Лице

Благородството да спасиш живот

14-06-2024 13:10
На 14 юни отбелязваме Световният ден на кръводарителя, на тази дата е роден Карл Ландщайнер, австрийски биолог и лекар, открил групите „А-В-0Благородството да спасиш живот
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Кръводаряването не е самотно занимание. То не е отживелица от миналото, нито акция на хора, които искат да трупат точки пред обществото. Това е акт, осъществяван от човеци обърнати към нуждите на непознатите. Оказва се, че повечето доброволци са на или около Христова възраст. Някои от тях вече имат десетки участия в кампании, други по-малко. Всички те обаче са обединени от удовлетворението, че с частица от тях нечии живот е продължил. 14 юни е техният празник – Световният ден на кръводарителя. Ще ви представим двама от тях.
Шепотът на гените

 

Бъдещият лекарски асистент Радослав Дудев е трето поколение кръводарител, привлякъл е към каузата десет свои приятели

 

Наследствеността може да е за добро, но и за зло. В случая на Равослав Дудев тя е точно за добро, защото в гените му нагласата за добротворстве се предава от поколение на поколение.

 

Биографично

 

Роден е през 1993 година в Русе. Студент е във Факултета по обществено здраве на Университета „Ангел Кънчев" в родния си град. До месеци му предстои да положи държавен изпит и да се дипломира като лекарски асистент. Стипендиант е на болница "Медика". Координатор и доброволец е в организацията Доброволен екип работещ по аварии и кризи (ДЕРБАК). Той и останалите в нея са обучени да помагат за първа долекарска помощ, спасителна дейност, психологична и психо-социална подкрепа на пострадали при неочаквани ситуации. Активен доброволец бе по приемането на бежанци от Украйна на българо-румънската граница.

 

Изборът

 

Да се отзовава безвъзмездно на чуждите нужди за него не е нещо, открито в пълнолетието или в последните години. Радослав е активен кръводарител трето поколение. Дядо му – Милан Пенев, вече на 93 години, е дарявал кръв 70 пъти през живота си. Покойната му баба Станка Пенева също се е отзовавава нееднократно на акции. Родителите му – Теодора и Иван Дудеви все още са кръводарители. „Пред мен никога не е стоян въпросът, дали да стана или да не стана и аз. Пред мен е бил постоянно примерът им. Получи се съвсем естествено. Знаех от дете, че навърша ли 18 години, ще ги последвам в центъра по време на кампания", казва Радослав.

 

Първият път

 

Било по време на кампания в университета. „Реших, че е дошло време и аз да се включа. Не се страхувах, но в началото имах някакво притеснение. С времето тези вълнения отшумяха. От екипа на центъра по трансфуционна хематология са ми споделяли, че обикновено мъжете са тези, които имат повече задръжки по отношение на кръводаряването, отколкото жените", споделя той. Младият мъж има зад гърба си вече осем кръводарявания и заявява, че след всяко от тях се чувства много ободрен. Не крие, че от една страна е доброволец – дарител, за да помогне на болни, но и на себе си. „Кръвта се обновява, става по-жизнена, от полза е за собственото здраве", казва бъдещият лекарски асистент. Убедил се, че усещането за бодрост след акция не е само в резултат на самовнушение. Същото споделят и негови приятели.

 

Примерът

 

Десет човека от тях са се „заразили" от него и вече не веднъж и два пъти се включват в кампании. Дамият той периодично ходи и сам в центъра. Изградил си е вече навик. „Когато минат четири – пет месеца сякаш някакъв вътрешен часовник ми подсказва, че трябва да отида отново", казва още Радослав Дудев. По думите му това е един от най-естествените начини да помогнеш на другите. „Не се изискват средства, нито някаква специална подготовка. Просто, трябва да си наясно със себе си – искаш ли да дадеш частица на другите без да си навредиш, но да им помогнеш, или не", споделя той. Отскоро младият мъж е женен и също е увлякъл съпругата си Радина Дудева в благородната мисия на кръводарителството. Нещо повече, то ги обединява в кауза, както силно ги обединява и любовта им към танца. Двамата са танцьори във форклорния ансамбъл „Зора", който неведнъж също се е включат в благотворителни инициативи за набиране на средства на деца в нужда.

 

Правещият добро

 

„Можеш ли да помогнеш, не се колебай", казва дългогодишният кръводарител Йордан Иванов

 

Йордан Иванов е от хората, за които може смело да се каже, че когато трябва да предприеме нещо за другите, не се колебае нито за миг. Убеждението му е „Можеш ли да помогнеш, не се колебай".

 

Биографично

 

Роден е през 1983 година в София. Завършил е Националната спортна академия, специалност „Плуване". На доброволчески начала е треньор по плуване на деца.

 

Началото

 

Зад гърба си има над тридесет кръводарявания. Помни първото от тях. Било съвсем не по възвишени подбути, а по необходимост. На негов роднина предстояла операции, били нужни бележки за дарена кръв. „Направих го. Не се почувствах зле. Напротив. Изпитах удовлетворение, че съм свършил нещо добро. Бях навършил току до пълнолетие. Сякаш този акт ми подсказа, че вече съм човек, който може сам да взима решения за добро или зло. Избрах те да бъдат за добро", казва Йордан Иванов.

 

В програмата

 

Не крие, че преди да започне да се включва първоначално в акциите на БЧК по кръводаряване, изчел доста литература по въпроса. Убедил се, че наистина си струва. И започнал да го прави, на всеки три месеца –интервалът през който мъжете могат да дават кръв. С времето записвал приблизителните дати в календара си, за да не ги пропусне. Седмица преди да отиде да дарява не пие дори бира, макар и като спортист да не е по алкохола. „Здрав човек съм, няма от какво да се страхувам. Оказа се, че доста приятели също са за каузата и се включват в акции", споделя Йордан Иванов.

 

Примерът

 

Преди време, без да се уговарят, в Националния център по трансфузионна хематология се засякъл със свой колега, също чакащ за кръводаряване. Той, на свой ред бил дошъл със свой познат, който да шофира, ако се почувства дискомфортно. И макар, че уговореният за шофьор да нямал намерение да се включи, когато двамата излезли от кабинета, отсякъл: И аз отивам. „Така, без да се наговаряме станахме причина да има още един безвъзмезден кръводарител в България. Този човек също вече се отзовава на кампаниите", разказва Иванов. Доброволецът се опитва да привлече към идеята и съпругата си София Щерева. Макар и тя да го подкрепя, не може да се освободи от прилошаването при вида на кръв. Синът му, дори на 8 години, е съвсем наясно какво означава да си кръводарител и знае, че малко количество може да спаси нечий живот. Баща му е убеден, че след време той също ще подкрепи каузата.


Студентка на 69 години

Студентка на 69 години

Искра Петкова бе приета във Факултета по обществено здраве на Медицинския университет-Пловдив, ще учи за лекарски асистент
Сладкодумецът от Делиормана

Сладкодумецът от Делиормана

АГ специалистът д-р Хасан Ефраимов дели делника между лекарския кабинет, писателството и трактора
Приятелят на Панацея

Приятелят на Панацея

Павлин Цеков стана магистър-фармацевт на годината, той е единственият, който работи в център за спешна медицинска помощ
 Живот в черно и бяло

Живот в черно и бяло

Специалистът по образна диагностика д-р Калина Кръстева отдъхва от умората на деня с поезията на Рамбо и Есенин
Роден по време на промени

Роден по време на промени

Кардиологът д-р Петър Калайджиев от УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ" избра да специализира спешна медицина, твърди, че тя му е призвание
Ученичка на Неволята

Ученичка на Неволята

Добрина Добрева създаде Асоциацията за инсулт и афазия в подкрепа на хилядите, които всяка година стават пленници на заболяването
Орисана да помага

Орисана да помага

Старшата сестра на Второ кардиологично отделение в УМБАЛ-Пловдив Славка Тодорова намира успешно баланса между делника и празника
Да избереш пътя към дома

Да избереш пътя към дома

След десет години успешна кариера в Германия, д-р Ангел Ангелов избра да прави тромболизи в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов"-Велико Търново
От пеенето до аутопсионната зала

От пеенето до аутопсионната зала

Д-р Стефани Шкетиева избира за своя съдба съдебната медицина, запленили я описаните случаи от проф. Стойчо Раданов
Аскезата на учения

Аскезата на учения

Микробиорогът Никола Ралчев работи по терапия срещу алергии от домашен прах и лечение на рак с промяна във функцията на протеини
1 2 3 4 5 ... 14 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво свърши служебния кабинет в здравеопазването?

Юли 2024 Предишен Следващ