безпрецедентно

Над 70 организации в подкрепа на детската болница

14-06-2024 16:21
Сплашването на Обществения съвет е недопустимо, казват те, успоредно с това продължават и словесните престрелки от страна на Търговска лигаНад 70 организации в подкрепа на детската болница
Clinica.bg

press@clinica.bg

Над 70 организации днес се обявиха срещу опитите за оказване на натиск върху Обществения съвет на Националната детска болница. Успоредно с това обаче продължават и словесните престрелки от страна на частния инвеститор в лицето на „Търговска лига".

Подкрепа към ОС на детската болница заявиха над 70 неправителствени организации, които са членове на Националната мрежа за децата (НМД).

„Като граждани, представители на граждански организации, медицински специалисти и юристи считаме за недопустим факта, че членове на Обществения съвет са привиквани за обяснения в ДАНС по жалбите, подадени от "Търговска лига – Глобален аптечен център АД" във връзка с отмененото решение за изграждане на болницата "Мама и аз", се казва в тяхната позиция. От НМД припомнят, че Общественият съвет е консултативен орган, който работи безвъзмездно и изпълнява функции в обществен интерес.


„Впечатление прави, че атаките


на инвеститора се изчерпват с експертите и представителите на гражданския сектор, въпреки че позиции срещу проекта "Мама и аз" изказаха редица държавни и политически лидери, в това число парламентарната група на ПП-ДБ, лидерът на ДПС Делян Пеевски, президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илиана Йотова и други", казват още от НМД.

Според тях този факт навежда на мисълта, че чрез своята най-висша силова служба - ДАНС - държавата съдейства на мощна икономическа структура да заглуши критиците си, които не са облечени с власт. От НМД подчертават, че сплашването на Обществения съвет за изграждане на Национална детска болница със службите е недопустимо.


Според тях остава отворен и въпроса

как частният интерес на една компания, попада в полето на националната сигурност и как не друг, а именно представителите на експертните и гражданските среди са застрашили тази сигурност, изказвайки на глас мнението си. От НМД припомнят, че свободата на изразяване защитава правото на всеки гражданин да формира собствено мнение и да го изразява свободно, а опитът то да бъде нарушено чрез съдебен натиск, се квалифицира като SLAPP - стратегически дела срещу публично участие.


Реакцията на НМД срещу действията


на „Търговска лига" не са първите. Вчера от педиатричната асоциация също излязоха с позиция по темата. Тя пък даде повод на частния инвеститор да поиска право на отговор. Публикуваме го в прикачения файл.Още няма нова процедура за "Мама и аз"

Няма стартирана процедура за промяна в проекта на частния инвеститор за изграждане на болница "Мама и аз". Това каза в Добрич служебният министър на здравеопазването д-р Галя Кондева, предаде БТА. Тя посочи още, че по казуса с детската болница към момента има досъдебни производства, които трябва да се изчакат, за да се вземе някакво решение. "От „Търговска лига" заявиха, че искат да се направи промяна, но на този етап все още нямаме стартирана процедура по тяхното желание. Променен проект от фирмата до нас не е стигал", каза министърът.НЗОК предупреди за фалшиви мейли

НЗОК предупреди за фалшиви мейли

Те ползват името на фонда и вероятно съдържат зловреден софтуер, казаха оттам
651 бебета инвитро за първите 6 месеца

651 бебета инвитро за първите 6 месеца

Във фонда за асистирана репродукция 2754 двойки са подали заявления за финансиране, съобщиха от МЗ

Няма опасност за детската болница

Няма опасност за детската болница

До 30 юли здравните власти ще кажат дали приемат структурата й, която ще бъде представена от екипа на Европейската банка
15% ръст на парите за заплати в държавните болници

15% ръст на парите за заплати в държавните болници

От 269 млн. през първото тримесечие на миналата година, те се повишават на 311 млн. през тази, показват финансовите отчети на лечебните заведения към МЗ
ВАС отсъди, че Пирогов е лъгал НЗОК

ВАС отсъди, че Пирогов е лъгал НЗОК

Спешната болница е отчела неизпълнена дейност по две КП, заради което правилно е прекъснат договора й преди две години
МЗ проверява детските операции на сърце

МЗ проверява детските операции на сърце

Ведомството е изискало доклад за пациентите, които са включени в графика, казаха оттам

МЗ купува радионуклидни генератори

МЗ купува радионуклидни генератори

Те ще се използват за лечение на пациентите с онкологични заболявания извън здравното осигуряване

Липсата на сестри е критична

Липсата на сестри е критична

Миналата седмица в София се проведе национална среща на Българската асоциация по здравни грижи, посветена на кадровия дефицит. Каква е реалността на липсващите медицински сестри и как се справя една ключова болница в нея, разказва Марияна Колева.

КЗП изтегля вейпове с форма на играчки

КЗП изтегля вейпове с форма на играчки

Модели представляват сериозен риск за здравето и безопасността на потребителите, съобщиха оттам.
„Св. Анна“ във Варна остава със стария шеф

„Св. Анна“ във Варна остава със стария шеф

Д-р Красимир Петров остав аначело на болницата, представител на държавата в борда ще е д-р Валентин Власаков, а независим член Олга Томова – Куцарова
1 2 3 4 5 ... 568 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ