засега

Здравната комисия остава без знакови имена от ПП

15-06-2024 18:55
Заради изборните резултати в новия парламент не влизат доц. Васил Пандов, Росица Пандова и доц. Антон ТоневЗдравната комисия остава без знакови имена от ПП
Clinica.bg

press@clinica.bg
Засега 50-то Народно събрание остава без някои знакови имена в здравеопазването от последните парламенти. Заради ниските изборни резултати на ПП-ДБ в състава му не влизат едни от най-активните членове на дясното в здравната сфера - доц.Васил Пандов, доц. Антон Тонев, както и Росица Пндова. Това показва списъкът на ЦИК за състава на новия парламент.
Въпреки че и тримата членвое на ПП бяха част от кандидатските листи за 50-то НС, те няма да са част от него. С това обаче парламентът определено ще загуби, защото наред с д-р Александър Симидчиев от ДБ, доц. Пандов бе сред най-активните депутати в здравната сфера.

Той защитаваше всеотдайно,

както нуждата от регулация на цените на онколекарствата, които плаща НЗОК, така и въвеждането на търгове за всички болници и спиране на безкрайното им роене. Росица Пандова посвети не малко услия на хората с диабет и онкологични заболявания. Доц. Тонев не беше в последното НС, но пък беше съветник на здравния министър проф. Христо Хинков. Макар и малко вероятно, възможно е все пак да има още промени, ако по-късно някой от колегите им от ПП-ДБ се откаже от мястото си в НС.

В новия парламент обаче влизат

всички останали познати лица, които бяха част от здравната комисия. От ГЕРБ това са проф. Костадин Ангелов и доц. Лъчезар Иванов. От ДПС - доц. Джевдет Чакъров, а от ДБ - д-р Александър Симидчиев, както и Катя Панева, която бе номинирана за здравен министър преди време.

В новия парламент ще видим

и проф. Андрей Чорбанов от ИТН, както и Маргарита Генчева от "Възраждане". Всички те бяха изключително активни в обсъждането на здравната тематика в предходните народни събрания, доказвайки, че проблмеите в тази сфера са им ясни и при сърце. Но въпреки уверенията на всички партии, че здравеопазването цвят няма, решения за недъзите му, рядко се намираха.

Дано сега е различно, защото

изграждането на Национална детска болница, което бе обявено за приоритет от всички партии отново виси на косъм. И ако не се промени регулацията за това кой, къде и кога може да открива ново лечебно заведение или дейност, вероятно България ще се сбогува с възможността да има такава.

Това е така, защото, въпреки че

пари за изграждането й са осигурени, ако в София и страната продължават да се появяват още нови клиники, както се очаква, няма да има кой да работи в Националната детска болница и не само. Дали депутатите ще си позволят да забележат проблема този път и да го решат, като спрат ненужното и неоправдано за обществото роене на лечебни заведения или ще се скрият зад добре познатите лозунги и обещания обаче, отново е под въпрос.

НЗОК предупреди за фалшиви мейли

НЗОК предупреди за фалшиви мейли

Те ползват името на фонда и вероятно съдържат зловреден софтуер, казаха оттам
651 бебета инвитро за първите 6 месеца

651 бебета инвитро за първите 6 месеца

Във фонда за асистирана репродукция 2754 двойки са подали заявления за финансиране, съобщиха от МЗ

Няма опасност за детската болница

Няма опасност за детската болница

До 30 юли здравните власти ще кажат дали приемат структурата й, която ще бъде представена от екипа на Европейската банка
15% ръст на парите за заплати в държавните болници

15% ръст на парите за заплати в държавните болници

От 269 млн. през първото тримесечие на миналата година, те се повишават на 311 млн. през тази, показват финансовите отчети на лечебните заведения към МЗ
ВАС отсъди, че Пирогов е лъгал НЗОК

ВАС отсъди, че Пирогов е лъгал НЗОК

Спешната болница е отчела неизпълнена дейност по две КП, заради което правилно е прекъснат договора й преди две години
МЗ проверява детските операции на сърце

МЗ проверява детските операции на сърце

Ведомството е изискало доклад за пациентите, които са включени в графика, казаха оттам

МЗ купува радионуклидни генератори

МЗ купува радионуклидни генератори

Те ще се използват за лечение на пациентите с онкологични заболявания извън здравното осигуряване

Липсата на сестри е критична

Липсата на сестри е критична

Миналата седмица в София се проведе национална среща на Българската асоциация по здравни грижи, посветена на кадровия дефицит. Каква е реалността на липсващите медицински сестри и как се справя една ключова болница в нея, разказва Марияна Колева.

КЗП изтегля вейпове с форма на играчки

КЗП изтегля вейпове с форма на играчки

Модели представляват сериозен риск за здравето и безопасността на потребителите, съобщиха оттам.
„Св. Анна“ във Варна остава със стария шеф

„Св. Анна“ във Варна остава със стария шеф

Д-р Красимир Петров остав аначело на болницата, представител на държавата в борда ще е д-р Валентин Власаков, а независим член Олга Томова – Куцарова
1 2 3 4 5 ... 568 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ