интервю

Не обсъждаме актуализация на бюджета на НЗОК

20-06-2024 06:10
Чакаме отговор от министерство на финансите дали биха могли да финансират на 100% лекарствата в неврологията и за болестите на дихателната система, казва Боян БойчевНе обсъждаме актуализация на бюджета на НЗОК
Clinica.bg

press@clinica.bg

Тази година бюджетът на здравната каса е изправен пред повече предизвикателства от обикновено. Причината е, че КС отмени лимитите на болниците, а с поредния анекс влязоха в сила и по-високи цени на КП. Ще има ли дефицит заради болничната помощ, какво е решението и ще има ли още безплатни лекарства, попитахме Боян Бойчев от АИКБ. Той е част от Надзорния съвет на фонда от квотата на работодателите.

- Г-н Бойчев, тази година здравната каса е изправена пред доста финансови предизвикателства заради решението на КС, смятате ли, че тя ще успее да се вмести в бюджета си особено в болничната помощ?

- Смятам, че ще приключим годината без дефицит. Правният отдел на касата е подготвил докладна към Надзорния съвет и оперативното ръководство, където детайлно е разтълкувала решението на КС за отпадането на броя прегледи и КП като лимит на лечебните заведения. В нея ясно е записано, че при надхвърляне на лимитите като обем за някакъв период от време, ако се появи дефицит, ние имаме възможност да намалим цените на КП, така че да влезем в бюджета. Разбира се, това нещо няма да го направим самостоятелно, а заедно с Лекарския съюз.

- Смятате ли, че БЛС ще се съгласи на подобна мярка, защото вече се надигнаха гласове от различни регионални колегии, че не приемат подобна промяна?

- Имаме закон за бюджета на НЗОК, ние включително и БЛС, надявам се, не можем да го нарушаваме, след като в него са гласувани стойностите по съответните пера, включително и за болнично лечение.

- Данните за май месец са ясни – отново има надлимитна дейност на болниците, каква е прогнозата?

- Имаме изпратено писмо от 8 болнични сдружения и асоциации, с което предлагат среща, на която да дискутираме изпълнението на решението на КС. На нея ще изслушаме исканията им.

- В момента касата плаща ли цялата надлимитна дейност и има ли отново прогнозни бюджети?

- Има прогнозни бюджети, за миналия месец разликата е около 10 млн. Но оперативното ръководство смята, че ще успеем да се справим и няма да има дефицит.

- Притесняват ли ви разходите за лекарства и очаквате ли и там да се появи нужда от допълнителен ресурс?

- Както знаете, там има Механизъм за компенсиране на разходите за лекарства и той е работещ за последните години, надявам се, че и тази година ще бъде така.

- Така е, но тази година има по-големи разходи заради увеличената реимбурсация на лекарствата за ССЗ, отново влизат нови молекули, съответно се увеличават компенсациите на фирмите по Механизма, опасявате ли се, че може да има недоволство и реакция?

- Със сигурност ще има недоволство и ние го предвиждаме за всички групи лекарства, които финансира касата от гледна точка на това, че бюджетът е фиксиран. Така че заинтересованите страни ще искат повече пари от касата.

- Какви са намеренията на Надзорния съвет – ще разширите ли списъка със 100% реимбурсирани лекарства с тези в неврологията и дихателната система?

- Ние получихме предложение за това от МФ, което лично за мен беше странно и необичайно – защо оттам, а не от МЗ. Предложението бе с конкретен списък с лекарства, за които реимбурсацията да се увеличи на 100%, но от МФ не предоставиха информация дали може да намерят допълнителни средства, които да компенсират това увеличение. Коментирахме с двете асоциации - на производителите на генерични и иновативни медикаменти, те излязоха с обща позиция, че са съгласни с тази мярка,

ако се намерят средства за компенсация на допълнителните разходи. Така че чакаме отговор от МФ дали биха могли да финансират тази промяна. Но за мен седи като отворен въпрос - защо предложението идва от МФ, а не от МЗ. Освен това в списъка с медикаменти има определени лекарства, при които крайният резултат ще бъде по-голяма сума платена от касата без промяна за пациента, защото сега фирмите имат отстъпки към пациентите за тях. Другият разход ще са таксите за рецепта за аптеките.

- Седи ли на дневен ред и възможността за актуализация на бюджета на НЗОК?

- Бюджетът на НЗОК не може да се актуализира от самата каса. Това може да стане само, ако има допълнителни приходи и има предложение на НС за това. На този етап обаче подобно предложение не е обсъждано.

- Продължават да се сключват договори по изключение с болници в различни части на страната, включително и в столицата, защо се налага това?

- Личната ми позиция е , че това е неправилно. Болниците са търговски дружества и това предоставя конкурентни предимства на една болница спрямо другите, които поддържат нужния брой лекари и апаратура за изпълнението на една КП. Неправилно и лобистко е да съществува значителна разлика между изискванията за изпълнение на КП по медицински стандарт и съгласно НРД. В последното „изключение" разликата е 100%.

- Как гледа Надзорът на постоянното увеличение на дейностите и дори на болниците, които касата финансира – има ли нужда от това и ресурс да се случва в бъдеще?

- Това е изключително важен въпрос. Философията е такава, че услугите, които получават здравноосигурените лица не са оправдани като качество и е нужна промяна на начина, по който се финансират дейностите. Преди няколко години беше заявено намерение за промяна на начина на финансиране от страна на тогавашния здравен министър – Кирил Ананиев, но за съжаление то не бе реализирано. Смятам, че бюджетът на касата е неправилен разходван от гледна точка на това, че непропорционална част от него отива за болнична помощ в сравнение с останалите членки на ЕС. Увеличаването на процентът на реимбурсация на медикаментите е положително, защото директно намалява доплащането от пациентите. Но този дисбаланс във финансирането на болниците трябва да се намали и затова е нужно здравна карта, която ясно да показва какви са нуждите от лечение в съответните райони. След това да се преразгледат структурата и стойностите на КП, така че те да бъдат приближени към реалните стойности на дейностите. Справката за новите дейности прозрачно разкрива кои са надценените и подценените КП. Ако това не се направи, всичко ще е безсмислено. Болниците ще продължават да добавят нови легла и дейности, да искат още пари, и може и да ги получат. Знаете, че България е на второ място по брой легла на глава от населението, освен това един човек отива в една болница по една КП, после в друга, защото е недолекуван, това е неефективно. За мен няма нужда в страната да има толкова болници с едни и същи КП, техните легла дори не могат да бъдат използвани ефективно. Крайният резултат е, че няма измерител на качеството и на услугите, които пациентът получава.

- НЗОК не може да направи здравна карта, но може да сложи критерии за качество и за наличие на персонал – обсъждали ли сте подобни възможности, с които да защитите интересите на пациентите?

- В Надзора има представител на пациентските организации, на които това трябва да е основната роля – да искат по-качествено лечение за пациентите. Аз ще продължа на убеждавам колегите си, че това е в интерес на всички страни, че трябва да има подобни критерии, защото сега няма и се разчита на БГ-мама или фейсбук.

- А искали ли сте анализ за кадровата наличност на болничната помощ – леглата и дейностите се множат, как се обезпечават със специалисти?

- Трудно, знаете, че като брой лекари България се справя относително добре и изключително зле като брой медицински сестри. Затова пак се връщам в цените на КП, ако там не се направи промяна, медицинските сестри ще продължат да работят извън България и няма да има интерес към тази професия. Следващото е, че при някои от болниците – най-вече публичните, в правомощията на директора е да определя ДМС, което води до изкривяване на възнагражденията и в края на месеца двама души, които вършат една и съща работа може да получават различни приходи. Затова си мисля, че е правилно ДМС-то да не може да надвишава 30%, както е в държавната администрация.


НЗОК предупреди за фалшиви мейли

НЗОК предупреди за фалшиви мейли

Те ползват името на фонда и вероятно съдържат зловреден софтуер, казаха оттам
Забраниха износа на инсуин още месец

Забраниха износа на инсуин още месец

Четири от продуктите са с нерегулярна доставка в половината областина странат, казват от МЗ
Няма опасност за детската болница

Няма опасност за детската болница

До 30 юли здравните власти ще кажат дали приемат структурата й, която ще бъде представена от екипа на Европейската банка
НЗОК ще плаща за хормонални инжекции

НЗОК ще плаща за хормонални инжекции

Те се налагат при обкоболните, но сега не се финансират от касата, освен това джипитата ще са без хартиени отчети за ваксините от септември, съобщи д-р Галя Кондева

15% ръст на парите за заплати в държавните болници

15% ръст на парите за заплати в държавните болници

От 269 млн. през първото тримесечие на миналата година, те се повишават на 311 млн. през тази, показват финансовите отчети на лечебните заведения към МЗ
ВАС отсъди, че Пирогов е лъгал НЗОК

ВАС отсъди, че Пирогов е лъгал НЗОК

Спешната болница е отчела неизпълнена дейност по две КП, заради което правилно е прекъснат договора й преди две години
МЗ проверява детските операции на сърце

МЗ проверява детските операции на сърце

Ведомството е изискало доклад за пациентите, които са включени в графика, казаха оттам

МЗ купува радионуклидни генератори

МЗ купува радионуклидни генератори

Те ще се използват за лечение на пациентите с онкологични заболявания извън здравното осигуряване

Как хапче за сърце увеличи цената си по каса

Как хапче за сърце увеличи цената си по каса

През януари един блистер е струвал 28 лв., а от 1 април - близо 38 лв., за сметка на това пациентите на него са се умножили по десет
Липсата на сестри е критична

Липсата на сестри е критична

Миналата седмица в София се проведе национална среща на Българската асоциация по здравни грижи, посветена на кадровия дефицит. Каква е реалността на липсващите медицински сестри и как се справя една ключова болница в нея, разказва Марияна Колева.

1 2 3 4 5 ... 649 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ