Формула

Перфектната жена в сантиметри

17-08-2017 12:13
Красавица №1 има дупето на Джей Ло, деколтето на Кели Брук, носа на херцогиня Кейт и формите на Скарлет ЙохансонПерфектната жена в сантиметри
Лора
Лора
Симеонова
lora@mail.bg

„Огледалце, огледалце на стената, кажи, коя е най-красива на земята?“. Смесицата от Скарлет Йохансон, Кейт Уинслет, Джей Ло, Камерън Диас и херцогинята на Уелс, е отговорът на учените. И красотата е математика. Затова изследователите „сглобяват“ перфектната жена с помощта на сложна формула. Как би изглеждала най-изкусителнaта мъжемелачка – разкриват от „Дейли мейл“.

Красотата е симетрия. С този слоган от години се рекламира известен наш пластичен хирург. Зад тази симетрия обаче се крие проста аритметика. А формулата на красотата управлява законите на привличането още от каменната ера, категорични са учените. Ето как изглежда перфектната жена – в килограми, сантиметри и градуси.


Високите скули на Кейт Мос 

Високите скули са еталон за хубост. Стига да попадат в т.нар. „ъгъл на красотата“, категорични са учените на Острова. 81 градуса – такъв е идеалният ъгъл между центъра на брадичката и началото на скулите. Твърди го Раджив Гроувър, президентът на Британската асоциация на естетичните пластични хирурзи, който стигнал извода, изследвайки лицата на 100 супермодела. С „ъгъла на красотата“ могат да се похвалят моделката Кейт Мос и актрисата Мишел Пфайфър.

Според други проучвания, идеалната симетрия предполага ширината и дължината на лицето на жената да са в съотношение най-много 1:1.5. Учените смятат, че инстинктивно мъжете харесват дами с по-малко разстояние на между долната устна и брадичката, защото това е белег, че са с по-високи нива на естроген. „А това значи, че са здрави, млади и плодовити“, обяснява психологът проф. Дейвид Перет.


Очи ала кошута като Ан Хатауей


Очите, за разлика от шкембето или дупето, не растат. Жените обаче имат предимство да изглеждат с по-големи. Причината е, че през пубертета черепът на мъжете нараства повече. Затова и техните изглеждат по-малки, обясняват учените. 

Дълбокият, всепоглъщащ поглед е изключително привлекателен за мъжете. Той дава сигнал на силния пол, че жената е млада, следователно – готова да ражда деца, обясняват британските учени. Въплащание на „кошута погледа” са актрисите Ан Хатауей и Пенелопе Круз.

Разстоянието между очите също е важен фактор в уравнението на красотата. В проучване на списанието "Vision Research" учените са поискали от мъжете да оценят външния вид на едно и също момиче, чиито очи компютърът е разположил на различни ширини. Какво показват резултатите? Разстоянието между зениците на перфектната жена е 46% от цялата ширина на лицето й, от ухо до ухо. Учените обясняват, че тези „координати” формират т.нар. „златен триъгълник”. За тази сърцевидна форма се знае, че любима на човешкото око. С нея могат да се похвалят Скарлет Йохансон, Мерилин Монро и Риана, коментират от „Дейли мейл”.

Що се отнася до миглите – с които дамите обичат да пърхат, идеалната им дължина трябва да отговаря на около 1/3 от ширината на окото, изчисляват изследователите – или около 3.5 см.


Безкрайните крака на Камерън Диас 


За един мъж да е нисък е катастрофа. При дамите обаче перфектният ръст е някъде в златната среда, показва анкета на YouGov. Идеалната жена е висока 167 см, сочат резултатите. От тях обаче над 77 см трябва да са крака, за да е неустоима красавица, категорични са антрополозите от Университета във Вроцлав. С такива пропорции обаче могат да се похвалят малко хубавици. Една от „щастливките” например е Камерън Диас. Проф. Робин Дънбар обяснява фетиша по дългите крака с инстинкта на мъжете. А той им нашепва, че жената е зряла и добре развита. „Тези знаци, разбира се, са силно преувеличени, но ние сме програмирани да ни привличат”, коментира изследователят.

И внимание – не е достатъчно краката да са дълги. Трябва и да са прави, показва проучване в сп. „Естетична пластична хирургия” на д-р Фах Бензлиман. И през тях да върви мислена, идеално права ос – от средата на бедрото, през центъра на коляното, та чак до глезена.


Извивките на Кейт Уинслет           


Мъжете не обичат хърбави момичета. Не, това не е мит, с който се успокояват по-пухкавите дами. Силният пол харесва жени с плът, защото те изглеждат по-здрави и надеждни за раждане на бебета, откриват психолозите от Университета „Сейнт Андрюс”. Проучванията им показват, че след като гледат снимки на жени с различни форми, мъжете решават, че перфектната има индекс на телесна маса (BMI) от 20 до 21 – колкото на апетитната британска актриса Кейт Уинслет. Това е някъде в златната среда на нормания BMI, който варира между 18,5 до 24,9. "Това изпраща силно послание към всички момичета, които гладуват жестоко, вярвайки, че така ще постигнат сексапил”, коментира проф. Дейвид Перет.Уникалният силует на Скарлет 


Защо Скарлет Йохансон е толкова секси? Неведнъж в интервюта актрисата признава, че и тя се чуди какво толкова й харесват. Според учените обаче тя има идеалния силует. С мерки 86-58-89 актрисата се вписва на 97% в „златното сечение“. Изчисленията на учените показват, че – за да сте перфектна жена, щом разделите обиколката на талията с тази на бедрата, трябва да получите 0.7.

Тънкото кръстче е символ на младост и жизненост, обясняват антрополозите. Сочните бедра пък придават женственост и са поредният белег, че жената ще ражда по-лесно. Проучванията на „Харвард“ потвърждават тези нагласи – според данните, дамите с фигура като Скарлет или Мерилин Монро имат с 37 на сто по-високи нива на половите хормони.


Вирнатото носле на херцогинята

Нос като на Баба Яга – това е трагедия за всяка жена. За да е хубава, той трябва да е поне с 10 на сто по-малък от мъжкия. Или – средно около 5.1 см. Освен това е най-добре женският нос да е вирнат под ъгъл 106 градуса. Това е показало проучване на Нюйоркския университет. При него изследователите са показали на 4 000 доброволци снимките на различни момичета между 18 и 25 години. Така оформили и идеалния „профил“, с който може да се похвали херцогинята на Кеймбридж Кейт.
Идеалната симетрия на Натали 


В природата нищо не е перфектно. Освен… симетрията в лицата на Натали Портман и Хали Бери. Известно е, че двете половини на тялото винаги се различават. Но еволюционният психолог от „Оксфорд“ проф. Робин Дънбар обяснява: "Подсъзнателно, степента на симетрия в лицето за нас е мярка доколко са добри гените на жената и устойчива ли е на болести“.


Сладката усмивка на Черил

Усмивката е едно от най-силните оръжия на жената. „Тя не просто създава настроение. А е от основно значение за създаване на привързаност и укрепване на връзките“, обяснява психологът от Манчестърския университет д-р Дейвид Холмс. За да е перфектна обаче, усмивката трябва да отговаря на няколко условия. На първо място, устата да заема не по-малко от 50 на сто от ширината на лицето. Статистиката показва, че при дамите тя е по-малка – средно между 4 и 5 см, докато при мъжете обикновено е 5-6 см. За сметка на това, устните са по-плътни – около 2 см, а при силния пол са едва 1 см. За да е максимално секси, формата на женските устни трябва да е като на лък, обясняват учените. Причината – това е знак, че дамата няма проблем със секрецията на естрогени.

Проучванията показват още, че в категорията „най-красива усмивка“ влизат жените, чиито предни зъби са перфектни правоъгълници – с ширина, която е 80 на сто от дължината им и приблизителни мерки от 10.5 на 11.5 мм. Размерът на латералните резци пък трябва да е 61.8% от този на централните. И кой печели приза за идеална усмивка? Черил Коул, категорични са от „Дейли мейл“.

  
Най-апетитното деколте е на Кели 

 

Големи или малки? Да търсят отговор на вечния въпрос за размера на гърдите учените психолози много отдавна са се отказали. Не е така обаче при пластичните хирурзи. Те си имат съвсем точна формула, която им помага да изваят перфектното деколте. Д-р Патрик Малъкчи от болницата към Кралския свободен университет в Лондон обяснява, че 45 на сто плътта им трябва да е над линията на зърното. Така бюстът има перфектния 20-градусов ъгъл. Изчисленията им са потвърдени и след проучване сред 1 300 мъже. 87 на сто от тях класирали на първо място гърдите с мерки 45:55 – като на моделката Кели Брук. Антрополозите обясняват избора им с факта, че обикновено бюстът на жените е с такава форма в най-младата им и фертилна възраст – преди бебета и гравитацията да „вземат своето“.

Проф. Робин Дънбар пък има теория защо големият бюст е фетиш за много мъже и мечта за още повече жени. Тя обаче е далеч от еротиката. „Едрият бюст е белег, че жената може да изхранва бебе и в най-гладните времена. А гърдите й са толкова по-големи, отколкото на останалите примати, защото, за разлика от тях, тя може да кърми до 4-5 години“, обяснява проф. Дънбар. Не е много секси... 

Дупето на Джей Ло – истината не е в размера

 

Блестящата кариера на Джей Ло като певица и актриса е обречена да остане в сянката на перфектното й дупе. Въпреки че в последните години Ким Кардашиян се опитва да я свали от трона, латино дивата си остава „Царицата на задните части“. Причината за това обаче не е нито големината, нито формата на дупето й, категорични са учените. А ъгълът, под който то се „среща“ с гръбнака. Изследване на психолози от турския университет „Билкент“, публикувано през юли в сп. „Evolution and Human Behavior“, показва, че перфектният е 45.5 градуса. Причината за това отново се корени в праисторията. Д-р Дейвид Люис обяснява, че идеалната извивка е била сигнал към ловците, че дори, когато е бременна, половинката им ще е достатъчно стабилна и гъвкава, за да оцелее в суровите условия. „И до днес мъжете гледат задните части именно, за да получат информация за гръбнака, без да го осъзнават“, сигурен е д-р Люис. Дали?


12-те кръга на Ада, наречен „бърнаут“

12-те кръга на Ада, наречен „бърнаут“

Чувствали ли сте се някога опустошени? Не ви се работи, не ви се среща с хора, слушате, но не чувате? Вероятно сте в капана на една от 12-те фази на „прегарянето". Как да се измъкнете? Отговаря гуруто Хамза Кан.
Жожоба и арган в шампоана съживяват косата

Жожоба и арган в шампоана съживяват косата

Флиртът с лъчите, морето и бриза през лятото „уморяват" косата. Можем ли да й върнем живеца през есента, с помощта на ароматни маски и добра диета? И как да я подсилим за зимата? Попитахме д-р Галина Арабаджиева.
Динята сваля кръвното, пъпешът – холестерола

Динята сваля кръвното, пъпешът – холестерола

Вкусни, ароматни, освежаващи. Динята и пъпешът са съкровища на масата през лятото. Какво ги прави приятел на сърцето, бъбреците и стомаха? И защо са полезни със семките? Попитахме д-р Райна Стоянова.
Фреш вместо енергийна напитка

Фреш вместо енергийна напитка

Независимо дали е време за купон или тежък ден в офиса, мнозина посягат към енергийните напитки. Защо трябва да внимаваме с тонизиращите кенчета и с какво да ги сменим? Отговаря диетологът проф. Донка Байкова.

Целувайте се за здраве!

Целувайте се за здраве!

По-силна от хапче за кръвно. По-релаксираща от медитация. По-ефективна от паста за зъби. Целувката е всичко това. В Световния й ден – 6 юли, ви даваме поне 7 причини да се "лекувате" с ласки.
Кардио на гладно топи мазнинките

Кардио на гладно топи мазнинките

В началото на лятото борбата за по-хлътнал корем и стегнато дупе е безмилостна. Как да влезем във форма за плажа, без да се поболеем или контузим? Отговаря фитнес инструкторът Стоян Дудов.
Лавандула държи комарите далеч

Лавандула държи комарите далеч

Лятото е рай не само за почивка и забавления, но и за "армията" от жилещи насекоми. Как да се опазим от напастта на пчели, оси и комари? Ето съветите на хомеопата д-р Мариян Иванов.
Летният флирт лекува самочувствието

Летният флирт лекува самочувствието

Лятото винаги събужда зов за любов. Но какви са плюсовете и минусите от романса край вълните през ваканцията? Рецептата за здравословен флирт дава психотерапевтът проф. Захарина Савова.
 Косата пада заради диети, стрес и болни зъби

Косата пада заради диети, стрес и болни зъби

След студа, снега и вятъра през зимата, гривата има нужда от възраждане през пролетта. Как да се преборим с косопада и цъфтежа, без скъпи маски и шампоани? Попитахме дерматолога д-р Галина Арабаджиева.
Колко вода е полезно да пием

Колко вода е полезно да пием

Извор на здраве и живот. Това е водата. Защо жаждата е опасна? Кога и от какво ни лекува водата? Коя идеалната доза за нас? И има ли риск да прекалим? Отговорите дава нутриционистът и фитнес-инструктор Мартин Димитров.
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Има ли недостиг на инсулин в аптеките?

Март 2024 Предишен Следващ