Преглед

Кога се усеща ефектът от физиотерапията?

28-08-2017 10:00
Clinica.bg

press@clinica.bg
Кога се усеща ефектът от физиотерапията?Облекчението настъпва до 2 седмици след края на процедурите, обяснява д-р Антония Василева
Хроничната болка не убива, но може да превърне живота в ад. Изтормозени, пациентите често посягат към лекарства, за да я преборят. Ефектът им обаче нерядко се оказва нетраен. Каква е алтернативата? Как физиотерапията може да ни спаси от мъките или да ни изправи на крака след травма, хронично заболяване или инсулт? И колко трябва да чакаме, за усетим резултата? Отговаря д-р Антония Василева, която отскоро е начело на отделението по „Физиотерапия и рехабилитация" в старозагорската болница „Тракия".

Физиотерапията е много интересна област от медицината. Тя обаче е недостатъчно популярна като ефективно и безвредно средство за решаване на здравословни проблеми от различен характер. Факт е и, че много от лекарите пропускат да насочат своите пациенти към такова лечение. Ефектът от процедурите не се вижда на момента. Обичайно процедурите продължават 7–10 дни, но терапевтичния ефект се натрупва и настъпва до 2 седмици след това. Много от заболяванията, които се повлияват благоприятно от рехабилитацията, са хронични и за лечението им са необходими многократни курсове. Понякога, когато човек не види моменталния ефект, се отказва.

Това е голяма грешка!

Ако пациентите следват безусловно нашите препоръки във времето, те със сигурност ще усетят благоприятния ефект от физиотерапията. 

Диагнози от почти всички области на медицината се лекуват ефикасно с методите на съвременната физиотерапия и рехабилитация. При нас търсят помощ предимно следоперативни пациенти при ортопедични заболявания – като алопластики и метални остеосинтези на тазобедрени и коленни стави и други. Или и болни, претърпели мозъчен инсулт, които имат нужда от възстановяване на двигателните си способности. Искаме да обхванем повече хора, страдащи от дегенеративни ставни увреждания и възпалителни заболявания на опорно-двигателния апарат. Ние можем да им помогнем ефективно с помощта на богатия набор от модерни апарати, опитни лекари, рехабилитатори, медицински сестри и санитари.

Отделението ни провежда терапии в изключително широк спектър – в областта на електро- и светлолечението, кинезитерапията, хидротерапията, лазерната терапия, инхалационната терапия, термотерапията и други. Разполагаме с апарати, които са уникални за цяла Югоизточна България. Такъв е професионалният терапевтичен

диоден лазер, който въздейства противовъзпалително и обезболяващо

като намалява отоците. Той намира приложение при широка гама от неврологични, ортопедични и възпалителни заболявания. Уникален за региона е и апаратът за ударно-вълнова терапия, който въздейства с механични вълни, нанасяни в определена последователност и със строго определена дозировка върху болното място. Изключително ефикасен е апаратът за лечение на увредени гласови връзки VocaStim, който оказва отлично въздействие след операции на щитовидна жлеза и други заболявания. Допълнителни възможности за лечение и рехабилитация на нервните заболявания и на опорно-двигателния апарат дават мултифункционалните тангенторни вани, които комбинират магнитотерапия и озонолечение.

В сектора за кинезитерапия отделението е едно от малкото в страната, които разполагат с 2 апарата Fisiotek HP за пасивно раздвижване на горен и на долен крайник. Те създават комфорт на пациентите с придружаващи заболявания, позволявайки процедурите да се извършват както в седнало, така и в легнало положение. Апаратът за пасивно раздвижване на горен крайник ни дава възможност

да работим върху три стави – раменна, лакътна и гривнена

За разлика от конвенционалните, Fisiotek HP задава точно определен ъгъл на движение на съответната става. Това става плавно, дозирано и в точни граници и в съчетание с активната кинезитерапия дава отлични резултати.

В гимнастическия салон и фитнес залата на отделението се организират различни оздравителни курсове. В момента върви специализиран гимнастически курс за лечение на деца с гръбначни изкривявания. Екипът на отделението работи върху проект за редуциране на теглото при затлъстели деца, който ще включва обучение, специална гимнастика и хранителен режим.

Отделението „Физиотерапия и рехабилитация“ на болница „Тракия“ работи по договор с НЗОК, но възможностите тук са толкова широки, че не всички процедури се покриват от пътеките на Здравната каса.Кои лещи са най-подходящи при катаракта?

Кои лещи са най-подходящи при катаракта?

Катарактата или вътрешното очно перде е сред най-често срещаните заболявания на окото. Как са съвременните възможности за лечение, разказват специалистите от болница „Тракия".
Разширихме гамата на ендоскопските операции

Разширихме гамата на ендоскопските операции

Тежката реконструктивна и ревизионна хирургия става акцент в работата на Ортопедично отделение, казва д-р Петьо Братоев
Влияе ли дъждовното лято на нервната система

Влияе ли дъждовното лято на нервната система

Електролечение с морска луга, хидротерапия и кинезитерапия облекчават болките и дискомфорта, казва Ирина Събинова от Болница „Тракия"

Идва ли нова вълна от кърлежи и летни вируси

Идва ли нова вълна от кърлежи и летни вируси

Задължително трябва да оглеждаме тялото си след разходки сред природата, съветва д-р Валентина Цанева

Какво означава шумът в ушите?

Какво означава шумът в ушите?

В някои случаи този дискомфорт е първа проява на туморни процеси, ендокринни заболявания или проблеми на сърдечно-съдовата система, казва д-р Анелия Ботева

Как да се справим с камъните в бъбреците?

Как да се справим с камъните в бъбреците?

В Болница Тракия се използва модерната лазерна методика за разбиване на камъни в пикочната система, казва д-р Емил Петков
Как се лекува пропадане на тазовите органи?

Как се лекува пропадане на тазовите органи?

Водещитe акушер-гинеколози от болница „Тракия" използват най-модерния метод на лечение
Подмладяваме ли се с пластика на клепачите?

Подмладяваме ли се с пластика на клепачите?

Двучасова процедура „връща времето назад" в болница „Тракия"
Влияе ли уголемената простата на сексуланите функции?

Влияе ли уголемената простата на сексуланите функции?

Ако проблемът е доброкачествен, еректилната дисфункция е следствие на възрастови или психологически промени, казва д-р Емил Петков

Как да опазим детето от летните вируси?

Как да опазим детето от летните вируси?

Щадящата диета при ентероколит помага за по-бързото оздравяване, обяснява педиатърът д-р Веселина Димова
1 2 3 4 »

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Май 2020