крачка напред

Разширяват финансирането на грижите за бебета

21-06-2024 12:58
Здравната каса ще може да плаща и на практики за здравни грижи, ако имат договор с джипи, гласят промениРазширяват финансирането на грижите за бебета
Clinica.bg

press@clinica.bg

Разширяване на възможностите за финансиране на грижите по домовете за бебета до 6 месеца предвиждат промени на здравното министерство. Те са заложени в Наредба 9 и дават възможност касата да плаща не само на сестри и акушерки, които работят при джипи, а и в свои практики по здравни грижи, стига да имат договор с някой личен лекар. Промените са крачка в правилната посока, но няма да решат напълно проблемите, категорични са специалистите по здравни грижи.

В момент здравната каса може да плаща за грижи от сестри, акушерки или лекарски асистенти за новородени до 6 месеца по домовете им. И въпреки че финансиране и търсене има, услугите не се реализират. Причината е, че няма как касата директно да сключи договор със сестрите или акушерките, а те трябва да работят в кабинета на някой личен лекар, който да се съгласи средствата за консултациите им по домовете да минават през него.


Заради това през изминалите две години,


откакто съществува тази дейност, тя се изпълнява символично. През 2022 г. заплатената сума от касата за цялата страна е 1134 лв., а извършените дейности 81. Броят на договорните партньори е трима – в Благоевград, Монтана и Пловдив, съобщиха от касата за clinica. За миналата година 2023 г. са платени 2185 лв. на 4 договорни партньори във В. Търново, Враца, Плевен и Пловдив. Броят на извършените дейности е 153.


С промяната от МЗ се дава възможност


сестрите да не трябва да са наети от личния лекар, а да работят в самостоятелна своя практика. И така обаче те отново нямат право на директен договор с касата. За да получават финансиране оттам за труда си, практиката по здравни грижи на сестрите или акушерките трябва да сключи договор с някой личен лекар, на когото да се привеждат средствата.


Промените решават проблема само частично,


защото пак трябва да се сключи договор ОПЛ, коментира Петя Недкова, председател на Националния съвет по качество БАПЗГ. А това означава, че трябва да се намери лекар, който да иска да се занимава с това. Дали и финансирането на дейността ще е в същия размер, ще зависи от договорните отношения с лекаря.


Според специалистите решението е друго.


Това е въвеждане на финансиране на принципа на патронажните грижи, като то може да е само през общините или смесено – от общините и здравната каса или самите потребители, казва Петя Недкова. Освен това то трябва да се предоставя не само за грижи за бебета до 6 месеца, а за бременните жени и за възрастните хора. За съжаление въпреки огромното нужда от подобен тип услуги, които биха повишили здравния статус на населението и намалили смъртността, подходящ модел на финансиране за тях политиците ни не намериха в продължение на вече 20 години.


НЗОК предупреди за фалшиви мейли

НЗОК предупреди за фалшиви мейли

Те ползват името на фонда и вероятно съдържат зловреден софтуер, казаха оттам
651 бебета инвитро за първите 6 месеца

651 бебета инвитро за първите 6 месеца

Във фонда за асистирана репродукция 2754 двойки са подали заявления за финансиране, съобщиха от МЗ

Няма опасност за детската болница

Няма опасност за детската болница

До 30 юли здравните власти ще кажат дали приемат структурата й, която ще бъде представена от екипа на Европейската банка
15% ръст на парите за заплати в държавните болници

15% ръст на парите за заплати в държавните болници

От 269 млн. през първото тримесечие на миналата година, те се повишават на 311 млн. през тази, показват финансовите отчети на лечебните заведения към МЗ
ВАС отсъди, че Пирогов е лъгал НЗОК

ВАС отсъди, че Пирогов е лъгал НЗОК

Спешната болница е отчела неизпълнена дейност по две КП, заради което правилно е прекъснат договора й преди две години
МЗ проверява детските операции на сърце

МЗ проверява детските операции на сърце

Ведомството е изискало доклад за пациентите, които са включени в графика, казаха оттам

МЗ купува радионуклидни генератори

МЗ купува радионуклидни генератори

Те ще се използват за лечение на пациентите с онкологични заболявания извън здравното осигуряване

Липсата на сестри е критична

Липсата на сестри е критична

Миналата седмица в София се проведе национална среща на Българската асоциация по здравни грижи, посветена на кадровия дефицит. Каква е реалността на липсващите медицински сестри и как се справя една ключова болница в нея, разказва Марияна Колева.

КЗП изтегля вейпове с форма на играчки

КЗП изтегля вейпове с форма на играчки

Модели представляват сериозен риск за здравето и безопасността на потребителите, съобщиха оттам.
„Св. Анна“ във Варна остава със стария шеф

„Св. Анна“ във Варна остава със стария шеф

Д-р Красимир Петров остав аначело на болницата, представител на държавата в борда ще е д-р Валентин Власаков, а независим член Олга Томова – Куцарова
1 2 3 4 5 ... 568 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ