Тревожно

Все повече млади пациенти с кожен меланом

17-06-2024 16:23
15.4% от всички регистрирани в българския регистър, са под 45 години, обясни доц. Ива Гаврилова Все повече млади пациенти с кожен меланом
Clinica.bg

press@clinica.bg
Все повече са младите пациенти с кожен меланом у нас. Toва съобщи доц. Ива Гаврилова, онкохирург в УСБАЛО „Проф. Иван Черноземски" по време на XIV-тата научна конференция по онкология, която се проведе през уикенда.
Към момента българският меланонем регистър като част от ЕUMelaReg включва 509 пациенти, обясни доц. Гаврилова. Тя изложи някои от предизвикателствата в българския регистър, които могат да бъдат оптимизирани и подобрени. 

Над 20% от пациентите в

регистъра са с недиференциран стадий на меланом. Документацията, която регистраторите са обработвали, е била недостатъчно пълна. Около 8% от пациентите, които са диагностицирани с меланом, са класифицирани като такива с неизвестно първично огнище.

 

„Това е една много рядка форма

 

 на меланом, а установяваме твърде висок процент за толкова малък брой пациенти, което означава, че може би не се познава добре дефиницията й. Установи се, че макар и само в 2%, все пак има пациенти, които провеждат лечение, без да са направили предварително необходимото генетично тестуване. А това е абсолютно задължително. BRAF мутационният статус е важно да се знае не дотолкова за избора на самия вид лечение, а като информация за изграждане на цялостна дългосрочна стратегия в лечението на пациента ", обясни доц. Гаврилова.

 

„Двете най-тревожни неща,

 

 които установяваме при характеристиките на пациентите в регистъра са, че те са все по-млади и повечето са с така наречения BRAF мутирал статус. BRAF мутацията е лош прогностичен белег с по-висок потенциал на развитие на заболяването", посочи също онкохирургът.

По думите й все повече пациенти, 15,4% от всички пациенти в българския регистър, са под 45 години и те са с метастатичен стадий на меланом. Най-често срещаната мутация при кожен меланом е в т.нар. BRAF ген, който нормално е част от пътя на сигнализацията на клетъчен растеж и делене. 

 

Мутациите в този ген са отговорни 

 

за неконтролируем растеж на клетките при малигнения меланом и подлежат на успешен контрол посредством таргетна терапия, ефективна само при носители на BRAF мутация. Статистически съотношението на пациенти BRAF носителите и тези, при които тази мутация липсва, са със сходно разпределение. У нас обаче, значително по-високо застъпено е носителството на BRAF мутации - 60% по данни на регистъра, което е тревожен сигнал.

 

В рамките на форума 

 

проф. Майкъл Вайхентал от Клиниката по дерматология, венерология и алергология на Университетската болница Шлезвиг-Холщайн в гр. Кил, Германия, представи нови проекти в лечението на метастатичен меланом, в които участва и нашата страна. През последните 15 г. в лечението на малигнения меланом се наблюдава революция, като по думите на проф. Вайхентал на първо място е необходимостта да се избират правилно терапевтичните стратегии. 

 

Той посочи, че все още няма 

 

еднозначни международни гайдлайни кои са най-добрите стратегии в лечението. Акцент в презентацията му беше препоръката на Американската асоциация по медицинска онкология от 2022 г., според която комбинираната имунотерапия е препоръчвана в лечението на тези пациенти с метастазирал стадий на меланом. Но това не е валидно за всички държави, защото в някои от тях тази имунотерапията не е регистрирана и не е достъпна.


Парламентът ще е с 25 комисии

Парламентът ще е с 25 комисии

Една от тях ще е здравната, независимите депутати няма да могат да сформират свои парламентарни групи
Новият шеф на УСБАЛО вече е факт

Новият шеф на УСБАЛО вече е факт

Както вече clinica писа, на мястото на д-р Владимир Даскалов застъпва д-р Димитър Димитров
НЗОК ще обжалва определението за лимитите

НЗОК ще обжалва определението за лимитите

Това съобщиха от здравния фонд днес, не е ясно обаче какво ще реши ВАС
Първо анализ на болниците - после пари

Първо анализ на болниците - после пари

Новият парламент вече е факт, може би ще има и ново правителство. Какви са очакванията на малките общински болници, попитахме Илиян Венков, управител на МБАЛ – Свищов.
Искаме промяна на здравната система

Искаме промяна на здравната система

Броят на медицинските сестри е критично нисък, а от него зависи безопасността на пациента и смъртността в болниците, казва Милка Василева
Нужен ни е медицински стандарт по здравни грижи

Нужен ни е медицински стандарт по здравни грижи

Преди 20 години имаше 168 лечебни заведения с 53 хил. сестри, сега са близо 400, с около 24 хил. сестри, представяте си за какво качество става дума, казва Петя Недкова
4 проекта за здравни промени в парламента

4 проекта за здравни промени в парламента

Три от тях са на ПП-ДБ, последният е на "Възраждане", те засягат дигитализацията, търговете в частните болници, ТЕЛК и т.н.
НЗОК и фармацевтите се разбраха

НЗОК и фармацевтите се разбраха

Аптеките ще получават 15% от крайната цена на 100% платените лекарства, но не повече от 25 лв. на опаковка

ВАС: Стойчо Кацаров е бил в конфликт на интереси

ВАС: Стойчо Кацаров е бил в конфликт на интереси

Решението е на петчленен състав на Върховният административен съд и е окончателно
Охранителите сбъркали с починалия англичанин

Охранителите сбъркали с починалия англичанин

Те са използвали несъобразена сила в конкретния случай в болница "Св. Георги" е преценката на фирмата, в която са работели
1 2 3 4 5 ... 182 »
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво свърши служебния кабинет в здравеопазването?

Юли 2024 Предишен Следващ