Интервю

Столичната колегия решава вместо нас

06-06-2024 06:00
Нямаме представителност в съсловната организация, трябва да има допитвания чрез електронна платформа, казва д-р Емануил НайденовСтоличната колегия решава вместо нас
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Столичната лекарска колегия е събирала по-високи такси за членски внос от медиците в рамките на година и половина без да има право. Това обвинение отправиха в отворено писмо до БЛС от Български лекари за ново здравеопазване. На какво се дължи нарушението, защо преговорите за КТД боксуват, попитахме д-р Емануил Найденов. Той е председател на сдружението „Български лекари за ново здравеопазване" и неврохирург в УМБАЛ „Свети Иван Рилски".
- Д-р Найденов, наскоро сдружение „Български лекари за ново здравеопазване" изнесе данни, според които Столичната лекарска колегия е събирала по-висок от нормативно заложения членски внос. Според изчисленията надвзетите суми са за 1,5 млн. лева. На какво се дължи това?

- Въпросът е, какво става и дали няма и други нарушения, подобни на това. Липсата на прозрачност е нещо, което отвращава повечето членове на Столичната лекарска колегия, че и на целия Български лекарски съюз. Който и от нас да попитате, дали се чувства представен от тях, няма да Ви отговори утвърдително. Мнозинството се чувстват задължени да бъдат членове без да виждат особена полза за самите тях. Самият Закон го изисква, за да могат да практикуват. Ако имат избор, малко ще са тези, които ще останат в тези организации. Колкото до коментирания административно-финансов казус, той компрометира името на колегията не само пред лекарите, но и в обществото.

- Откъде идва тази непрозрачност – от недостатъчна огласяване на събитията или има нещо друго?

- Опасявам се, че може да има преднамереност, тъй като познавам структурата и функционирането на съсловната организация в този й вид, който не се променя от години. Възникват съмнения за скрити интереси от страна на малка група хора. Нека да си припомним един от знаковите случаи, който наскоро излезе в медийното пространство - разрешението за разкриване на огромна болнична структура в рамките на столицата. Нямам абсолютно нищо против частната инициатива. Столичната колегия е дала положително становище, за да стартира цялата процедурата. Който и от колегите в София да питате, няма да ви каже, че изобщо е бил информиран за това. На практика, тези 10 000 души, членове на СЛК, не са имали право на мнение по този въпрос. Ето тук е и проблемът, и решението.

- Какво е решението?

- След като живеем в тези модерни времена с изобилие от информационни технологии, не е проблем да бъде създадена електронна платформа за допитване и обратна връзка с членовете на СЛК. На база на тяхното мнение, ръководните органи ще могат да бъдат упълномощени да изразяват позиция, която всъщност е на всички колеги. Такава платформа обаче няма. Ако я има, лекарите ще получат усещането, че са реално-представени. Какво пречи тя да бъде създадена, нямам обяснение. След като вече издаваме електронни рецепти, няма пречка да участваме и в такива допитвания. Смятам, че се подценява мнението на всички нас за взимането на такива важни решения. Групата, която едва ли не управлява по наследство СЛК е узурпирала правото да ги взима без да се интересува от това, какво мислят редовите лекари. Това е причината за отвращението на колегите от съсловната ни организация. За съжаление, този феномен се разпростира и на държавно ниво. Апропо, имайки предвид това, подозирам, че трудно биха се организирали и нужния брой делегати за провеждането на легитимно отчетно-изборно събрание на СЛК този петък, 7 юни. Ако колегите имат усещането, че са реално представени от съсловната организация, ще бъдат и активни. Решението, според мен е, да се премине на друго технологично ниво чрез платформа за допитване, като последното да има реална стойност. Има ли я, на едно такова събрание могат да участват и всички 10 000 членове – мислещи и работещи хора. Изборът, направен от тях ще бъде легитимен, тъй като всеки ще може да вземе участие. Сега работим на принципа на делегати на регионално ниво, за който може да възникнат подозрения за влияние. Получава се верига на зависимости.

- Какво би следвало да бъде развитието по случая с надвзетия членски внос?

- Нека първо изчакаме мнението на БЛС, той е в компетенцията си да го даде. Смятам, че от административна гледна точка нарушението е очевидно. Ако следваме логиката на закона, тази сума би следвало да бъде върната. Не знам как на предстоящото отчетно-изборно събрание може да бъде приет финансов отчет с факта за надвзет членски внос и как досегашното ръководство може да бъде освободено без да има отговорност. Делегатите трябва да решат как точно да се процедира. Нека се доверим на общия разум в лекарската гилдия и нека той да има представяне в избора на следващото ръководство.

- Преговорите за новия колективен трудов договор така и не могат да тръгнат, старият изтече още на 12 април. Повишаването на заплатите са отново ябълката на раздора. Следва ли да има отстъпки и как виждате решаването на проблема?

- Съществуват финансови механизми за решаването му, но вероятно те зависят от средствата, които вече са определени за други пера. Необходима е добра, но и желязна воля от страна на хора, които имат здрав гръб по отношение на стабилна изпълнителна власт, това са политиците, и други, които да имат реалната подкрепа на съсловието, за да могат да отстояват ясно нещата на масата на преговорите. Последните очевидно липсват, защото като редови лекари нямаме усещането за представеност от съсловната организация. Отново, трябва да има допитвания чрез електронна платформа с гарантирана и уникална идентификация на потребителите.

Тези, които мислят, чувстват и се изразяват добре, са неудобни. Конфузно е да се показва грозната истина, да се казва, че царят е гол. В крайна сметка, накрая всички виждат неговата голота, колкото и да не са я признавали. Аз обаче съм оптимист, че ще се намерят хора, които да посочват истинските проблеми и решения. Порочният модел на функциониране на здравната система, на всичките й нива, какъвто е сега, е изчерпан. Убеден съм, че има хора, които могат да го променят и това ще стане.

- Конституционния съд отмени лимитите, но от НЗОК обмисля вариант цените на КП да бъдат коригирани, ако се стигне до риск от преразход на бюджета за годината. Как ще коментирате това предложение, бихте ли го приели?

- Бих подкрепил болезнени, но и необходими стъпки. Всичко това се получава, защото болничната помощ е хипертрофирала. Тя ще генерира непрекъснато допълнителни разходи. Дефицит ще има и той няма да намалява, докато това продължава. Питам, защо се налага постоянно разкриване на допълнителни лечебни заведения точно за болнична помощ, а не такива по типа на ДКЦ? Тук не става дума за носталгия по комунизма. Истината е, че доболничната ни помощ е недоразвита. Много от състоянията, заради които се налага хоспитализация, могат да бъдат диагностицирани и лекувани амбулаторно. Това ще намали харченето на пари в системата, но такава стъпка не се предприема. Следва да се осъществи такова преструктуриране. Този преход няма да бъде напълно безболезнен, но е крайно необходим. Иначе, все ще гледаме един и същи филм.

- Откъде, според Вас, идва феноменът да се залагат работни заплати, които на практика лечебните заведения не могат да постигнат?

- От недостатъчното уеднаквяване на лекарския труд и значителните разлики клиничните пътеки. Има лечебни заведени, които изпълняват скъпи КП. Ножицата в случая е много голяма. В общинските болници, както и в държавните, структуро-определящи лечебни заведения се приемат тежко-болни пациенти. Наблюдаваме селекция, което води и до различен финансов баланс. Подчертавам, че ако много от дейностите бъдат изведени в доболничната помощ, голяма част от нещата ще дойдат по своите места.

- Как оценявате факта, че в 6-милионна България има 360 болници? Докъде ще стигнем при този им брой?

- 360, засега. Стигнахме дотам населението да намалява, а болниците да се увеличават. Преди избори се забелязват хора, които също го признават, но ги бива само да говорят, за да печелят симпатии и гласове, а когато спечелят да работят в различна посока. В Столичната лекарска колегия членуват 10 000 души. Те заслужават да имат свои реални представители, както и механизъм, чрез които могат да ги отзоват. Стане ли това, нещата като цяло, ще започнат да се получават. Проблем е и Националната здравна карта. От години се говори за нейната задължителност, но и това не се получава така, както трябва, защото има определени интереси. Въпросът е, дали има убеденост за промяна в избраните от нас личности? Да могат да я направят и да обяснят за хората, защо това се налага.

- Защо толкова години се говори за дефицит на кадри, а не се предприемат работещи мерки?

- По същите причини. Няма воля. Нещо повече, България се е превърнала в донор на медицински кадри за развитите общества, които страдат от идентичен дефицит. Самият модел да вложиш минимум и да получиш максимум, както иска младото поколение сега не предполага масов интерес към медицината. Тя е призвание. Финансовата част е важна, не всеки обаче може да стане добър лекар. Не са толкова много хората, които могат да си го причинят. И все пак ни има, работим.


НЗОК предупреди за фалшиви мейли

НЗОК предупреди за фалшиви мейли

Те ползват името на фонда и вероятно съдържат зловреден софтуер, казаха оттам
651 бебета инвитро за първите 6 месеца

651 бебета инвитро за първите 6 месеца

Във фонда за асистирана репродукция 2754 двойки са подали заявления за финансиране, съобщиха от МЗ

Няма опасност за детската болница

Няма опасност за детската болница

До 30 юли здравните власти ще кажат дали приемат структурата й, която ще бъде представена от екипа на Европейската банка
15% ръст на парите за заплати в държавните болници

15% ръст на парите за заплати в държавните болници

От 269 млн. през първото тримесечие на миналата година, те се повишават на 311 млн. през тази, показват финансовите отчети на лечебните заведения към МЗ
ВАС отсъди, че Пирогов е лъгал НЗОК

ВАС отсъди, че Пирогов е лъгал НЗОК

Спешната болница е отчела неизпълнена дейност по две КП, заради което правилно е прекъснат договора й преди две години
МЗ проверява детските операции на сърце

МЗ проверява детските операции на сърце

Ведомството е изискало доклад за пациентите, които са включени в графика, казаха оттам

МЗ купува радионуклидни генератори

МЗ купува радионуклидни генератори

Те ще се използват за лечение на пациентите с онкологични заболявания извън здравното осигуряване

Липсата на сестри е критична

Липсата на сестри е критична

Миналата седмица в София се проведе национална среща на Българската асоциация по здравни грижи, посветена на кадровия дефицит. Каква е реалността на липсващите медицински сестри и как се справя една ключова болница в нея, разказва Марияна Колева.

КЗП изтегля вейпове с форма на играчки

КЗП изтегля вейпове с форма на играчки

Модели представляват сериозен риск за здравето и безопасността на потребителите, съобщиха оттам.
„Св. Анна“ във Варна остава със стария шеф

„Св. Анна“ във Варна остава със стария шеф

Д-р Красимир Петров остав аначело на болницата, представител на държавата в борда ще е д-р Валентин Власаков, а независим член Олга Томова – Куцарова
1 2 3 4 5 ... 568 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ