наслука

Лекар открива 50-тото НС

19-06-2024 06:00
От партиите в него зависи дали най-накрая ще се сложи ред в сектора или властта ще продължи да толерира неоправданото изграждане на нови лечебни заведения и дейностиЛекар открива 50-тото НС
Clinica.bg

press@clinica.bg

Лекар открива новоизбраното 50-то Народно събрание. Проф. Силви Кирилов от ИТН ще удари звънеца днес в 9.00 часа, в качеството си на най-възрастния депутат в него.

Народните представители ще положат клетва: „Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа. Заклех се.". След това ще подпишат клетвени листове.


По традиция на първото заседание


на новоизбрания парламент изявления се очаква да направят представители на партиите и коалициите в него. След това трябва да бъде избран председател на 50-ото Народно събрание, както и негови заместници.


Ресорните комисии ще бъдат


сформирани на по-късен етап. Както вече clinica писа, от здравната ще отсъстват някои ключови фигури от ПП като доц. Васил Пандов. В новия парламент обаче влизат добре познатите й членове от останалите партии, като проф. Костадин Ангелов и доц. Лъчезар Иванов от ГЕРБ, д-р Александър Симидчиев от ДБ, доц. Джевдет Чакъров от ДПС, проф. Андрей Чорбанов то ИТН, Маргарита Генчева от „Възраждане".


Пред новите депутатите на дневен


ред в сферата на здравеопазването остават старите проблеми като най-драстичните са нереформираната болнична помощ с безпринципното роене на клиники и дейности, кадровият дефицит, липсата на профилактика. Към тях се прибавя и още едва – очертаващият се дефицит на здравната каса и поредния проблем в изграждането на Националната детска болница, като причината и за двата отново е нереформираната болнична помощ.


От партиите на практика зависи


дали най-накрая ще се сложи ред в сектора или властта ще продължи да толерира неоправданото изграждане на нови лечебни заведения и дейности в страната от ЕС с най-много болнични легла за активно лечение спрямо населението й. За съжаление към момента действията им не са показали, че съзнават реалната тежест на действията и решенията си или липсата им.


НЗОК предупреди за фалшиви мейли

НЗОК предупреди за фалшиви мейли

Те ползват името на фонда и вероятно съдържат зловреден софтуер, казаха оттам
651 бебета инвитро за първите 6 месеца

651 бебета инвитро за първите 6 месеца

Във фонда за асистирана репродукция 2754 двойки са подали заявления за финансиране, съобщиха от МЗ

Няма опасност за детската болница

Няма опасност за детската болница

До 30 юли здравните власти ще кажат дали приемат структурата й, която ще бъде представена от екипа на Европейската банка
15% ръст на парите за заплати в държавните болници

15% ръст на парите за заплати в държавните болници

От 269 млн. през първото тримесечие на миналата година, те се повишават на 311 млн. през тази, показват финансовите отчети на лечебните заведения към МЗ
ВАС отсъди, че Пирогов е лъгал НЗОК

ВАС отсъди, че Пирогов е лъгал НЗОК

Спешната болница е отчела неизпълнена дейност по две КП, заради което правилно е прекъснат договора й преди две години
МЗ проверява детските операции на сърце

МЗ проверява детските операции на сърце

Ведомството е изискало доклад за пациентите, които са включени в графика, казаха оттам

МЗ купува радионуклидни генератори

МЗ купува радионуклидни генератори

Те ще се използват за лечение на пациентите с онкологични заболявания извън здравното осигуряване

Липсата на сестри е критична

Липсата на сестри е критична

Миналата седмица в София се проведе национална среща на Българската асоциация по здравни грижи, посветена на кадровия дефицит. Каква е реалността на липсващите медицински сестри и как се справя една ключова болница в нея, разказва Марияна Колева.

КЗП изтегля вейпове с форма на играчки

КЗП изтегля вейпове с форма на играчки

Модели представляват сериозен риск за здравето и безопасността на потребителите, съобщиха оттам.
„Св. Анна“ във Варна остава със стария шеф

„Св. Анна“ във Варна остава със стария шеф

Д-р Красимир Петров остав аначело на болницата, представител на държавата в борда ще е д-р Валентин Власаков, а независим член Олга Томова – Куцарова
1 2 3 4 5 ... 568 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ