Факт

България отново в Изпълнителния съвет на СЗО

05-06-2024 17:35
Това става след 30-годишно отсъствие, 77-та сесия на организацията прие кандидатурата на страна ни да е в изпълнителния съвет, съобщиха от МЗБългария отново в Изпълнителния съвет на СЗО
Clinica.bg

press@clinica.bg
България беше приета за член на Изпълнителния съвет (ИС) на Световната здравна организация. Това става след 30-годишно отсъствие, съобщиха от Министерството на здравеопазването.
Кандидатурата на нашата страна за възстановяване в борда стана след одобрение по време на 77-та сесия на Световната здравна асамблея (СЗА), уточниха от ведомството.

Оттам поясниха, че това

е вторият по значимост орган в йерархията на СЗО след СЗА. За последно държавата ни е била в него през 1994 г. Титуляр за България в Изпълнителния съвет на СЗО е проф. Пламен Димитров – директор на Националния център по обществено здраве и анализи, а негов заместник е Катя Ивкова – директор на дирекция „Европейска координация и международно сътрудничество" в Министерството на здравеопазването. Мандатът на България е тригодишен и ще приключи през май 2027 г.

Мандатът е тригодишен

и ще приключи през месец май 2027 година. Първото участие на България като член на ИС на Световната здравна организация за първи път от 30 години насам, беше отбелязано и с приемане на страната ни в Постоянния комитет по превенция, подготвеност и реакция на спешни здравни ситуации, който има консултативни функции.

 

По време на 77-та сесия 

 

бяха одобрени и измененията на Международните здравни правила с консенсус. На следващ етап всяка държава-членка на СЗО трябва да проведе националните си процедури (за отхвърляне, резерви или изменение). Те могат да стартират след нотификация от генералния директор на СЗО. 

 

Въпреки продължилите

 

две години и половина преговори, консенсус по международно споразумение, конвенция или друг инструмент за превенция, подготвеност и реакция не беше постигнат, припомниха още от МЗ. Затова 77-та Световна здравна асамблея прие резолюция, с която удължи срока им.

 

Следващият форум трябва 

 

да бъде най-късно през месец май 2025 година. За целта държавите-членки на СЗО ще трябва да проведат заседание през юли тази година за определяне на работния график и методи. 77-та СЗА прие и 14-та Глобална програма за работа за периода 2025-2028 г. Тя представлява пътна карта за глобално здраве и ще ръководи работата на СЗО.


Как да видим здравното си досие

Как да видим здравното си досие

В него може да се влезе с електронен подпис, ПИК на НАП или с уникален код за достъп, припомнят от НЗОК
Парламентът ще е с 25 комисии

Парламентът ще е с 25 комисии

Една от тях ще е здравната, независимите депутати няма да могат да сформират свои парламентарни групи
БСП внесе проект райския газ да стане наркотик

БСП внесе проект райския газ да стане наркотик

Той бе обещан вчера, днес е депозиран, подкрепен е и от независимия депутат Калоян Методиев

Новият шеф на УСБАЛО вече е факт

Новият шеф на УСБАЛО вече е факт

Както вече clinica писа, на мястото на д-р Владимир Даскалов застъпва д-р Димитър Димитров
Нужен е по-строг контрол на райския газ

Нужен е по-строг контрол на райския газ

От МЗ предлагат той да влезе в списък с опасни вещества, а от МВР - с наркотичните, за да се контролира по-ефективно
НЗОК ще обжалва определението за лимитите

НЗОК ще обжалва определението за лимитите

Това съобщиха от здравния фонд днес, не е ясно обаче какво ще реши ВАС
Първо анализ на болниците - после пари

Първо анализ на болниците - после пари

Новият парламент вече е факт, може би ще има и ново правителство. Какви са очакванията на малките общински болници, попитахме Илиян Венков, управител на МБАЛ – Свищов.
Искаме промяна на здравната система

Искаме промяна на здравната система

Броят на медицинските сестри е критично нисък, а от него зависи безопасността на пациента и смъртността в болниците, казва Милка Василева
И ВАС спря лимитите

И ВАС спря лимитите

Решението на съда е временно, докато трае делото по поредната жалба от частните болници срещу всеки опит за финансов контрол
Нужен ни е медицински стандарт по здравни грижи

Нужен ни е медицински стандарт по здравни грижи

Преди 20 години имаше 168 лечебни заведения с 53 хил. сестри, сега са близо 400, с около 24 хил. сестри, представяте си за какво качество става дума, казва Петя Недкова
1 2 3 4 5 ... 555 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво свърши служебния кабинет в здравеопазването?

Юли 2024 Предишен Следващ