Развитие

Правят график за преговорите по КТД

03-06-2024 17:57
Това стана ясно след срещата днес в МЗ, съществена промяна в нагласите на работодатели и синдикати по темата обаче нямаПравят график за преговорите по КТД
Clinica.bg

press@clinica.bg
Да се предостави график за предстоящи заседания за преговори за нов КТД. Такъв ангажимент пое здравният министър д-р Галя Кондева към работодатели и синдикати днес на среща в МЗ. Някаква съществена промяна в нагласите на двете страни по темата обаче няма.
След поредица от неуспешни опити за преговори между синдикати и работодатели за подписване на нов КТД, днес д-р Галя Кондева събра на среща двете страни в опит да възобнови преговорния процес. От МЗ обявиха, че здравният министър и Отрасловият съвет за тристранно сътрудничество в здравеопазването са начертали план за подписването на нов КТД. Ще бъде изготвен график за предстоящи заседания.

 

Работодателите следва да 

 

предложат структура за нов задълбочен анализ, обхващащ всички 181 лечебни заведения – държавни и общински. За целта ще бъде разработена и единна методика за оценка на причините, поради които болници не са успели да достигнат нивата на заплати от досега действащия КТД, обясниха от МЗ. Паралелно с работата по анализа, на заседанията ще започне обсъждане и на конкретни текстове за нов Колективен трудов договор. 

 

Едно от предложенията на 

 

синдикатите е, той да бъде подписан за срок от 1 година без това да включва клаузите, касаещи възнагражденията. В тази част предложението е да се запазят същите нива като в предходния КТД, но за по-кратък период от 4 месеца. След това с приемане на новите бюджетни програми, частта за заплатите да бъде преразгледана и да се приемат нови стойности. 

 

Работодателските организации 

 

от своя страна настояха при подобен подход да бъде осигурена гаранция, че Националната здравноосигурителна каса няма да налага санкции на болниците, които не са успели да постигнат необходимите нива в рамките на четиримесечния срок.

 

„Показахме, че има начин да 

 

постигнем консенсус, защото подписването на нов Колективен трудов договор е важно за всички ни", посочи д-р Кондева.

Председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев обясни, че исканият от работодателите анализ е важен, защото е основа, на която трябва да се гради договорния процес. 

 

По думите му КТД не е задължителен, 

 

за да се увеличават заплатите, като те се повишават, когато има възможност за това. Според него предложеното от синдикатите увеличението от 25% в момента е нереално.

Според Росица Пелешникова от КТ „Подкрепа" с искането за анализ, което е от март „топката се тупа до безкрай". 

 

„Министърът има огромно желание

 

 да помогне, но едва ли ще се случи нещо в близките 3-4 месеца, защото работодателите искат такива огромни и задълбочени анализи, нещо, което е труд в рамките на 2-3 месеца, това означава тупане на топката до септември и невзимане на никакви конкретни решения, което нас ще ни доведе на улицата. Няма да оставим хората така", каза тя.

 

БЛС: Заплатите да се обвържат със средната


Основните възнаграждения на медиците да бъдат обвързани със средната заплата за страната. Тoва предложение на БЛС представи неговият председател д-р Иван Маджаров, съобщи БТА.
По думите му това е и начинът, по който се определят заплатите на учителите и дава възможност да се предвидят необходимите средства. "От лекарския съюз държим в Закона за здравното осигуряване да бъде записано, че който иска да работи по договор с Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), трябва да гарантира поне минимални за държавата възнаграждения, но те да не са обвързани с Колективния трудов договор (КТД), а с „кратно" на средната за страната заплата, както се образува и на депутатите заплатата", каза  той. По думите му било добре законодателят да „отвърже" сектота от КТД и да посочи други критерии за възнаграждения.

 


НЗОК предупреди за фалшиви мейли

НЗОК предупреди за фалшиви мейли

Те ползват името на фонда и вероятно съдържат зловреден софтуер, казаха оттам
Няма опасност за детската болница

Няма опасност за детската болница

До 30 юли здравните власти ще кажат дали приемат структурата й, която ще бъде представена от екипа на Европейската банка
15% ръст на парите за заплати в държавните болници

15% ръст на парите за заплати в държавните болници

От 269 млн. през първото тримесечие на миналата година, те се повишават на 311 млн. през тази, показват финансовите отчети на лечебните заведения към МЗ
ВАС отсъди, че Пирогов е лъгал НЗОК

ВАС отсъди, че Пирогов е лъгал НЗОК

Спешната болница е отчела неизпълнена дейност по две КП, заради което правилно е прекъснат договора й преди две години
МЗ проверява детските операции на сърце

МЗ проверява детските операции на сърце

Ведомството е изискало доклад за пациентите, които са включени в графика, казаха оттам

Липсата на сестри е критична

Липсата на сестри е критична

Миналата седмица в София се проведе национална среща на Българската асоциация по здравни грижи, посветена на кадровия дефицит. Каква е реалността на липсващите медицински сестри и как се справя една ключова болница в нея, разказва Марияна Колева.

КЗП изтегля вейпове с форма на играчки

КЗП изтегля вейпове с форма на играчки

Модели представляват сериозен риск за здравето и безопасността на потребителите, съобщиха оттам.
Д-р Симидчиев отново пое здравната комисия

Д-р Симидчиев отново пое здравната комисия

Деница Сачева ще ръководи тази по социална политика, по образование от доц. Силви Кирилов, а по бюджет и финанси от Байрам Байрам
Детските операции на сърце спряха за 5 седмици

Детските операции на сърце спряха за 5 седмици

Те ще се възобновят според графика на НКБ на 19 август, причината е лисата на медицински сестри
Болниците с 326 млн. през юни

Болниците с 326 млн. през юни

Средствата за дейността им отново са над прогнозните бюджети на месец, макар и само с три милиона
1 2 3 4 5 ... 519 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ