Свят

Смъртен случай на човек с птичи грип в Мексико

06-06-2024 10:38
Той е имал предишни здравословни усложнения, източникът на заразяване е неизвестен, казват от СЗОСмъртен случай на човек с птичи грип в Мексико
Clinica.bg

press@clinica.bg
През април в Мексико е починал човек с предишни здравословни усложнения, който се е заразил с птичи грип, а източникът на заразяване е неизвестен. Това съобщи Световната здравна организация, предаде Ройтерс. Както clinica писа, през април СЗО съобщи и за смъртен случай в Китай при човек с птичи грип.
По повод починалия човек в Мексико заразен с птичи грип СЗО заяви, че понастоящем рискът от вируса на птичия грип за населението е нисък. 59-годишният жител на щата Мексико е бил хоспитализиран в Мексико сити и е починал на 24 април, след като е развил треска, задух, диария, гадене и общ дискомфорт, съобщи СЗО.

 

"Въпреки че източникът на 

 

излагане на вируса в този случай засега е неизвестен, вируси A(H5N2) са докладвани при домашни птици в Мексико", се казва в изявление на СЗО. Според СЗО това е първият лабораторно потвърден случай на заразяване на човек с грипен вирус A(H5N2) в световен мащаб и първият птичи вирус H5, съобщен при човек в Мексико.

 

Учените заявиха, че случаят 

 

не е свързан с епидемията от птичи грип H5N1 в САЩ, която досега е заразила трима работници в млечни ферми. Министерството на здравеопазването на Мексико съобщи, че човекът е имал хронично бъбречно заболяване и диабет тип 2. "Това веднага излага човека на риск от по-тежко протичане на грипа, дори и при сезонен грип", казва Андрю Пекош, експерт по грип в университета "Джон Хопкинс". Но как се е заразил този човек "е голяма въпросителна, която поне в този първоначален доклад не е разгледана задълбочено".

 

В случая няма доказателства

 

 за предаване на вируса от човек на човек и че фермите в близост до дома на жертвата са наблюдавани, обясниха още от здравното министерство в Мексико. Други хора, които са били в контакт с лицето, са направили отрицателни тестове за птичи грип, съобщиха още от министерството и СЗО. Учените са нащрек за промени във вируса, които биха могли да означават, че той се адаптира, за да се разпространява по-лесно сред хората.

 

Откакто през март беше открито

 

 огнище на болестта при млекодайни крави, в САЩ са регистрирани три случая на заразяване на хора с H5N1 след контакт с крави. Двама от тях са имали симптоми на конюнктивит, а третият е имал и респираторни симптоми. Въпреки че смъртният случай в Мексико не е бил от същия щам като този, който понастоящем заразява говедата в Съединените щати, и двата са птичи вируси H5. Пекош заяви, че от 1997 г. насам вирусите H5 непрекъснато показват склонност да заразяват бозайници повече от всеки друг птичи грипен вирус.

"Така че това продължава да бъде предупредителен сигнал, че трябва да бъдем много бдителни при наблюдението на тези инфекции, защото всяко разпространение е възможност за този вирус да се опита да натрупа мутации, които го правят по-добър за заразяване на хората", каза Пекош.


ECDC със съвети за Олимпиадата

ECDC със съвети за Олимпиадата

Глобата за пушене на забранени места вътре или навън във Франция е 450 евро, предупреждават оттам
Съдът на ЕС с решение за ваксините срещу К-19

Съдът на ЕС с решение за ваксините срещу К-19

Магистратите постановиха, че Европейската комисия не е предоставила достатъчно информация на обществото за покупките им
50% от смъртните случаи на рак са предотвратими

50% от смъртните случаи на рак са предотвратими

Това се отнася и до 40 на сто от нововъзникналите, достатъчно е да се започне здравословен начин на живот, сочи проучване
Още случаи на птичи грип в САЩ

Още случаи на птичи грип в САЩ

Заразени са петима работници от ферма в Северно Колорадо, те са потвърдени от CDCP
Ваксинациите по-малко от преди пандемията

Ваксинациите по-малко от преди пандемията

2,7 млн. деца на планетата са без имунизация или са с незавършен цикъл през 2023 година, сочи доклад на СЗО и УНИЦЕФ
Евтин ботокс вкарал 13 жени в болница

Евтин ботокс вкарал 13 жени в болница

Още 4 са получили медицинска помощ извън клиника, всички случаи са в САЩ и бяха докладвани от CDC
България е първенец по легла в ЕС

България е първенец по легла в ЕС

За втора поредна година страната ни изпреварва дори Германия с феноменалната бройка от 823 на 100 000 души, в същото време половината седят празни
Трансплантираха ларинкс на онкоболен в САЩ

Трансплантираха ларинкс на онкоболен в САЩ

Това е третата такава операция в страната, оперираният е възстановил гласа си и дори е запазил бостънския си акцент
СЗО одобри самотест за хепатит С

СЗО одобри самотест за хепатит С

Версията е специално разработена за употреба от непрофесионални потребители
Без такси за медицина в университета Джон Хопкинс

Без такси за медицина в университета Джон Хопкинс

Това става възможно за повечето студенти, след като висшето училище получи 1 млрд. долара от бившия кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг
1 2 3 4 5 ... 132 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ