за година

Онкотерапията поскъпнала с 30%

13-06-2024 06:00
Над 50% от разходите на здравната каса за лекарствата за рак са за 10 молекули, показва отчетът й за 2023 г.Онкотерапията поскъпнала с 30%
Clinica.bg

press@clinica.bg

Разходите на здравната каса за онкотерапия у нас през миналата година са се увеличили с близо 30%. Ръстът се дължи най-вече на навлизането на нови молекули и на увеличаването на индикациите за употреба на иновативните медикаменти. Резулттаите от приложението им обаче са добри, а споделянето на разходите с индустрията продължава да е налице, става ясно от годишния отчет на фонда за 2023 г.

Разходи и отстъпки


Здравната каса през миналата е дала за онколекарства 758 млн. лв. или 11.2% от всичките си средства. Разходите спрямо 2022 г. са повече със 129 млн. или с 20.6%. Реалната стойност на вложените лекарства за онкоболни пациенти обаче е била 1.086 млрд. лв., като ръстът на тази стойност спрямо 2022 г. е с 245 млн. повече или с над 29%, обобщават от фонда. С 30% по-висока е и средната месечна стойност на разходите на касата - над 90 млн.

Разликата между реалната стойност на онкотерапията у нас и бюджета на фонда е била 328 млн. лв. и е поета от фармацевтичните компании чрез отстъпки (125 млн.) или по Механизма (159 млн.). Тези компенсации са със 116 млн. или с 55% повече в сравнение 2022 г.

Причаната за ръста на разходите за онкомедикаменти през м.г. е както навлизането на нови молекули индикации, така и на увеличението на пациентите - тя е финансирала лечението на 9966 пациенти повече.


По региони и болници


Лечение с онкомедикаменти през м.г. се е извършвала в 16 области, като най-много средства са дадени в София – 475.658 млн. или 43.8% от всички по този параграф. Следват Пловдив със 160.3 млн. или 15%, и Варна с 0.926 млн. или с 8.5%. Най-малко средства са - под 2% от всички за всяка, са дадени в 8 области - Добрич, Благоевград, В. Търново, Хасково, Габрово, Шумен, Враца и София-област.

Различни са и средствата, които касата е платила на болниците. За поредна година най-много разходи за онколекарства е отчела „Уни Хоспитал" в Панагюрище – 84.362 млн. или близо 8% от всички по този параграф. Следват КОЦ-Пловдив - 80.581 млн. или 7.4%, Токуда – 63.881 млн. или 6%, СБАЛХЗ-София – 58.398 млн. или 5.4% и УСБАЛО-София 57.707 млн. или 5.3%. Общо химиотерапия са реализирали 42 лечебни заведения спрямо 41 през 2022 г., тъй като през миналата година дейност по онкология започна и „Медика" в Русе. По-пълна информация за дейността и разходите на всички лечебни заведения може да намерите в „Индекс на болниците".


Новите лекараства


През 2023 г. НЗОК заплаща 9 нови международни непатентни наименования (INN) за онкологични заболявания. Това са Tucatinib, Daunorubicin/Cytarabine, Sotorasib, Pralsetinib, Trastuzumab deruxtecan, Luspatercept, Alpelisib, Isatuximab и Talazoparib. За м.г. касата е дала за тях 17 млн.. но реалното отражение на разходите ще стане ясно едва т.г. Причината е, че е нужно време новите лекартсва да навляазат в практиката. Например касата е платила близо 10 млн. за 9-те нови молекули, влезли през 2022 г., но през м.г. е дала за тях почти 51 млн. или с над 400% повече.


Десетте най-разходоемки


Само за десет лекарства (виж таблицата) през миналаат година касата е дала над половината от бюджета си по това перо. Общата стойност за тези иновативни молекули е била 586.446 млн. лв. или 52%, а ръстът на разходите за тях спрямо 2022 г. - 149 млн. Сред най-разходоемките INN са били Pembrolizumab, Enzalutamide, Nivolumab. Ръстът при някои от тях, като Pembrolizumab и Nivolumab, Daratumumab и Olaparib, се дължи най-вече на включване на нови терапевтични показания. 

На десет диагнози се дължи и 76% от разхода на касата за онколекарства - 855 млн. Сред тях са рак на бронхите, на млечната жлеза, на простатата, на кожата, на яйчника, на дебелото черво, на бъбрека и различни левкемии.


По тип терапия


По начин на действие лекарствата се делят на конвенционални химиотерапевтици и иновативни високотехнологични лекарства, сред които са имунотерапията, таргетната терапия, хормонотерапията и т.н. Логично най-голям дял от средствата отива за модерните технологии. За таргетна терапия касата е дала 557 млн., за имунотерапия - 401 млн., за хромонотерапия - 74 млн. и т.н.

Ръстът на разходите за таргетна терапия през 2023 г. спрямо 2022 г. е с почти 120 млн. лв. Това е така, защото тук попадат лекарствата, които са в 10-те най-разходоемки INN: Osimertinib, Palbociclib, Ibrutinib, Daratumumab, Bevacizumab.

Аналогично е положението с имунотерпията, където ръстът е с почти 130 млн. лв. А лекарствата Pembrolizumab и Nivolumab също са сред най-разходоемките INN. 
Какво е положението при лекарствата за домашно лечение, четете другата седмица.

Над 3 млн. за спешни кръвоизливи

 

Запазва се нивоот на разходите на касата за лекарства за животозастрашаващи кръвоизливи и спешни оперативни и инвазивни интервенции на пациенти с вродени коагулопатии. И през 2023 г. фондът е дал за тях над 3 млн. лв. Най-разходоемкият лекарствен продукт в групата е INN Eptacog аlfa (аctivated) - над 2 млн. лв. Тъй като това са лекарствени продукти за спешни състояния за всеки един пациент терапевтичният подход е индивидуален, това е и причината да не може категорично да се даде среден разход за пациент.


Забраниха износа на инсуин още месец

Забраниха износа на инсуин още месец

Четири от продуктите са с нерегулярна доставка в половината областина странат, казват от МЗ
НЗОК ще плаща за хормонални инжекции

НЗОК ще плаща за хормонални инжекции

Те се налагат при обкоболните, но сега не се финансират от касата, освен това джипитата ще са без хартиени отчети за ваксините от септември, съобщи д-р Галя Кондева

МЗ купува радионуклидни генератори

МЗ купува радионуклидни генератори

Те ще се използват за лечение на пациентите с онкологични заболявания извън здравното осигуряване

Как хапче за сърце увеличи цената си по каса

Как хапче за сърце увеличи цената си по каса

През януари един блистер е струвал 28 лв., а от 1 април - близо 38 лв., за сметка на това пациентите на него са се умножили по десет
Д-р Симидчиев отново пое здравната комисия

Д-р Симидчиев отново пое здравната комисия

Деница Сачева ще ръководи тази по социална политика, по образование от доц. Силви Кирилов, а по бюджет и финанси от Байрам Байрам
Обновиха фармако-терапевтичното ръководство по пневмология

Обновиха фармако-терапевтичното ръководство по пневмология

В него се създава цял нов раздел за лечение на туберкулозата и се актуализират правилата за белодробна фиброза
Искат автомати за лекарства, ако няма аптека

Искат автомати за лекарства, ако няма аптека

Държавата да ги финансира в тези региони, а данъкът за фармацевтите там да е 8%, предлагат от "Възраждане"
Още има драстични разлики в цените на онколекарствата

Още има драстични разлики в цените на онколекарствата

Те са налице и след въвеждането на новата средна стойност от 1 юли, по която здравната каса плаща на болниците, но се очаква постепенно да се намалят
И ВАС спря лимитите

И ВАС спря лимитите

Решението на съда е временно, докато трае делото по поредната жалба от частните болници срещу всеки опит за финансов контрол
НЗОК и фармацевтите се разбраха

НЗОК и фармацевтите се разбраха

Аптеките ще получават 15% от крайната цена на 100% платените лекарства, но не повече от 25 лв. на опаковка

1 2 3 4 5 ... 156 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ