Медицина

Повишеният тропонин не е синоним на инфаркт

28-06-2024 14:20
В тези случаи времето е ценно, след втория час 50% от засегнатия миокард некротизира и след това пациентите може да развият сърдечна недостатъчност, казва проф. Арман ПостаджянПовишеният тропонин не е синоним на инфаркт
Clinica.bg

press@clinica.bg

Експертна среща, посветена на нуждата от експресна диагностика при сърдечно–съдови заболявания и инсулт, се проведе на 27 юни в УМБАЛ „Св. Анна" в София. Каква е ролята на диагностиката при инфаркт и как да се прави правилно, разказа проф. Арман Постаджиян. Той е част от Клиниката по кардиология в лечебното заведение и председател на "Българската лига по хипертония".

За мен Кардиологията е спешна, инвазивна и амбулаторна. Броят на миокардните инфаркти в нашата страна е горе долу константна величина, но можем да се похвалим с това, че има множество звена, които осъществяват ангиопластика. Можем да се похвалим и с това, че консумативите са реимбурсирани. И въпреки че случаите на миокарден инфаркт не се променят, имаме резултати.


Плюсове и минуси


Смъртността, дължаща се на остри коронарни синдроми пада надолу. Това беше дълъг път, който извървяхме. Но пак се връщам на това, че случаите са едни и същи, което показва инсуфиентността на профилактичните дейности, острото лечение е добро, но то е една част от нещата. При него ще получиш нещо, но когато нямаш адекватна и достатъчно добре организирана първична, вторична и третична профилактика, няма как да имаш промяна на статистиката.
И обичайно на картата ние стоим като една от страните с много висок сърдечносъдов риск. Само си представете - 19 млн. са смъртните случаи от ССЗ в световен мащаб. 6 милиона са новите случаи на атеросклеротични заболявания на годишна база в ЕС. Това се случва всяка година и поставя доста сериозно предизвикателства за диагностика и лечение. И тази битка, която показва смъртността в нашата страна, не е сериозно променена от години. Винаги ССЗ имат водещо значение като причина за смърт.


Организацията


София расте с всяка следваща минута и това поставя сериозни въпроси пред организацията и на спешността в едно подобно място. Организацията на спешното звено е много важно - трябва да има хора, да са обучени и организирани, за да има резултат. Пък бил той и локален, както се случва при нас в "Св. Анна". Но най-вероятно това ще запали и други места, където да се прави подобно нещо.


Спешните пациенти


От гледна точка на търсещите спешна помощ, извън травмите и коремната болка, гръдната е следващата по честота, която кара един пациент да стигне до спешен кабинет. Гръдната болка е нещо, което започва от пъпа нагоре. Понякога е много ясно за какво иде реч, понякога не е така. Очаква се 5-10 процента от тези пациенти да имат СТ-елевационен миокарден инфаркт, 15-20% миокарден инфаркт без СТ-елевация, 10% нестабилна стенокардия, 15% други сърдечни заболявания. При 50% се очакват несърдечни заболявания, но тук включвам и заболявания, при които и сърцето реагира.


Диагнозата


Финалното решение за какво става дума е на лекаря и е комбинация от познанията му и изследванията. Ако правиш кратък курс по електрокардиография, може да обясниш следното: ако всички спайкове са нагоре, всичко е наред, ако са надолу - извикай интернист, ако липсват - има сериозен въпрос - откога. Ако липсват отскоро, можеш да се обадиш на анестезиолог, който да помогне евентуално, ако е от дълъг период, можеш да повикаш патоанатом. Това едва ли е най-успешният тип организация, ако говорим сериозно.
Когато говорим за гръдна болка, електрокардиограма и тропонин са в основата на адекватната диагностика. Тропонинът не е синоним на инфаркт, когато има покачване, нужни са и други белези и едва тогава следва да наречем състоянието инфаркт.
Грубо казано, Тип 1 миокарден инфаркт е този, който се дължи на плака, фрактура на плаката и съответно тромбоза. Тип 2 обединява различни състояния, които е трудно да бъдат разграничени, когато са поставени в един кюп.
При остри симптоми нашите действия трябва да включват електокардиограма, биомаркерна диагностика на база тропонин, но и с натриуретичните пептиди. Успоредно с това електрокардиографията е от съществено значение, всичко това би следвало да се организира в порядък със здрав смисъл и последователност. При острите състояния трябва да си зададем въпроса с какво се свързва смъртността, а именно с острия коронарен синдром, острата аортна дисекация, острата белодрбна емболия.


Рисковият фактор


Сещам се за случай от миналата година, който ме впечатли. Става дума за 32-годишна жена, която постъпи с реанимационен миокарден инфаркт, заедно с едногодишното си дете. Разказвам това, защото кардиологията е сравнително проста специалност, когато говорим за инфаркт, за останалото не. Но, когато говорим за инфаркт, ние в 99% от случаите имаме атеросклеротична плака, която обичайно се образува в холестерола. Интересното за това момиче беше, че тя имаше починал от това. Тя е на 32, нейният лош холестерол беше 9.2, а общият 14. 32 години не е сериозна възраст, тези хора нямат друг рисков фактор, нямат диабет, слаби са, имат само лош холестерол, това е прототипа на много ясно заболяване, имаш лош холестерол и правиш инфаркт, а не инсулт.

 

Времето


То е изключително важно за сърцето. Няколко часа след началото на миокардния инфаркт имаме зона на некроза, от втория час насетне тази зона надхвръля 50% от засегнатия миокард. Ако го допуснем, това ще са хората, които ще увеличат броя на тези със сърдечна недостатъчност. Това определя и времевия прозорец, в който трябва да се намесим, за да спасим този миокард. В цялата тази каскада би трябвало да си помогнем с образна и биомаркерна диагностика. Тропонинът не е нула, има множества публикации за значението му в общата популация, повишените му нива показват лоша прогноза, но в зависимост от тестовете, които се използват, можем да хванем различни нива на циркулация. Това, което се опитваме е тестът да е толкова чувствителен, че още в самото начало да е положителен. По тази причина се скъсява и времето за диагностика.


Няколко случая


50-годишен мъж, пушач, липсва артериална хипертония, три часа след гръдната болка е в Спешното отделение, кръвно налягане - 80 на 50, сърдечна честота - 60 в минута. Колегата каза - "не ми трябва нищо при тази кардиграма", тоест виждам елевацията и разбирам, че има запушен съд. Тропонинът на третия час може да е всякакъв, но ще е нелогично да чакаме резултата, защото знаем, че този пациент има запушен съд и го търсим. При него се оказа, че има виновни две артерии. Имаше реканализация с четири стента и го изписахме човека на четвъртия ден.
84-годишна жена, интубирана след първия контракт, 45 на 40 сърдечна честота, в шок. Не успяхме да изправим електрокардиография, защото изправи чертата, оказа се, че има нормална дясна и лява артерия, но нея я няма и ти трябва да разбереш защо. Оказа се, че има масивно количество тромб в белия дроб или случай на остра белодробна емболия. Във всеки учебник пише, че диагностиката е със скенер, но в катетаризационна лаборатория, може да видиш това чрез венозен достъп. Тук правене на фибринолиза локално в белодробната артерия може да спаси този човек, особено на 84 години.


Все повече млади хора са с разширени вени

Все повече млади хора са с разширени вени

Расте делът на новодиагностицираните между 30 и 50 години, причини са масовото обездвижване и наднорменото тегло, казва доц. Димитър Петков
Болница „Тракия

Болница „Тракия" обучава на BULENDO 2024

Гастроентеролозите от лечебното заведение показаха наживо високотехнологични манипулации пред 350 свои колеги от страната

Все повече млади пациенти с кожен меланом

Все повече млади пациенти с кожен меланом

15.4% от всички регистрирани в българския регистър, са под 45 години, обясни доц. Ива Гаврилова
Азбуката на кръвта

Азбуката на кръвта

За българите най-голяма е честотата на група А - около 43%, следвана от О – 32.5%, казва д-р Елисавета Грънчарова от ВМА

Прегряването при децата често се бърка с вирус

Прегряването при децата често се бърка с вирус

Генетично сме подготвени за подобни горещини, но не и през юни, когато по-високата влажност на въздуха може да доведе до бронхоспазми, предупреждава д-р Рада Прокопова
Алергията към полените е до октомври

Алергията към полените е до октомври

Ежегодна имунотерапия облекчава проявите, ангеодемът може да блокира дишането и доведе до задушаване, казва доц. Анна Валериева
Алцхаймер засяга 30% от хората над 80 години

Алцхаймер засяга 30% от хората над 80 години

Диагнозата трябва да се приеме не само като неврологично, но и обществено, социално-икономическо заболяване, казва д-р Филип Алексиев
Кашлица над 8 седмици е признак на болест

Кашлица над 8 седмици е признак на болест

Тя трябва да се уточни от специалист, казва доц. Владимир Ходжев от УМБАЛ „Св. Георги" в Пловдив
Над 90 000 българи страдат от ХОББ

Над 90 000 българи страдат от ХОББ

В повечето случаи пациентите са пушачи над 40-годишна възраст, които се оплакват от хронична кашлица, задух и храчки, казва д-р София Ангелова
Болестите на щитовидната жлеза все по-чести

Болестите на щитовидната жлеза все по-чести

У нас 17% от жените до 60 г. страдат от понижената й функция, казва проф. Русанка Ковачева
1 2 3 4 5 ... 60 »
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво свърши служебния кабинет в здравеопазването?

Юли 2024 Предишен Следващ