Промяна

Редактират критериите за университетска болница

07-06-2024 15:20
Студентите по фармация и дентална медицина може и да не влизат в задължителните 20% курсисти, които през последните две години са провеждали практика в лечебно заведение, предвижда проект за промени в Наредба на МЗРедактират критериите за университетска болница
Clinica.bg

press@clinica.bg
Промени в критериите за университетска болница предвижда проект за изменения в Наредба на МЗ. Те дават възможност студентите по фармация и дентална медицина да не се включват в задължителните 20% курсисти от съответния университет, които през последните две години са провеждали практика в лечебно заведение, а в изчислението да влизат само тези по медицина и здравни грижи. Причината е, че много болници не обучават студенти по фармация и дентална медицина. Целта на промяна е предоставяне възможност на по-широк кръг лечебни заведения да получат университетски статут.
Изискванията, на които трябва да отговарят болниците или техните клиники или отделения, за да придобият университетски статут са заложени в Наредбата за критериите за определяне на университетски болници. 

Те предвиждат най-малко 20% от студентите,

 обучаващи се във висшето училище по специалностите от регулираните професии от професионални направления „Медицина", „Дентална медицина", „Фармация" и „Здравни грижи" през последните две години да са провеждали практическата си подготовка в болницата. Подобно изискване е регламентирано и към специализираните болници и към клиниките и отделенията на многопрофилни или специализирани лечебни заведения за болнична помощ. В голямата си част болниците получили одобрение за обучение, не обучават студенти по дентална медицина и фармация, съответно са получили одобрение за обучение на студенти само по две професионални направления – „Медицина" и „Здравни грижи". 

Принципно много малка част от

практическото обучение на студентите по фармация се провежда в лечебни заведения, то се случва главно в аптеки и болнични аптеки, отбелязват от МЗ. Голяма част от подготовката на студентите по дентална медицина също не изисква практически упражнения в лечебно заведение. Въпреки това общият брой на студентите по дентална медицина и фармация на висшето училище се включва в изчисляването.
 
Така правилака стават трудно изпълними

от редица лечебни заведения, които са били университетски болници и които имат традиции в обучението на студенти по медицина и „Здравни грижи" на висши училища, обучаващи и студенти по дентална медицина и фармация. От МЗ отбелязва още, че това води до сериозно ограничение на броя на лечебните заведения със статут на университетски болници към висшите училища, които обучават и студенти по дентална медицина и фармация. 

По тази причина се предвижда

промяна на в наредбата за критериите относно професионалните направления „Медицина", „Дентална медицина" и „Фармация", като се допусне и алтернативна възможност, освен кумулативна, така че критерият да обхване най-малко 20% от студентите, обучаващи се във висшето училище по специалностите от регулираните професии от професионални направления „Медицина" и/или „Дентална медицина", и/или „Фармация" и „Здравни грижи". Тоест да има възможност студентите по дентална медицина и фармация да не се включват в изчисляването.

 

Целта на промяна е предоставяне 

 

възможност на по-широк кръг болници да получат университетски статут. Очакваният резултат е определяне с такъв статут на болници, които вече са били университетски и имат традиции в обучението на студенти по медицина и здравни грижи.


НЗОК предупреди за фалшиви мейли

НЗОК предупреди за фалшиви мейли

Те ползват името на фонда и вероятно съдържат зловреден софтуер, казаха оттам
Няма опасност за детската болница

Няма опасност за детската болница

До 30 юли здравните власти ще кажат дали приемат структурата й, която ще бъде представена от екипа на Европейската банка
15% ръст на парите за заплати в държавните болници

15% ръст на парите за заплати в държавните болници

От 269 млн. през първото тримесечие на миналата година, те се повишават на 311 млн. през тази, показват финансовите отчети на лечебните заведения към МЗ
ВАС отсъди, че Пирогов е лъгал НЗОК

ВАС отсъди, че Пирогов е лъгал НЗОК

Спешната болница е отчела неизпълнена дейност по две КП, заради което правилно е прекъснат договора й преди две години
МЗ проверява детските операции на сърце

МЗ проверява детските операции на сърце

Ведомството е изискало доклад за пациентите, които са включени в графика, казаха оттам

Липсата на сестри е критична

Липсата на сестри е критична

Миналата седмица в София се проведе национална среща на Българската асоциация по здравни грижи, посветена на кадровия дефицит. Каква е реалността на липсващите медицински сестри и как се справя една ключова болница в нея, разказва Марияна Колева.

КЗП изтегля вейпове с форма на играчки

КЗП изтегля вейпове с форма на играчки

Модели представляват сериозен риск за здравето и безопасността на потребителите, съобщиха оттам.
Д-р Симидчиев отново пое здравната комисия

Д-р Симидчиев отново пое здравната комисия

Деница Сачева ще ръководи тази по социална политика, по образование от доц. Силви Кирилов, а по бюджет и финанси от Байрам Байрам
Детските операции на сърце спряха за 5 седмици

Детските операции на сърце спряха за 5 седмици

Те ще се възобновят според графика на НКБ на 19 август, причината е лисата на медицински сестри
Болниците с 326 млн. през юни

Болниците с 326 млн. през юни

Средствата за дейността им отново са над прогнозните бюджети на месец, макар и само с три милиона
1 2 3 4 5 ... 519 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ