Интервю

Имаме нужда от увеличаване на щата

03-06-2024 07:00
Необходим е за регионалната картотека на медицинската експертиза, водата в морето е чиста, казва д-р Георги ПаздеровИмаме  нужда от увеличаване на щата
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Регионалните здравни инспекции отговарят и за картотеката на медицинската експертиза. Започва и летният сезон по Черноморието. Справят ли се служителите с разкриването на новите ТЕЛК по общинските болници, има ли достатъчно медицински екипи в условията на дефицит на лекари, чиста ли е водата. Има ли опасност от огнища на морбили от намерилите убежище бягащи от войната в Украйна. Това попитахме д-р Георги Паздеров. Той е директор на РЗИ-Бургас.
 - Д-р Паздеров, случаите на морбили растат както в цяла Европа, така и у нас. След като стана ясно, че на континента има епидемия, има ли и интерес към наваксване на пропуснатите ваксинации?

- Ние нито имаме епидемия, нито имаме повишаване на случаите, в страната има само един случай на морбили, който не е в област Бургас. В България имаме доста добро имунизационно покритие, както на морбили, така и за всички ваксинопредотвратими заболявания. За нашата област имаме около 96% имунизационно покритие, което е предпоставка за предотвратяване възникването на епидемични взривове и епидемии от ваксинопредотвратими заболявания. А по отношение на морбили доц. Кунчев веднъж каза, че то може да се разглежда като лакмус. Ако бъде вкарано в ареала на определена човешка популация и ваксиналното покритието е под 95% на тази популация може да се очаква разпространение на заболяване и увеличаване на броя на случаите. Преди три-четири години имахме случаи на морбили при молдовски и украински граждани на работа тук, но не се стигна до епидемична ситуация.

- Има ли проблеми с бягащите от войната в Украйна? Там изпълнението на имунизационния календар не е ли нарушено заради нея?

- Не бих казал, че има нарушение на имунизационния календар единствено заради войната там. Там имаше друг проблем. До преди пет-шест години в Украйна имаше проблем с контрола на задължителния характер на имунизационния календар и се изпълняваше едва ли не факултативно. В резултат, в страната се стигна до не добро ваксинационно покритие. Този пропуск сега е поправен за лицата, които са на територията на България. Техният имунизационен календар е много близък до нашия и се наваксват пропуснатите имунизации по нашия календар.

- В летния сезон по морето инцидентите не са никак малко. При известният дефицит на лекари, има ли опасност туристите, да останат без навременна медицинска помощ?

- Дефицит за лекари има, но в пъти по-голям е този за медицински сестри, които също са ни особено необходими. Към всичко това се прибавя и обстоятелството, че легловата база в болниците в последните години се увеличи значително. В продължение на двадесет години леглата за активно лечение бяха около 1600. От 2023-та и по здравна карта, и по регистрация те стигнаха 2500. Това нарастване няма как да бъде посрещнато с наличния кадрови потенциал. Проблемът е голям не само в Бургас, в страната, но и в Европа. Впрочем, оказва се, че вече няма работна ръка и в хотелите. Внасяме такава от трети страни. Лошото е, че дори сега да се започне увеличаване на броя на студентите по медицина и специалистите по здравни грижи, можем да мислим за елиминиране на недостига след пет до десет години. След 2000 г. и влизането в сила на Закона за лечебните заведения, допълнителните медицински услуги по морето през активния сезон, зависят както от частната инициатива на лекарите в извънболничната помощ, така и от общините. Община Несебър, например, е с около 40 000 автохтонно население. Лечебната мрежа в общината е оразмерена върху това население и целогодишно разполага с четири медицински центъра, дванадесет ОПЛ и седемнадесет специализирани практики, както и един медико-дентален център. През лятото броят на работещите медицински центрове нараства до 11, благодарение на частната инициатива на лекари от вътрешността на страната, т.е. увеличаващата се лечебна мрежа през лято, позволява да се посрещната нуждите на повече от 500 000 почиващи туристи. Преди години имаше идея да се създаде курортна здравна карта, за цялата страна, но тя не стигна до реализация.

- Болниците вече следва да имат повече от една ТЕЛК, но с това се увеличи и работата на регионалните здравни инспекции, които водят картотеките. Справяте ли се?

- Болниците вече сформираха нови, допълнителни комисии и вече ги регистрирахме. Към момента все още продължава обучението на хората, което е както онлайн, така и на място. То се провежда от НЕЛК. Ние обаче ръководим най-скъпата „пощенска кутия", наречена регионална картотека на медицинската експертиза. За тази дейност, както и за надзора на заразните болести са ни необходими още хора. Целия щат е зает, необходимо е увеличаване на щатните бройки. Работата с картотеката действително е огромна. В нея сега работят трима специалисти, но имаме нужда от поне още толкова. Впрочем, всички инспекции в страната имат същата необходимост, като нашата. Всеки един, пациент който вземе амбулаторен лист от своя личен лекар или специалист, може да отиде в ТЕЛК и да се нареди на опашката. Тези решения са се превърнали в доход за мнозина. Има цели региони, в които явяването на комисия се е превърнато в поминък.

- Един от синдикатите ще излезе скоро на протест с твърдението, че увеличението на заплатите в ЦСМП не са очакваните. Как стои въпросът в РЗИ, с колко бяха повишени възнагражденията?

- При нас нямаме този проблем. Заплатите са увеличени, макар и съвсем човешко да е, всеки да иска повече. Малко или много, хората са удовлетворени. Бяха компенсирани някои несъответствия във възнагражденията им с тези на останалите служители в държавната администрация. Средното увеличение е около 200-250 лева на човек. Не бих назовал обаче сумите, които вземат, тъй като това ще е в сферата на конфиденциалността. Налага се да плащаме и извънреден труд, тъй като нашите инспектори правят проверки в заведенията вечер и в почивни дни. В разгара на летния туристически сезон те имат доста работа. Освен това се увеличават и обектите с обществено предназначение, както и изискванията към самите служители на РЗИ. Например, беше направена промяна в Наредбата за водно-спасителните дейности, но тя ще влезе в сила, след края на сезона. Това лято ще се работи по изисквания на старата. Постановлението на МС от 30 май определя, концесионерите и собствениците, които вече са взели разрешение до момента на промените, ще действат старите разпореждания.

- Чиста ли е водата по българското Черноморие или и този сезон ще чуваме от независими проучвания, че тя е замърсена?

- Категорично водата в морето е чиста, колкото и да твърдят обратното някои неправителствени организации. Взимаме регулярни проби за изследване. Замърсявания няма. Много се надявам този сезон да няма преднамерени атаки от някои „потребители". Колкото до кърлежите и комарите, за което често пъти чуваме обвинения, обработките се извършват планово от съответните общини и то още в ларвицидния стадий, като РЗИ провежда контрол.


Джипитата на село на курс по спешна помощ

Джипитата на село на курс по спешна помощ

Ще се обучават още специалисти, медицински сестри и лекарски асистенти, предвижда проект
Няма как НЗОК да издържа 360 болници

Няма как НЗОК да издържа 360 болници

Новият парламент вече е факт, може би ще има и ново правителство. Какви са очакванията на болниците от властта. Това попитахме д-р Георги Гелов. Той е директор на МБАЛ – Хасково.
Продължава набирането на кадри

Продължава набирането на кадри

12 са към момента офертите за работа в специализираната секция „Кариери" на Българския лекарски съюз
Как да видим здравното си досие

Как да видим здравното си досие

В него може да се влезе с електронен подпис, ПИК на НАП или с уникален код за достъп, припомнят от НЗОК
Парламентът ще е с 25 комисии

Парламентът ще е с 25 комисии

Една от тях ще е здравната, независимите депутати няма да могат да сформират свои парламентарни групи
БСП внесе проект райския газ да стане наркотик

БСП внесе проект райския газ да стане наркотик

Той бе обещан вчера, днес е депозиран, подкрепен е и от независимия депутат Калоян Методиев

Новият шеф на УСБАЛО вече е факт

Новият шеф на УСБАЛО вече е факт

Както вече clinica писа, на мястото на д-р Владимир Даскалов застъпва д-р Димитър Димитров
Нужен е по-строг контрол на райския газ

Нужен е по-строг контрол на райския газ

От МЗ предлагат той да влезе в списък с опасни вещества, а от МВР - с наркотичните, за да се контролира по-ефективно
НЗОК ще обжалва определението за лимитите

НЗОК ще обжалва определението за лимитите

Това съобщиха от здравния фонд днес, не е ясно обаче какво ще реши ВАС
Първо анализ на болниците - после пари

Първо анализ на болниците - после пари

Новият парламент вече е факт, може би ще има и ново правителство. Какви са очакванията на малките общински болници, попитахме Илиян Венков, управител на МБАЛ – Свищов.
1 2 3 4 5 ... 509 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ