Свят

Англия започва битка „здраво сърце“

18-08-2017 07:23
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Англия започва битка „здраво сърце“Джипита и фармацевти ще мерят кръвно и ще правят тестове за холестерол на всеки
Великобритания започва битка за сърцата на англичаните. Милиони ще бъдат включени в новата профилактична програма на Националната здравна служба, съобщава dailymail.co.uk. Целта е да се идентифицират по-бързо хората с високо кръвно, холестерол или нередовен сърдечен ритъм, тъй като те са основните рискови фактори за над 40 заболявания, сред които са инфарктът, инсултът, деменцията и дори Алцхаймер. След идентифицирането им, тези хора веднага ще започнат и лечение. По този начин ще се подобри общественото здраве и ще се спестят много средства на Националната здравна служба.

Около 7 милиона са англичаните, които имат поне един от трите рискови фактора без да знаят, показват изчисленията на специалистите в страната. За да бъдат открити, властите предвиждат масирана кампания, която ще се проведе от лекари, аптекари и средствата за масова информация.

Идеята е проста – всеки човек трябва

Фактите

 

1. Високо кръвно има всеки четвърти англичанин или 11 милиона души на Острова. То повишава опасността от инфаркт, инсулт, деменция, бъбречна недостатъчност. Кръвното може да бъде регулирано чрез диета, движение и медикаменти.

2. Аритмията е характерна за над 1.4 милиона англичани. При нея сърцето не може да изпомпв достатъчно кръв и се повишава опасността от инсулти. Това състояние може да бъде повлияно от медикаменти или пейсмейкър.

3. Високият холестерол е характерен за 60% от англичаните или 26 милиона души. При него по стените на кръвоносните съдове се натрупва плака, която ги запушва и води до инфаркт и инсулт. Повлиява се от диета с ниско съдържание на мазнини и медикаменти.


да бъде поканен от джипито или фармацевта си да му премерят кръвното, сърдечния ритъм и холестерола. Ако се окажа, че показателите му са над нормата, веднага ще бъде проследен по-добре и ако се налага ще започне лечение със статини или други медикаменти. За тази цел всички лекари в страната трябва да сложат апарати за измерване на кръвното и за проследяване на сърдечния ритъм пред кабинетите си. Така пациентите ще могат да измерят тези два показателя сами, докато чакат за прегледа си. Освен това джипитата ще трябва да прегледат листите си, за да открият рисковите си пациенти, които биха могли да имат неравномерен сърдечен ритъм и да ги поканят на преглед. Също така да мерят холестерола на пациентите с бърз кръвен тест, при който се убожда пръста на пациента.


Аналогични ще са задълженията на фармацевтите


Те обаче няма да мерят сърдечния ритъм на пациентите, само холестерола и кръвното. В някои големи вериги аптеки той може да струва около 10-15 лири, предупреждава dailymail.co.uk.

Мерките ще бъдат съпроводени с масирана инфромационна кампания по социалните мрежи като "Фейсбук" и местните радиа. Медиите щее трябва да обяснят на хората защо и къде трябва да премерят кръвното и холестерола си. Очакваният ефект е да се предотвратят хиляди смъртни случаи на година под формата най-вече на инсулти и инфаркти.

Подобна програма вече е започнала през 2015 г. в един от регионите на страната – Брадфорд. Благодарение на нея, през първата година са били предотвратени 211 инфаркта и инсулта. Екстраполирано към цялата държава, това означава, че


може да се предотвратят около 20 000 смъртни случая


казвват от dailymail.co.uk.

Сърдечно-съдовите заболявания са големият бич за Англия. Те са втората водеща причина за смъртността в страната след онкологичните. Освен това струват много скъпо. Националната здравна служба дава по 7 млрд. лири на година за тях и според експертите тази картина ще се влошава заради затлъстяването и застаряването на населението. Затова предприемането на подобни засилени мерки на профилактика са единственото спасение не само за населението, но и за английския здравен бюджет. Очаква се програмата да бъде публикувана през септември, а дотогава ще бъде представена на специалисти и експерти в страната.

Действителността в Англия не е много по-различна

от тази в България. У нас сърдечно-съдовите заболявания са водещата причина за смъртност. А от години развитието на профилактиката и скрининговите програми е сред приоритетите на редица правителства, включително и последното. Обикновено обаче само на хартия. Каква е действителността у нас и какво да очакваме в следващите години - четете другата седмица.Тръмп с оферта за евтини вноски за здраве

Тръмп с оферта за евтини вноски за здраве

Американците ще плащат по-ниски премии, но ще получават и по-малко медицински услуги
СЗО засилва борбата с незаразните болести

СЗО засилва борбата с незаразните болести

Нов орган ще се бори с растящата смъртност, която вече е по-голяма от тази при инфекциите
Спад на ваксинациите срещу грип в Европа

Спад на ваксинациите срещу грип в Европа

Имунизациите трябва да покриват 75% от населението, но процентът се движи около 40 на сто, отчита СЗО
Решават местим ли стрелките на часовника

Решават местим ли стрелките на часовника

Днес европейският парламент ще обсъжда съдбата на лятното време

Харчим ли наполовина на Англия за здраве

Харчим ли наполовина на Англия за здраве

Харчи ли Великобритания наполовина на САЩ за здравеопазване. На този въпрос колегите от BBC са потърсили отговор в един от материалите си днес. Ние пък решихме да се включим в експеримента.

Пускат електронни цигари в болниците

Пускат електронни цигари в болниците

Това е най-надеждния начин за отказване на пушенето, смятат английските власти

Осем починаха от грип в Румъния

Осем починаха от грип в Румъния

Четирима от тях не са били ваксинирани, отчитат здравните власти в северната ни съседка
Погват пушачите в Гърция

Погват пушачите в Гърция

Глоба от 1 500 евро грози всеки, който запали цигара в колата си, ако вътре има дете
Арестуваха водещи лекари в Турция

Арестуваха водещи лекари в Турция

Ердоган определи медиците за "любители на тероризма" заради призива им да спре военната офанзива в Сирия
Тръмп иска подкрепа за експериментално лечение

Тръмп иска подкрепа за експериментално лечение

Неизличимо болните да могат да опитат неразрешени терапии, призова президентът на САЩ
1 2 3 4 5 ... 9 »

 

 

ОНКОЛОГИЯ

ИН ВИТРО

НЕВРОЛОГИЯ

КАРДИОЛОГИЯ

 

Кои са болниците, където може да намерите помощ в случай на нужда, може да научите тук. 

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Ще бъде ли спасена Националната кардиологична болница?

Февруари 2018