подкрепа

МЗ застана зад ОС на детската болница

12-06-2024 17:10
От ведомството няма да го разпуснат, въпреки нападките и обвиненията към членовете му от страна на собствениците на "Мама и аз"МЗ застана зад ОС на детската болница
Clinica.bg

press@clinica.bg

Министерство на здравеопазването застана зад Обществения съвет на Националната детска болница (НДБ). Въпреки нападките и обвиненията от страна на "Търговска лига" (ТЛ) към членове на консултативния орган, той няма да бъде разпуснат от здравните власти.

Тази седмица стана ясно, че ТЛ, които са собственици на болниците "Мама и аз", са подали сигнал в ДАНС срещу членовете на ОС на НДБ. Причина за това стана реакцията на обществениците срещу одобрението на кабинета на новата болница "Мама и аз" в София.

Мнението на едни от най-авторитетните

педиатри в страната и на редица неправителствени организации, че това ще застраши изграждането на националната детска болница доведе до отмяна на разрешението за създаване на поредната частна структура в столицата.


Днес министерство на здравеопазването

излезе със своя позиция по случая. От ведомството отново заявиха, че не са уведомени официално за случая, но застават зад ОС.
"Общественият съвет за изграждане на Национална детска болница има ролята да осъществява консултативни функции и взаимодействие между Министерството на здравеопазването, „Здравна инвестиционна компания за детска болница" ЕАД и обществеността с цел гарантиране на публичност и прозрачност на цялостния процес по изграждане на Национална детска болница.


Изхождайки от функциите, които има


Общественият съвет, както и от конструктивните и регулярни срещи между членовете на екипа, министърът на здравеопазването няма основание за неговото разпускане", заявиха днес от МЗ. Оттам добавиха, че основен приоритет на настоящия екип на министерството продължава да бъде изграждането и ускоряването на процесите за Национална детска болница, както и своевременното уведомяване на обществото за всеки предстоящ етап, за да се гарантира прозрачност в изпълнението на проекта.


Междувременно с позиция по темата излязоха


и от "Мама и аз". В нея от болницата твърдят, че Общественият съвет на детската болница е "вреден" и сам възпрепятства изграждането й. Също така че изграждането на "Мама и аз" решава въпроса с лечението на децата в страната. Цялата позиция на частния инвеститор може да видите тук.


НЗОК предупреди за фалшиви мейли

НЗОК предупреди за фалшиви мейли

Те ползват името на фонда и вероятно съдържат зловреден софтуер, казаха оттам
651 бебета инвитро за първите 6 месеца

651 бебета инвитро за първите 6 месеца

Във фонда за асистирана репродукция 2754 двойки са подали заявления за финансиране, съобщиха от МЗ

Няма опасност за детската болница

Няма опасност за детската болница

До 30 юли здравните власти ще кажат дали приемат структурата й, която ще бъде представена от екипа на Европейската банка
15% ръст на парите за заплати в държавните болници

15% ръст на парите за заплати в държавните болници

От 269 млн. през първото тримесечие на миналата година, те се повишават на 311 млн. през тази, показват финансовите отчети на лечебните заведения към МЗ
ВАС отсъди, че Пирогов е лъгал НЗОК

ВАС отсъди, че Пирогов е лъгал НЗОК

Спешната болница е отчела неизпълнена дейност по две КП, заради което правилно е прекъснат договора й преди две години
МЗ проверява детските операции на сърце

МЗ проверява детските операции на сърце

Ведомството е изискало доклад за пациентите, които са включени в графика, казаха оттам

МЗ купува радионуклидни генератори

МЗ купува радионуклидни генератори

Те ще се използват за лечение на пациентите с онкологични заболявания извън здравното осигуряване

Липсата на сестри е критична

Липсата на сестри е критична

Миналата седмица в София се проведе национална среща на Българската асоциация по здравни грижи, посветена на кадровия дефицит. Каква е реалността на липсващите медицински сестри и как се справя една ключова болница в нея, разказва Марияна Колева.

КЗП изтегля вейпове с форма на играчки

КЗП изтегля вейпове с форма на играчки

Модели представляват сериозен риск за здравето и безопасността на потребителите, съобщиха оттам.
„Св. Анна“ във Варна остава със стария шеф

„Св. Анна“ във Варна остава със стария шеф

Д-р Красимир Петров остав аначело на болницата, представител на държавата в борда ще е д-р Валентин Власаков, а независим член Олга Томова – Куцарова
1 2 3 4 5 ... 568 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ