проблем

Занимават депутатите с бюджета на НЗОК

18-06-2024 12:57
Проф. Момчил Мавров предлага две решения – механизъм за контрол на разходите, ако се налага и чрез намаляване на цените на КП, или актуализация на бюджета на фондаЗанимават депутатите с бюджета на НЗОК
Clinica.bg

press@clinica.bg

Писмо за рисковете пред бюджета на здравната каса ще получат депутатите в здравната и във финансовата комисия, както и министрите на здравеопазването и на финансите. Това става ясно от думите на управителя на фонда проф. Момчил Мавров на последното заседание на Надзорния съвет в петък. На него той ясно посочва, че има два пътя за решаване на проблема – механизъм за контрол на разходите на фонда или актуализация на бюджета му.

Причината за финансовите проблеми на НЗОК е решението на КС за отпадането на лимитите на болниците, което увеличи претенциите на лечебните заведения неимоверно много. С 290 млн. лв. няма да стигне бюджета на касата от 3.572 млрд. лв., ако се удовлетворят всички искания на лечебните заведения за по-високи приходи, заявени чрез регионалните здравни каси. Дори целият резерв на касата от 238 млн. лв. да се даде за болнична помощ, средствата пак няма да са достатъчни, обяснява представителят на финансовото министерство – д-р Стефан Белчев, на заседанието.


Че има опасност да се надвиши


бюджета на касата от болниците потвърждава и проф. Мавров. Както clinica писа, през май касата е платила 333 млн. лв. на болниците или с 15 млн. над прогнозните стойности от 323 млн. През април случаят бе аналогичен.

„Ние на този етап няма как да си позволим дори да коментираме някакво коригиране нагоре в месечните стойности, които сме определили на изпълнителите. Единственото нещо, което може да се коментира, са мерки за редуциране на здравноосигурителните плащания за болнична медицинска помощ в направление примерно превръщане на определени индикативни стойности в месечни стойности, т.е. тяхното ограничаване, тяхното лимитиране", казва проф. Мавров на колегите си.


И допълва, че ще изпрати писмо

до МЗ, МФ и здравната, и финансовата комисия в Парламента за рисковете пред бюджета на касата. Според него основните причини, поради които са скочили парите за болниците са повишените цени на КП, отпадането на лимитите за онкологията, както и новите дейности в роботизираната хирургия.


За всичко това обаче има лек.


Проф. Мавров припомня, че в НРД е записано, че няма как да има плащания извън бюджета на НЗОК. Евентуално обаче може да има преговори с БЛС за механизма, по който ще се постигне това – дали чрез коригиране на стойности или намаляване на цени. И въпреки че обяснява рестриктивните възможности, той не изключва и актуализация на парите на НЗОК.

„Единственото решение е или да намерим правилната формулировка за условия и механизъм, който да заложим в Националния рамков договор, включително ако се налага чрез намаляване на цените на здравните дейности с Българския лекарски съюз или да се премине към корекция на бюджета, но това не зависи от нас. Това зависи от изпълнението на приходната част и от Парламента на Република България", казва проф. Мавров.


Какво ще решат управляващите


партии тепърва ще видим. Ако преценят, че няма да подкрепят усилията на касата за налагане на контрол, а ще налеят още пари в нереформираната болнична система, би било равносилно на политическо самоубийство. Подобен жест на властта ще е явна покана за увеличаване на  произволното и ненужно роене на болници, изпразнени от кадри и медицински смисъл, а превърнати в места за гарантирано и безпроблемно усвояване на парите на данъкоплатците. Напрактика той би бил поредният ясен и недвусмислен знак към избирателите, че управляащите партии толерират порочните финансови механизми за злоупотреби и източване в здравеопазването.


НЗОК предупреди за фалшиви мейли

НЗОК предупреди за фалшиви мейли

Те ползват името на фонда и вероятно съдържат зловреден софтуер, казаха оттам
651 бебета инвитро за първите 6 месеца

651 бебета инвитро за първите 6 месеца

Във фонда за асистирана репродукция 2754 двойки са подали заявления за финансиране, съобщиха от МЗ

Няма опасност за детската болница

Няма опасност за детската болница

До 30 юли здравните власти ще кажат дали приемат структурата й, която ще бъде представена от екипа на Европейската банка
15% ръст на парите за заплати в държавните болници

15% ръст на парите за заплати в държавните болници

От 269 млн. през първото тримесечие на миналата година, те се повишават на 311 млн. през тази, показват финансовите отчети на лечебните заведения към МЗ
ВАС отсъди, че Пирогов е лъгал НЗОК

ВАС отсъди, че Пирогов е лъгал НЗОК

Спешната болница е отчела неизпълнена дейност по две КП, заради което правилно е прекъснат договора й преди две години
МЗ проверява детските операции на сърце

МЗ проверява детските операции на сърце

Ведомството е изискало доклад за пациентите, които са включени в графика, казаха оттам

МЗ купува радионуклидни генератори

МЗ купува радионуклидни генератори

Те ще се използват за лечение на пациентите с онкологични заболявания извън здравното осигуряване

Липсата на сестри е критична

Липсата на сестри е критична

Миналата седмица в София се проведе национална среща на Българската асоциация по здравни грижи, посветена на кадровия дефицит. Каква е реалността на липсващите медицински сестри и как се справя една ключова болница в нея, разказва Марияна Колева.

КЗП изтегля вейпове с форма на играчки

КЗП изтегля вейпове с форма на играчки

Модели представляват сериозен риск за здравето и безопасността на потребителите, съобщиха оттам.
„Св. Анна“ във Варна остава със стария шеф

„Св. Анна“ във Варна остава със стария шеф

Д-р Красимир Петров остав аначело на болницата, представител на държавата в борда ще е д-р Валентин Власаков, а независим член Олга Томова – Куцарова
1 2 3 4 5 ... 568 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ