Доклад

Расте резистентността към антибиотици срещу гонорея

11-06-2024 06:12
Тревождната тенденция подчертава острата необходимост от мерките, които гарантира разумната употреба на лекарства, на фона на увеличаващите се случаи на заболяването в Европа, казват от ECDCРасте резистентността към антибиотици срещу гонорея
Clinica.bg

press@clinica.bg
Заплаха от нарастващата антимикробна резистенност (АМР) към лечението на гонорея установява нов доклад на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC). Обезпокоителната тенденция подчертава острата необходимост от мерките, които гарантира разумната употреба на антибиотици, на фона на увеличаващите се случаи на заболяването в Европа.
Докладът акцентира на заплахата от нарастваща АМР при Neisseria gonorrhoeae. Данните от Наблюдението на гонококовата антимикробна чувствителност в ЕС/ЕИП за 2022 г. показват два изолата, резистентни към цефтриаксон - препоръчителния антибиотик за лечение на гонорея. 

Тези щамове също така показват

екстензивна лекарствена резистентност (XDR) и мултилекарствена резистентност (MDR), което допълнително ограничава възможностите за лечение. През 2022 г. в Европейската програма за антимикробно наблюдение на гонококовите инфекции (Euro-GASP) бяха предоставени 4 396 изолата от пациенти, диагностицирани с гонорея, от 23 европейски държави. Делът на изолатите, резистентни към азитромицин, се е увеличил значително до 25.6% в сравнение с 14.2% през 2021 г. Азитромицинът често се използва заедно с цефтриаксон за лечение на гонорея, което прави тази констатация особено тревожна. 

 

Резистентността към ципрофлоксацин 

 

също се е увеличила, като през 2022 г. 65.9% от изолатите са показали резистентност спрямо 62.8% през 2021 г. Въпреки че резистентността към цефиксим остава ниска - 0,3%, непрекъснатият мониторинг е от решаващо значение, особено поради факта, че гонококовите щамове, резистентни към цефиксим и цефтриаксон, се разпространяват в международен план. През 2022 г. в 28 държави от ЕС/ЕИП са съобщени общо 70 881 случая на гонорея, което представлява 48% увеличение спрямо 2021 г.

 

Въпреки че повечето инфекции 

 

с гонорея в ЕС/ЕИП са лечими с препоръчваните понастоящем антибиотици, тенденциите за увеличаване на резистентността будят тревога и изискват повишена бдителност. Увеличаването на броя на резистентните щамове може да компрометира ефективността на съществуващите възможности за лечение. За да се отговори на тези опасения, ECDC препоръчва засилено наблюдение, за да се откриват своевременно моделите на резистентност, както и редовно преразглеждане и актуализиране на насоките за лечение въз основа на най-новите данни. Инвестирането в разработването на нови антимикробни лечения и алтернативи е жизненоважно, за да се изпревари развиващата се резистентност.

 

ECDC подчертава значението на

 

 превенцията за ограничаване на разпространението на гонорея и за намаляване на риска от АМР. Безопасният сексуални контакти, правилна употреба на презервативи, е от решаващо значение за намаляване на заразяването. Тестването за полово предавани инфекции, ранното лечение също са от първостепенно значение. Особено важна е и разумната употреба на антимикробни средства за забавяне на развитието и разпространението на резистентни щамове. Това включва спазване на препоръчителните насоки за лечение, избягване на ненужната употреба на антибиотици, завършване на пълния курс на предписаните антибиотици и съветване на пациентите да се върнат за изследвания, за да се гарантира, че са излекувани.


ECDC със съвети за Олимпиадата

ECDC със съвети за Олимпиадата

Глобата за пушене на забранени места вътре или навън във Франция е 450 евро, предупреждават оттам
Съдът на ЕС с решение за ваксините срещу К-19

Съдът на ЕС с решение за ваксините срещу К-19

Магистратите постановиха, че Европейската комисия не е предоставила достатъчно информация на обществото за покупките им
50% от смъртните случаи на рак са предотвратими

50% от смъртните случаи на рак са предотвратими

Това се отнася и до 40 на сто от нововъзникналите, достатъчно е да се започне здравословен начин на живот, сочи проучване
Още случаи на птичи грип в САЩ

Още случаи на птичи грип в САЩ

Заразени са петима работници от ферма в Северно Колорадо, те са потвърдени от CDCP
Ваксинациите по-малко от преди пандемията

Ваксинациите по-малко от преди пандемията

2,7 млн. деца на планетата са без имунизация или са с незавършен цикъл през 2023 година, сочи доклад на СЗО и УНИЦЕФ
Евтин ботокс вкарал 13 жени в болница

Евтин ботокс вкарал 13 жени в болница

Още 4 са получили медицинска помощ извън клиника, всички случаи са в САЩ и бяха докладвани от CDC
България е първенец по легла в ЕС

България е първенец по легла в ЕС

За втора поредна година страната ни изпреварва дори Германия с феноменалната бройка от 823 на 100 000 души, в същото време половината седят празни
Трансплантираха ларинкс на онкоболен в САЩ

Трансплантираха ларинкс на онкоболен в САЩ

Това е третата такава операция в страната, оперираният е възстановил гласа си и дори е запазил бостънския си акцент
СЗО одобри самотест за хепатит С

СЗО одобри самотест за хепатит С

Версията е специално разработена за употреба от непрофесионални потребители
Без такси за медицина в университета Джон Хопкинс

Без такси за медицина в университета Джон Хопкинс

Това става възможно за повечето студенти, след като висшето училище получи 1 млрд. долара от бившия кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг
1 2 3 4 5 ... 132 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ