Факт

5753-ма спасени от удавяне през 2023 г.

06-06-2024 12:47
109 са загубили живота си в морето и язовири през миналата година, други 12 са загиналите от януари до май 2024-та, съобщиха от БЧК5753-ма спасени от удавяне през 2023 г.
Clinica.bg

press@clinica.bg
5753 души са спасени от удавяне през 2023-та, откогато са последните пълни данни. През предходната 2022г. те са били 4853. Това съобщи директорът на Водноспасителната служба на БЧК Антон Налбантов в първия ден от Седмицата на водното спасяване, която започва от 3 до 10 юни.
109 човека са загиналите през миналата година. От тях 54 са намерили смъртта си в морето, а останалите във вътрешни водоизточници, като язовири и реки, които не се охраняват. За сравнение, през 2022 г. починалите в резултат на воден травматизъм са били 78 човека. 12 са жертвите на водата от януари до май 2024-та. 

За същия период през 2023 г. 

те са били 20, показват данните.  „Независимо от привидно високата цифра, на практика фаталните случаи, намаляват от 2019-та насам, което означава, че българинът вече се вслушва в съветите ни, знае как да се предпазва във водата и кога да не влиза в нея", коментира Налбантов. 

Като положителна стъпка

към намаляването им, той посочи спадът и на удавените деца. През 2023 г. те са 7 при положение, че година по-рано броят им е бил 10. За сравнение зам.-министърът на Министерството на младежта и спорта и председател на Националната комисия по водно спасяване доц. Стоян Андонов изтъкна 1960 година, когато те са били 50. 

„България се нарежда сред

страните в света с ниски нива на воден травматизъм – 1,2 на 100 хиляди души население. В скандинавските страни той е 3-4, а в Русия 8 на 100 000. Имаше години, когато удавените достигаха 250, като процентът на децата беше една трета", посочи той. Като причина, той изтъкна самонадеяността на някои плувци и най-вече употребата на алкохол.

 

„БЧК остава най-добрата 

 

школа за обучение на водни спасители. Нейните сертификати се признават в цял свят", подчерта председателят на червенокръстката организация акад. Христо Григоров. Той припомни идеята да бъдат въведени задължителни часове по плуване в училищата, но проблемът е, че все още в немалка част от тях няма басейни. През  миналата година 763 човека са преминали успешно курс и са взели изпитите си за спасители, а други 11 за инструктори. 

 

1299 са заверили талоните 

 

си за работа в постове на море, а други 2260 – за басейн. 1260 са тези, които упражняват на практика професията си, като те са обединени в 30 дружества, показват още данните на организацията. Освен това, 52 384 човека са обучените по програми за превенция на водния травматизъм. Това са учители, лекари и граждани. 

 

За необходимостта от 

 

познаването на опасността на водната стихия, безопасното плуване и първа помощ при инцидент доброволци на БЧК ще говорят по време на срещи с ученици и обществеността в облатните градове по време на Седмицата на водното спасяване.

 


 Без алкохол преди плуване

 

„По време на ваканцията родителите трябва да бъдат с повишено внимание и да не оставят децата си без наблюдение край морето, басейна или язовира". Това заяви зам.-министъра на Министерството на младежта и спорта и прадседател на Националната комисия по водно спасяване доц. Стоян Андонов. Той предупреди, че дори добре подготвеният човек не бива да влиза сам навътре в морето. Не трябва да се плува и след употребата на алкохол, както практикуват някои, за да изтрезнеят. Като изключително опасен метод заместник-министърът посочи т. нар. „раздишване". Той се състои в няколкоминутни дълбоки вдишвания преди влизане във водата. Мозъкът получава измамното усещане, че е има твърде голямо количество кислород, но той на практика е излъган. Така се стига до фатални инциденти", поясни доц. Андонов.


10 000 лв. за трето дете в Горна Оряховица

10 000 лв. за трето дете в Горна Оряховица

Сумата се предоставя, ако родителите са живели поне пет години там и са се осигурявали в предходните 60 месеца, съобщиха от общината
Общинското „Училище за родители“ в Русе

Общинското „Училище за родители“ в Русе

То ще помага с безплатни беседи за отглеждането на деца, те ще се провеждат от специалисти, съобщиха от кметството
Безплатни кардиологични прегледи в София

Безплатни кардиологични прегледи в София

Те ще бъдат в УМБАЛ „Лозенец" и са в резултат на завишения интерес от граждани, съобщиха от лечебното заведение
Чирпан търси потребители за асистентска подкрепа

Чирпан търси потребители за асистентска подкрепа

Право да ползват услугата имат пенсионери, които не могат да се обслужват, деца и пълнолетни с увреждания, съобщиха от общината
Туберкулоза в столична детска градина

Туберкулоза в столична детска градина

Помощник възпитателка е носител на бацила, едно дете е в болница със съмнения, резултатите на останалите показват, че са здрави
Ръст на пострадали от тротинетки в Бургас

Ръст на пострадали от тротинетки в Бургас

Увеличава се броят на пациентите в Отделението по неврохирургия на Университетската болница след падания, съобщиха оттам
МБАЛ – Смолян с три нови асансьора

МБАЛ – Смолян с три нови асансьора

С тях са заменени подемниците, които бяха на близо половин век, инвестицията е за 368 400 лева, съобщиха от лечебното заведение
Първа лапароскопска експлантация на бъбрек

Първа лапароскопска експлантация на бъбрек

Тя беше извършена от жив донор в УМБАЛ „Св. Марина", дарителят и реципиентът са братя, съобщиха оттам
Спасиха близнаци с вътреутробна операция

Спасиха близнаци с вътреутробна операция

Интервенцията се извършва за пръв път у нас при триплодна спонтанна еднояйчна бременност, съобщиха от СБАЛАГ „Майчин дом"
Обсъждат прием по изключение в градина

Обсъждат прием по изключение в градина

Общинари ще обмислят механизъм, по който той да се приложи при сериозни медицински или социални причини, но без да има злоупотреби
1 2 3 4 5 ... 328 »
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ