Интервю

Няма да се огънем за детската болница

17-06-2024 06:23
Очакваме подкрепа от всички институции, ще поискаме и законодателни промени от новия парламент, казва доц. Боряна АврамоваНяма да се огънем за детската болница
Clinica.bg

press@clinica.bg
ДАНС започна проверка на Обществения съвет на (ОС) Националната детска болница по сигнал на "Търговска лига", а от частната "Мама и аз" призоваха властите той да бъде разпуснат. Има ли атака срещу детската болница, защо и ще възпрепятства ли това построяването й, попитахме доц. Боряна Аврамова. Тя е част от ОС и началник на Клиниката по детска онкохематология в ИСУЛ.

- Доц. Аврамова, изненада ли беше проверката на ДАНС на ОС на детската болница?

- За мен проверката беше изненада в контекста на това, че не виждам защо нашите изказвания по отношение на частната инициатива на ТЛ за детска болница са обект на сигнал за проверка от агенция, която се занимава с националната сигурност. Не разбирам какво общо имат те с националната сигурност, въпреки че служителите на агенцията си изпълняват задълженията - като получат нареждане или сигнал, реагират. Още по-голяма изненада за мен, обаче, бяха писмата, изпратени впоследствие до медиите от ТЛ и най-вече фактът, че те са подписани от голям брой наши колеги. Повече от 30 години работя като лекар и досега не съм виждала такова грубо нарушение на етичните принципи на колегиалност между лекарите. Не съм очаквала, че може да се случи такова нещо.

- С какво си обяснявате реакцията на колегите си в "Мама и аз"?

- С известна доза реваншизъм при някои от тях. Сред имената на тези колеги виждам такива, които напуснаха местата си във водещи университетски болници и детски клиники в София не по свое желание. Преди време някои от тях защитаваха идеята за националната детска болница, но сега явно са преминали на другата страна, което ме навежда на мисълта, че има и реваншизъм и други фактори. Махленски скандално е и, че не спират с атаката, а я задълбочават и персонализират срещу проф. Литвиненко, въпреки, че становището, на което отговарят е от Българската Педиатрична Асоциация! Това наистина премина всички граници на допустимия тон на общуване в публичното пространство.

- Смятате ли, че това е целенасочена атака срещу детската болница и може ли тя да възпрепятства появата й?

- Това е атака срещу Обществения съвет. Според писмата той е основната институция, която пречи на реализирането на намеренията на ТЛ. Обяснявам си го с това, че ние сме безобидните, без реална власт, заради това те насочват агресията си към нас. Както каза Надежда Цекулова - защо не реагираха по същия начин срещу изказванията на президента Радев или на председателя на ДПС, които преди нас публично се обявиха против разрешението на ТЛ да строи болница ?

- Смятате ли, че появата на една нова голяма болница - детска или за възрастни, може да попречи на изграждането на национална детска болница?

- От страна на ТЛ непрекъснато се спекулира, че ние, членовете на ОС сме против частната инициатива, обвиняват ни в някакъв вид комунизъм, което разбира се е смешно. Аз, напромер, цял живот съм изповядвала демократични принципи, но по съответните правила. Но тук явно е по-изгодно да не се разбира за какво става дума. Когато се построи новата държавна университетска детската болница, всички високоспециализирани клиники, каквато е тази, на която аз съм началник - детската онкохематология, ще се влеят в нея, заедно с нови структури, които ще осигурят най-високо ниво и качество на детското здравеопазване в София. Тази болница ще се строи на базата на сериозен анализ, за който ние допринесохме като експерти и консултанти. Специализираните клиники, които сега са пръснати из цяла София и покриват нуждите й от педиатрична помощ, ще се обединят в новата болница, което е основният й смисъл. Работата ни ще бъде много по-ефективна и качествена, тъй като напр. можеш да извикаш бързо консултант от друга специалност, да преведеш тежко болното дете в друга клиника в същата сграда и т.н.. Тоест, в София няма нужда от допълнителна нова болници, и сега има достатъчно частни болници с детски отделения. Още една повече с нищо няма да подобри детското здравеопазване. Появата й просто ще изсмуче специалистите от сегашните университетски клиники, без да има интерес в нея да се лекуват най-тежките и сложни случаи, защото те са и най финансоемки, да се реализират социални здравни дейности, както и да се прилага модерна педиатрична медицина на най-високо ниво, която е много скъпа и не носи печалба, както ще бъде в националната детска болница.

- В този смисъл - не е ли крайно време здравните власти да направят нещо и да регламентират по-добре възможностите за откриване на нови лечебни заведения и дейности?

- Откакто работя като лекар, този въпрос непрекъснато се дискутира, на това бяха подчинени всички опити да се направи здравна карта с нужния брой болници и медицински специалисти. Не мога да кажа по каква причина, но това не се случва по смислен начин. Всеки екип на МЗ се заема с тази дейност и тя традиционно завършва без успех. Затова предполагам, че има други интереси, които определят дали да се направи карта на базата, на която да се определи има ли нужда от разкриване на нови болници и дейности.

- Общественият съвет на детската болница, Българската педиатрична асоциация няма ли да призовете с оглед изострянето на проблема за спешни действия в тази посока?

- Ние вече излязохме със становище и като ОС и като членове на професионалните си организации. През цялото време от създаването ни се борим да преодолеем административните пречки за създаване на детската болница, това е нашата функция и я изпълняваме съвестно. Нашата роля е да упражняваме контрол върху дейността на властите и ние го правим, при това напълно безвъзмездно, въпреки че се ширят спекулации, че взимаме огромни заплати за тази дейност. А работата ни отнема много време и е трудоемка. Единственото, в чийто интерес го правим, е обществото, както е видно и от името на съвета., т.е. не можем да бъдем обвинявани в лобизъм, както твърди ТЛ.

- Но тъй като частните инвеститорски желания стават все повече, а това пречи на създаването на детската болница, няма ли да призовете властите за регулация на това кой и къде може да отваря нова болница или дейност?

- Пак казвам, ние точно това правим през цялото време. Упражнихме обществен натиск за провеждане на анализ за нуждите от педиатрична помощ, който би трябвало да се прилага и да регулира и нуждите от създаване на нови болници.

- Какво следва оттук нататък - ще се огъне ли ОС под натиска на ТЛ?

- Не мога да отговоря от името на всички, но предвид обстановката и разговорите помежду ни, вярвам, че няма да се огънем. Всичките ни реакции и изявления завършват с това, че няма да се огънем. Продължаваме да работим, и избухването на последния скандал само ускори процесите, - събарянето на старите сгради. Разбира се, нещата могат да се забавят заради липсата на действащо правителство в момента. А по отношение на писмото на ТЛ, което завършва с призив да се разпусне ОС, надявам се, че МЗ ще поддържа позицията си и няма да го разпусне. Винаги ще има нужда от орган, който да представлява и защитава интересите на обществото.

По отношение на етичните норми, които са нарушени в това писмо, отнасяме въпроса към Етичната комисия на БЛС, защото е недопустимо да има толкова грубо нарушение на деонтологията. Не съм виждала за своя 30-годишен професионален път толкова тежка деградация на морала.

- Законодателната база в момента няма как да забрани създаването на нова болница в София, затова ще потърсите ли подкрепа в новия парламенти за законодателни промени?

- През цялата си дейност досега сме работили активно със здравната комисия на парламента, нека се сформира новата, и разбра се, че ще потърсим съдействие от нея и всички политически партии. Този въпрос е надпартиен, не би трябвало да има политически интереси в него, но как ще го преформатират партиите, не знам.

- Мислите ли, че обществото ще успее да победи и получи своята национална детска болница?

- Надявам се обществото да не се огъне и да не се подчини на особено арогантното поведение на една частна структура. Не случайно ОС се състои от представители на различни специалисти и професионалисти, защото защитава всички слоеве на обществото.

- МЗ даде своята подкрепа за ОС, а останалите институции?

- Очакваме подкрепа от всички институции, които тогава реагираха срещу решението на МС за създаване на нова болница в София. Тогава се изказаха и президентът, вицепрезидентът, председателят на ДПС, ПП-ДБ и премиерът, надявам се отново да го направят, тъй като тогава нещата започват да изглеждат по друг начин.


НЗОК предупреди за фалшиви мейли

НЗОК предупреди за фалшиви мейли

Те ползват името на фонда и вероятно съдържат зловреден софтуер, казаха оттам
651 бебета инвитро за първите 6 месеца

651 бебета инвитро за първите 6 месеца

Във фонда за асистирана репродукция 2754 двойки са подали заявления за финансиране, съобщиха от МЗ

Няма опасност за детската болница

Няма опасност за детската болница

До 30 юли здравните власти ще кажат дали приемат структурата й, която ще бъде представена от екипа на Европейската банка
15% ръст на парите за заплати в държавните болници

15% ръст на парите за заплати в държавните болници

От 269 млн. през първото тримесечие на миналата година, те се повишават на 311 млн. през тази, показват финансовите отчети на лечебните заведения към МЗ
ВАС отсъди, че Пирогов е лъгал НЗОК

ВАС отсъди, че Пирогов е лъгал НЗОК

Спешната болница е отчела неизпълнена дейност по две КП, заради което правилно е прекъснат договора й преди две години
МЗ проверява детските операции на сърце

МЗ проверява детските операции на сърце

Ведомството е изискало доклад за пациентите, които са включени в графика, казаха оттам

МЗ купува радионуклидни генератори

МЗ купува радионуклидни генератори

Те ще се използват за лечение на пациентите с онкологични заболявания извън здравното осигуряване

Липсата на сестри е критична

Липсата на сестри е критична

Миналата седмица в София се проведе национална среща на Българската асоциация по здравни грижи, посветена на кадровия дефицит. Каква е реалността на липсващите медицински сестри и как се справя една ключова болница в нея, разказва Марияна Колева.

КЗП изтегля вейпове с форма на играчки

КЗП изтегля вейпове с форма на играчки

Модели представляват сериозен риск за здравето и безопасността на потребителите, съобщиха оттам.
„Св. Анна“ във Варна остава със стария шеф

„Св. Анна“ във Варна остава със стария шеф

Д-р Красимир Петров остав аначело на болницата, представител на държавата в борда ще е д-р Валентин Власаков, а независим член Олга Томова – Куцарова
1 2 3 4 5 ... 568 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ