лавинообразно

Напливът за нови клиники расте още

21-06-2024 06:13
През 2019 г. са изготвени 10 комплексни оценки за дейности или болници, за миналата 94, а само за първите три месеца на тази - 43Напливът за нови клиники расте още
Clinica.bg

press@clinica.bg

Напливът за нови дейности и болници у нас расте лавинообразно. Преди пандемията за цялата 2019 г. в ИАМН са извършени 10 комплексни оценки, през миналата година броят на преписките е бил 94, като 70% от тях са завършили с разрешение, а за първите три месецана тази исканията са 43. Това показват данните на агенцията в отговор на въпроси на clinica. Въпреки негативните последици, до които води това роене на клиники, парламентарно представените партии едва ли ще си позволят да предприемат действия за законодателни промени и слагане на ред в сектора.

Броят на желаещите да разкрият нова болница или дейност се увеличава стремглаво след 2021 г. От 10 през 2019 г., 12 през 2020 г. и 38 през 2021 г., исканията за комплексни оценки в ИАМН рязко скачат. През 2022 г. броят на преписките в агенцията, които чакат комплексна оценка за нова болница или дейност стават 60, а през миналата година са били вече 94. Само за първите три месеца на тази те са 43.


Освен това около 70% от резултатите 

от оценките за нуждата от нова болница или дейност в страната са положителни. През 2021 г. 28 преписки са приключили с издаване на заповеди от МЗ или решения от МС за удовлетворяване на исканията. През 2022 г. 40 са завършили с издаване на заповеди или решения в рамките на годината, а през миналата година издадените заповеди на МЗ за нова дейност или решения на МС за нова болница са били 68.


През първите три месеца на тази


година заповедите за нова дейност са по-малко - 18. Не рядко обаче зад тях се крие цяла нова болница с по 500 – 600 легла. В идните дни се очаква здравното министерство да издаде поредната такава заповед за нова болница на ТЛ в Казичене. Само преди няколко месеца то издаде аналогична за новата болница на „Св. София" във Варна. Отделно от това МС вероятно ще бъде изправен за втори път в рамките на годината пред казуса дали да разреши другата болница на ТЛ в София – „Мама и аз". Така, въпреки че населението и медицинските специалисти в страната намаляват, леглата и болниците в страната с най-много структури за активно лечение в ЕС на глава от населението, продължават да се увеличават.


В същото време правилата,


по които се извършват комплексните оценки на ИАМН, които са в основата на положителните заповеди на МЗ и решения на МС, остават обвити в мистерия. На молбата на clinica те да бъдат посочени ясно, както и нормативните актове, по които се извършват, от ИМАН отговориха твърде общо.


„Съгласно изискванията на чл. 37а

и чл. 37б от ЗЛЗ комплексните оценки се изготвят въз основа на данните за потребностите на населението от медицинска помощ съгласно НЗК, а от 16.06.2020 г. и данни предоставени от НЦОЗА и съответната РЗИ относно броя лечебни заведения за болнична помощ и КОЦ на територията на областта, броя на откритите в тях структури и легла по медицински специалности, включително направените промени в броя разкрити легла за съответната година, кадровата и материалната им обезпеченост, проведените леглодни, преминалите болни и използваемостта на леглата за текущата и предходната календарна година и данни от НЗОК относно действащите договори на НЗОК за болнична помощ и отчетената и заплатена дейност по видове и лечебни заведения на територията на съответната област за текущата и предходната година", се казва в обяснението на агенцията.


За съжаление абсурдността на


положението на практика остава незабелязано от всички управляващи партии, които единствено могат да го променят. Години наред те упорито отказват да видят и печалните резултати, до които то води – ниско качество и фрагментация на медицинските грижи, все по-високи разходи на НЗОК за болнична помощ на този фон, високо доплащане и смъртност, липсваща удовлетвореност от лечението. Въпреки че непрекъснатото роене на нови клиники и дейности застрашава дори създаването на Националната детска болница, която ГЕРБ, ДПС, ПП-ДБ и всички останали парламентарни партии обявиха за приоритет, действия от тях за промяна на статуквото и слагане на ред в сектора – няма. За съжаление, такива едва ли ще се предприемат и в рамките на този парламент.


НЗОК предупреди за фалшиви мейли

НЗОК предупреди за фалшиви мейли

Те ползват името на фонда и вероятно съдържат зловреден софтуер, казаха оттам
651 бебета инвитро за първите 6 месеца

651 бебета инвитро за първите 6 месеца

Във фонда за асистирана репродукция 2754 двойки са подали заявления за финансиране, съобщиха от МЗ

Няма опасност за детската болница

Няма опасност за детската болница

До 30 юли здравните власти ще кажат дали приемат структурата й, която ще бъде представена от екипа на Европейската банка
15% ръст на парите за заплати в държавните болници

15% ръст на парите за заплати в държавните болници

От 269 млн. през първото тримесечие на миналата година, те се повишават на 311 млн. през тази, показват финансовите отчети на лечебните заведения към МЗ
ВАС отсъди, че Пирогов е лъгал НЗОК

ВАС отсъди, че Пирогов е лъгал НЗОК

Спешната болница е отчела неизпълнена дейност по две КП, заради което правилно е прекъснат договора й преди две години
МЗ проверява детските операции на сърце

МЗ проверява детските операции на сърце

Ведомството е изискало доклад за пациентите, които са включени в графика, казаха оттам

МЗ купува радионуклидни генератори

МЗ купува радионуклидни генератори

Те ще се използват за лечение на пациентите с онкологични заболявания извън здравното осигуряване

Липсата на сестри е критична

Липсата на сестри е критична

Миналата седмица в София се проведе национална среща на Българската асоциация по здравни грижи, посветена на кадровия дефицит. Каква е реалността на липсващите медицински сестри и как се справя една ключова болница в нея, разказва Марияна Колева.

КЗП изтегля вейпове с форма на играчки

КЗП изтегля вейпове с форма на играчки

Модели представляват сериозен риск за здравето и безопасността на потребителите, съобщиха оттам.
„Св. Анна“ във Варна остава със стария шеф

„Св. Анна“ във Варна остава със стария шеф

Д-р Красимир Петров остав аначело на болницата, представител на държавата в борда ще е д-р Валентин Власаков, а независим член Олга Томова – Куцарова
1 2 3 4 5 ... 568 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ