Свят

Англия започва битка „здраво сърце“

18-08-2017 07:23
Мария
Мария
Чипилева
chipileva@gmail.com
Англия започва битка „здраво сърце“Джипита и фармацевти ще мерят кръвно и ще правят тестове за холестерол на всеки
Великобритания започва битка за сърцата на англичаните. Милиони ще бъдат включени в новата профилактична програма на Националната здравна служба, съобщава dailymail.co.uk. Целта е да се идентифицират по-бързо хората с високо кръвно, холестерол или нередовен сърдечен ритъм, тъй като те са основните рискови фактори за над 40 заболявания, сред които са инфарктът, инсултът, деменцията и дори Алцхаймер. След идентифицирането им, тези хора веднага ще започнат и лечение. По този начин ще се подобри общественото здраве и ще се спестят много средства на Националната здравна служба.

Около 7 милиона са англичаните, които имат поне един от трите рискови фактора без да знаят, показват изчисленията на специалистите в страната. За да бъдат открити, властите предвиждат масирана кампания, която ще се проведе от лекари, аптекари и средствата за масова информация.

Идеята е проста – всеки човек трябва

Фактите

 

1. Високо кръвно има всеки четвърти англичанин или 11 милиона души на Острова. То повишава опасността от инфаркт, инсулт, деменция, бъбречна недостатъчност. Кръвното може да бъде регулирано чрез диета, движение и медикаменти.

2. Аритмията е характерна за над 1.4 милиона англичани. При нея сърцето не може да изпомпв достатъчно кръв и се повишава опасността от инсулти. Това състояние може да бъде повлияно от медикаменти или пейсмейкър.

3. Високият холестерол е характерен за 60% от англичаните или 26 милиона души. При него по стените на кръвоносните съдове се натрупва плака, която ги запушва и води до инфаркт и инсулт. Повлиява се от диета с ниско съдържание на мазнини и медикаменти.


да бъде поканен от джипито или фармацевта си да му премерят кръвното, сърдечния ритъм и холестерола. Ако се окажа, че показателите му са над нормата, веднага ще бъде проследен по-добре и ако се налага ще започне лечение със статини или други медикаменти. За тази цел всички лекари в страната трябва да сложат апарати за измерване на кръвното и за проследяване на сърдечния ритъм пред кабинетите си. Така пациентите ще могат да измерят тези два показателя сами, докато чакат за прегледа си. Освен това джипитата ще трябва да прегледат листите си, за да открият рисковите си пациенти, които биха могли да имат неравномерен сърдечен ритъм и да ги поканят на преглед. Също така да мерят холестерола на пациентите с бърз кръвен тест, при който се убожда пръста на пациента.


Аналогични ще са задълженията на фармацевтите


Те обаче няма да мерят сърдечния ритъм на пациентите, само холестерола и кръвното. В някои големи вериги аптеки той може да струва около 10-15 лири, предупреждава dailymail.co.uk.

Мерките ще бъдат съпроводени с масирана инфромационна кампания по социалните мрежи като "Фейсбук" и местните радиа. Медиите щее трябва да обяснят на хората защо и къде трябва да премерят кръвното и холестерола си. Очакваният ефект е да се предотвратят хиляди смъртни случаи на година под формата най-вече на инсулти и инфаркти.

Подобна програма вече е започнала през 2015 г. в един от регионите на страната – Брадфорд. Благодарение на нея, през първата година са били предотвратени 211 инфаркта и инсулта. Екстраполирано към цялата държава, това означава, че


може да се предотвратят около 20 000 смъртни случая


казвват от dailymail.co.uk.

Сърдечно-съдовите заболявания са големият бич за Англия. Те са втората водеща причина за смъртността в страната след онкологичните. Освен това струват много скъпо. Националната здравна служба дава по 7 млрд. лири на година за тях и според експертите тази картина ще се влошава заради затлъстяването и застаряването на населението. Затова предприемането на подобни засилени мерки на профилактика са единственото спасение не само за населението, но и за английския здравен бюджет. Очаква се програмата да бъде публикувана през септември, а дотогава ще бъде представена на специалисти и експерти в страната.

Действителността в Англия не е много по-различна

от тази в България. У нас сърдечно-съдовите заболявания са водещата причина за смъртност. А от години развитието на профилактиката и скрининговите програми е сред приоритетите на редица правителства, включително и последното. Обикновено обаче само на хартия. Каква е действителността у нас и какво да очакваме в следващите години - четете другата седмица.ЕМА обсъжда новите антибиотици за деца

ЕМА обсъжда новите антибиотици за деца

Експерти ще дебатират в Лондон проблемите с резистентността и провеждането на клинични изпитвания с подрастващи
Ирландия гласува „за“ или „против“ абортите

Ирландия гласува „за“ или „против“ абортите

Референдум ще реши дали да падне забраната, въведена преди 35 години
Лекари на масов протест във Франция

Лекари на масов протест във Франция

Настояват за по-добри условия и повече назначения
Дългото кърмене става кауза на СЗО

Дългото кърмене става кауза на СЗО

Заедно с УНИЦЕФ организацията препоръчва естественото хранене да продължава поне до 2-годишна възраст на бебетата
4% се възползвали от лечение зад граница

4% се възползвали от лечение зад граница

Най-често хората пътуват, за да решат дентални и репродуктивни проблеми

Eвропейката ражда на 29

Eвропейката ражда на 29

България и Румъния - първенци по майки - тийнейджърки
Даряват над 15 млн. долара на СЗО

Даряват над 15 млн. долара на СЗО

Средствата ще гарантират спешни действия при хуманитарни кризи и епидемии, решиха държавите-челнки на конференция в Женева
По-малко европейци страдат от туберкулоза

По-малко европейци страдат от туберкулоза

Всяка година броят им намалява с 4.3%, сочат данните на СЗО и ECDC
Откриха пластмаса в бутилирана вода в Америка

Откриха пластмаса в бутилирана вода в Америка

Миниатюрните частици са открити чрез специален химикал, който ги кара да „светят" под ултравиолетова светлина
СЗО призова за равенство между половете

СЗО призова за равенство между половете

Над 60% от висшите позиции в здравеопазването по света са заети от жени, казва президентът Тедрос Гебрейесус
1 2 3 4 5 ... 9 »

 

ОНКОЛОГИЯ

НЕВРОЛОГИЯ

КАРДИОЛОГИЯ

ОБЩЕСТВЕНОТО

МНЕНИЕ

 

Съвместен проект на clinica.bg

и "Галъп Интернешънъл" 

Този месец на вашите въпроси отговарят специалистите от Болница "Тракия" в Стара Загора.

СПРАВОЧНИК
Юни 2018