подчерта д-р Сираков.


МБАЛ – Смолян с три нови асансьора

МБАЛ – Смолян с три нови асансьора

С тях са заменени подемниците, които бяха на близо половин век, инвестицията е за 368 400 лева, съобщиха от лечебното заведение
Първа лапароскопска експлантация на бъбрек

Първа лапароскопска експлантация на бъбрек

Тя беше извършена от жив донор в УМБАЛ „Св. Марина", дарителят и реципиентът са братя, съобщиха оттам
Спасиха близнаци с вътреутробна операция

Спасиха близнаци с вътреутробна операция

Интервенцията се извършва за пръв път у нас при триплодна спонтанна еднояйчна бременност, съобщиха от СБАЛАГ „Майчин дом"
Обсъждат прием по изключение в градина

Обсъждат прием по изключение в градина

Общинари ще обмислят механизъм, по който той да се приложи при сериозни медицински или социални причини, но без да има злоупотреби
Безплатни консултации за горещините

Безплатни консултации за горещините

Те ще бъдат в шест области, стартират в Русе на 12 юли, лекари ще съветват гражданите как да се опазят в тях, съобщиха от УМБАЛ „Медика"
Три конкурса за социални услуги във Варна

Три конкурса за социални услуги във Варна

Те са за възрастни, лица с увреждания и деца с увреждания и техните семейства, съобщиха от общината

"Св. Анна" вдигна парите на сестрите

От 1 юли основната заплата в болницата стана 2000 лв., увеличението е с над 30%, стана ясно днес
Ремонтират детски отделения в Бургас

Ремонтират детски отделения в Бургас

Напредват дейностите по подобряване на условията, в които се лекуват най-малките пациенти, съобщиха от държавната университетска болница
ПФК „Ботев“ с кампания за УМБАЛ „Св.Георги“

ПФК „Ботев“ с кампания за УМБАЛ „Св.Георги“

Тя е за закупуване на апаратура и инструменти за Клиниката по Детска хирургия, съобщиха от лечебното заведение
Прокуратурата пое случая с бисквитите с канабис

Прокуратурата пое случая с бисквитите с канабис

Образувано е досъдебното производство за престъпление против народното здраве, съобщиха от държавното обвинение
1 2 3 4 5 ... 378 »
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво свърши служебния кабинет в здравеопазването?

Юли 2024 Предишен Следващ