План

Детската болница готова до май 2028 г.

05-06-2024 14:37
Срокът за изграждането й се съкращава с девет месеца по план одобрен от служебния кабинет, казва д-р Галя КондеваДетската болница готова до май 2028 г.
Clinica.bg

press@clinica.bg
Срокът за изграждане на Детската болница се съкращава с 9 месеца, като се очаква тя да стане факт до май 2028 г. Това предвижда план одобрен от Министерския съвет, стана ясно днес след брифинг на здравния министър и на финансовия Людмила Петкова.
По  искане на депутатите план за изграждане на Детската болница е представен през февруари тази година. Спрямо него, въпреки изоставянето на дейностите, новият график предвижда съкращаване на срока с общо девет месеца, като се очаква Националата детска болница да стане факт през май 2028 г., стана ясно от думите на здравния министър д-р Галя Кондева.

За дейностите през тази година

 от държавния бюджет са осигурени 100 млн. лв., които са като първо финансиране по разчистване на терена, проектиране и други дейности, обясни финансовият министър Людмила Петкова. С Европейската инвестиционна банка е сключено споразумение и то е за безвъзмездна помощ за консултантски услуги.

Те ще бъдат предоставени

от избран от ЕИБ белгийски консорициум, който ще изготви три стратегически документа за структурата, функциите и необходимото оборудване за болницата, стана ясно още от думите на Людмила Петкова. 

В началото на септември се

очаква да започне проектирането и обявяването на обществена поръчка за това. От 2025 се очаква да започне строителството, а нужното финансиране ще е предвидено в бюджета за следващата догодина. То включват средствата за строителство и оборудване.

Засегната бе и темата

за кадровия дефицит, главно на педиатрични сестри, които ще са нужни за една Детска болница. Министър Кондева обясни, че структурата на лечебното заведение ще бъде определена след като се получи доклада от ЕИБ и тогава ще има пълна яснота от необходимостта от кадри, оборудване и обезпеченост. 

В момента на територията на

град София има 13 лечебни заведения, които изпълняват различни функции по отношение на осигуряване на педиатричната помощ и грижата за деца. "В анализа, който са ни представили вече е казано, че липсват сестри, все още вървят дебати как точно ще се структурира тази болница дали всички тези лечебни заведения 13 на брой ще трябва да се прехвърлят в новата или ще се прави една болница, в която да има комплексна осигуреност на грижата плюс високоспециализирана дейност, визирам например трансплантационната дейност на децата", каза д-р Галя Кондева.

Тя обясни, че на този етап мерките

за осигуряване на кадри са като за всички други лечебни заведения  - а именно работа по проекта за специлизации, който ще приключи 2027 г., стимулиране на педиатричните профилни специалности, промени в сроковете за обучение на медицински сестри, въвеждане на здравни асистенти и други, които се планират да се предприемат.

По-рано днес премиерът

Димитър Главчев разкритикува това, че изпълнителят на обекта за Детската болница, два дни пред 1 юни не е извършил никакви дейности. Министър Кондева обясни, че причина за това било забавяне в доставка на съоръжение, което вече е налично. Също така към изпълнителя отговорен за разчистването на терена има изискване за седмичен график по дейностите.
Премахват опасна сграда

Продължават активните дейности по събаряне на старите сгради и разчистване на терена за изграждане на Националната детска болница. Усилията днес са насочени към премахване на сграда 2, която е опасна, съгласно одобрения от районната администрация План за безопасност.

 

Изпълнителният директор на „Здравната инвестиционна компания за детска болница" д-р Влатко Глигоров представи на министъра на здравеопазването д-р Галя Кондева Актуализиран линеен график за ускорено изграждане на Националната детска болница. Паралелно се подготвят и документите за издаване на ВИЗА за проектиране на детската болница и за искане на становища от експлоатационните дружества - ВиК, ел. и газ.


НЗОК предупреди за фалшиви мейли

НЗОК предупреди за фалшиви мейли

Те ползват името на фонда и вероятно съдържат зловреден софтуер, казаха оттам
Няма опасност за детската болница

Няма опасност за детската болница

До 30 юли здравните власти ще кажат дали приемат структурата й, която ще бъде представена от екипа на Европейската банка
15% ръст на парите за заплати в държавните болници

15% ръст на парите за заплати в държавните болници

От 269 млн. през първото тримесечие на миналата година, те се повишават на 311 млн. през тази, показват финансовите отчети на лечебните заведения към МЗ
ВАС отсъди, че Пирогов е лъгал НЗОК

ВАС отсъди, че Пирогов е лъгал НЗОК

Спешната болница е отчела неизпълнена дейност по две КП, заради което правилно е прекъснат договора й преди две години
МЗ проверява детските операции на сърце

МЗ проверява детските операции на сърце

Ведомството е изискало доклад за пациентите, които са включени в графика, казаха оттам

Липсата на сестри е критична

Липсата на сестри е критична

Миналата седмица в София се проведе национална среща на Българската асоциация по здравни грижи, посветена на кадровия дефицит. Каква е реалността на липсващите медицински сестри и как се справя една ключова болница в нея, разказва Марияна Колева.

КЗП изтегля вейпове с форма на играчки

КЗП изтегля вейпове с форма на играчки

Модели представляват сериозен риск за здравето и безопасността на потребителите, съобщиха оттам.
Д-р Симидчиев отново пое здравната комисия

Д-р Симидчиев отново пое здравната комисия

Деница Сачева ще ръководи тази по социална политика, по образование от доц. Силви Кирилов, а по бюджет и финанси от Байрам Байрам
Детските операции на сърце спряха за 5 седмици

Детските операции на сърце спряха за 5 седмици

Те ще се възобновят според графика на НКБ на 19 август, причината е лисата на медицински сестри
Болниците с 326 млн. през юни

Болниците с 326 млн. през юни

Средствата за дейността им отново са над прогнозните бюджети на месец, макар и само с три милиона
1 2 3 4 5 ... 519 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ