Реакция

Натиск върху Детската болница

11-06-2024 13:01
След сигнал на „Търговска лига“, ДАНС започна разследване на членове на Обществения съвет, a в МЗ все още не са сезирани официалноНатиск върху Детската болница
Clinica.bg

press@clinica.bg
У нас се оказва натиск върху членове на Обществения съвет на Националната детска болница. По сигнал на „Търговска лига" ДАНС започна разследване на адвокат Мария Шаркова и Надежда Цекулова, които са част от него. Към момента Министерство на здравеопазването не може да заеме позиция, тъй като все още не е сезирано официално.
Повод за проверката на ДАНС е станала жалба от ТЛ за отложеното разрешение от МС за създаване на болницата "Мама и аз" в София. Това се случи през май. Решението за създаване на частното лечебно заведение в София бе прието от МС. След силната реакция на редица неправителствени организации и членове на Обществения съвет на детската болница, че това ще застарши създаването й, решението бе оттеглено по желание на премиера Димитър Главчев. В момента процедурата тече отново.  

От ТЛ обаче са внесли сигнал в ДАНС

срещу определени членове на Обществения съвет на детската болница. "Оказва се, че приоритетите на националната ни сигурност са да види защо едни хора, които на доброволни начала участват в общ проект за детска болница, са изразили негативно мнение за частната болница "Мама и аз". Сега трябва ДАНС и прокуратурата да обяснят този грандиозен скандал и да уверят обществото къде точно е заплахата за националната сигурност", каза за clinica адвокат Шаркова. Tя допълни, че подобни предварителни проверки се назначават или за симулация на разследване, или за сплашване.

Опит за сплашване в предварителната

проверка съзря и Надежда Цекулова, която също е получила обаждане от ДАНС. Поискано й е обяснение по жалбата на „Търговска лига" във връзка с отложеното им засега инвестиционно намерение за създаване на многопрофилна болница „Мама и аз". „Ще съдействам с каквото е необходимо и ще го направя по съвест, както работя доброволно и сега за болницата, също по съвест и без никакво заплащане", коментира тя пред clinica. И добави, че за нея главният въпрос е защо се харчи държавен ресурс да се съдейства на интересите на едно търговско дружество.

Категоричен бе и председателят на

Обществения съвет и водещ педиатър проф. Иван Литвиненко.  „Каква държавна сигурност, какви чудеса стават тук?! Функцията ми е да браня интереса на предстоящата нова Национална детска болница. Нищо друго не ме интересува", лаконичен бе той прeд clinica. Засега от здравното министерство нямат позиция по случая, тъй като не са получили информация по официален път. Clinica остава отворена, за да публикува позициите, както на ведомството, така и на ДАНС и на инвеститорите в лицето на "Търговска лига".

Нужни са по-малко, но добре оборудвани болници

Нужни са по-малко, но добре оборудвани болници

Новият парламент вече е факт, може би ще има и ново правителство. Какви са очакванията на малките общински болници от властта, как касата да контролира разходите, след като няма лимити, попитахме Янита Андреева. 
СЗО предупреди за фалшив Оземпик

СЗО предупреди за фалшив Оземпик

Медикаментът е бил открит в Бразилия, Великобритания и САЩ през миналата година

Разширяват финансирането на грижите за бебета

Разширяват финансирането на грижите за бебета

Здравната каса ще може да плаща и на практики за здравни грижи, ако имат договор с джипи, гласят промени

Безплатните зъбни протези още буксуват

Безплатните зъбни протези още буксуват

Последно те трябваше да започнат реално да се плащат от 1 август, но все още няма постигнато съгласие между БЗС и НЗОК

Напливът за нови клиники расте още

Напливът за нови клиники расте още

През 2019 г. са изготвени 10 комплексни оценки за дейности или болници, за миналата 94, а само за първите три месеца на тази - 43

Двама остават в битката за „Ив. Рилски

Двама остават в битката за „Ив. Рилски"

Начело на Инфекциозна болница застава д-р Тома Томов, а проф. Татяна Червенякова остава в борда

ИАМН с външен консултант за „Сърце и мозък

ИАМН с външен консултант за „Сърце и мозък"

Проверката на болницата в Бургас по съмнението за отчетена, но неизвършена операция продължава повече от два месеца

Не сме съгласни аптеките да работят без заплащане

Не сме съгласни аптеките да работят без заплащане

Промените за изписването на повече лекарства на една е-рецепта улесняват всички, но засега са без нужните финансови параметри, казва маг. фарм. Димитър Маринов

Не обсъждаме актуализация на бюджета на НЗОК

Не обсъждаме актуализация на бюджета на НЗОК

Тази година бюджетът на здравната каса е изправен пред повече предизвикателства от обикновено. Причината е, че КС отмени лимитите на болниците. Ще има ли дефицит, какво е решението, попитахме Боян Бойчев от АИКБ.

Пациентът в болница поскъпнал с 49%

Пациентът в болница поскъпнал с 49%

Най-скъпо се оказва, че лекуват в Пловдив и Плевен, изпреварвайки дори София, а най-евтино в Перник и Видин, показват данните на касата

1 2 3 4 5 ... 561 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия парламент в здравеопазването?

Юни 2024 Предишен Следващ