Кабинетът с мерки срещу доплащането

16-08-2017 11:55
Отчитаме пред ЕК постигнатото в борбата с копеймънта и „изтичането“ на медици през април догодинаКабинетът с мерки срещу доплащането
Clinica.bg

press@clinica.bg
Мерки срещу доплащането за здраве и недостига на медици одобри на днешното си заседание Министерски съвет. Те са част от Националната програма за реформи за 2017 г.

Мерките са в отговор на препоръките на Съвета на Европейския съюз отпреди три месеца. Както Clinica.bg неколкократно писа, в края на май Еврокомисията разкритикува България заради рекордното доплащане, което достига 50 на сто. Брюксел се тревожи и от недоброто здравно покритие у нас, както и от факта, че 90% от завършващите медици емигрират.

Какво е постигнал по преодоляване на тези проблеми Министерски съвет ще отчете пред Еврокомисията през април 2018 г., уточняват от „Дондуков“ 1. 
Извън ангажиментите към подобряване на здравната система, в Програмата за реформи бяха утвърдени и още 4 нови мерки и актуализирани други три. Те са в областите на данъчната политика, банковия надзор, пазара на труда, професионалното образование и задържането на децата в училище, обявиха още от пресцентъра на Министерски съвет.


СТИМУЛ

 

Повече пари за добрите вузове

 

Повече пари да отиват в по-добрите университети и за обучението в приоритетни и защитени специалности. Това е заложено в Плана за действие за 2017 г. в изпълнение на Националната стратегия за учене през целия живот, утвърден на днешното правителствено заседание.

Парите за висше образование да бъдат концентрирани в рейтинговите и дефицитни специалности, гласи документът. Очаква се относителният дял на средствата за тях да нараснат до 40% спрямо общия размер на финандирането за издръжката на обучението в държавните университетите, обявиха след днешното си заседание от „Дондуков“ 1. Достъпът до висше образование пък ще бъде гарантиран с осигуряване на 2 400 нови кредита на студенти и докторанти по Закона за кредитиране на студенти и докторанти, както и чрез система от стипендии за успех и за специални постижения, допълниха от Министерски съвет.


НЗОК предупреди за фалшиви мейли

НЗОК предупреди за фалшиви мейли

Те ползват името на фонда и вероятно съдържат зловреден софтуер, казаха оттам
Няма опасност за детската болница

Няма опасност за детската болница

До 30 юли здравните власти ще кажат дали приемат структурата й, която ще бъде представена от екипа на Европейската банка
15% ръст на парите за заплати в държавните болници

15% ръст на парите за заплати в държавните болници

От 269 млн. през първото тримесечие на миналата година, те се повишават на 311 млн. през тази, показват финансовите отчети на лечебните заведения към МЗ
ВАС отсъди, че Пирогов е лъгал НЗОК

ВАС отсъди, че Пирогов е лъгал НЗОК

Спешната болница е отчела неизпълнена дейност по две КП, заради което правилно е прекъснат договора й преди две години
МЗ проверява детските операции на сърце

МЗ проверява детските операции на сърце

Ведомството е изискало доклад за пациентите, които са включени в графика, казаха оттам

Липсата на сестри е критична

Липсата на сестри е критична

Миналата седмица в София се проведе национална среща на Българската асоциация по здравни грижи, посветена на кадровия дефицит. Каква е реалността на липсващите медицински сестри и как се справя една ключова болница в нея, разказва Марияна Колева.

КЗП изтегля вейпове с форма на играчки

КЗП изтегля вейпове с форма на играчки

Модели представляват сериозен риск за здравето и безопасността на потребителите, съобщиха оттам.
Д-р Симидчиев отново пое здравната комисия

Д-р Симидчиев отново пое здравната комисия

Деница Сачева ще ръководи тази по социална политика, по образование от доц. Силви Кирилов, а по бюджет и финанси от Байрам Байрам
Детските операции на сърце спряха за 5 седмици

Детските операции на сърце спряха за 5 седмици

Те ще се възобновят според графика на НКБ на 19 август, причината е лисата на медицински сестри
Болниците с 326 млн. през юни

Болниците с 326 млн. през юни

Средствата за дейността им отново са над прогнозните бюджети на месец, макар и само с три милиона
1 2 3 4 5 ... 515 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ