Нововъведение

Първи център у нас за обучение на лекари по ATLS

31-05-2024 15:38
Той е сертифициран и е в МУ-Пловдив, от следващата академична година планираме провеждането на два курса за лечение на пациенти с травми, казва проф. Борис СакакушевПърви център у нас за обучение на лекари по ATLS
Clinica.bg

press@clinica.bg
Международни експерти проведоха за първи път у нас курс за лекари по Advanced Trauma Life Support (ATLS). Той се състоя в Медицинския симулационен тренировъчен център на МУ-Пловдив. В резултат обучението на МУ-Пловдив бе предоставена възможност да разкрие сертифициран център, съвместно с Българската асоциация по спешна хирургия и травматология (БАСХТ), както и да създава подобни структури в страната и да осъществява обучение на лекари по ATLS. Каква е същността на програмата, разказва проф. Борис Сакакушев, директор на ATLS за България
- Проф. Сакакушев, каква е същността на програмата Advanced Trauma Life Support (ATLS).

- ATLS е глобална програма за обучение на лекари при лечението на пациенти с травми в ранните етапи на хоспитализация, разработена от Американския колеж на хирурзите (ACS). Тя е базирана на многократни схематични и прости оценки на специфични признаци и симптоми за незабавно разпознаване и лечение на животозастрашаващи усложнения, позволявайки стандартизиране на подхода към травмата - правилният пациент, в правилната болница, в точното време. Всеки пациент с травма се приема в болница от специално обучен персонал, следвайки протоколна процедура за лечение. Така се оптимизират ресурсите за реагиране (дали да летят със спасителен хеликоптер, да решат кога да направят КТ диагностика или да отидат директно в операционната зала) и се подобрява изходът за пациента.

- Да разбираме, че става дума за предоставяне на адекватно лечение в т.нар. златен час.

- Концепцията за златния час подчертава спешността, необходима за успешно лечение на пострадали пациенти, и не е предназначена да представлява фиксиран период от време от 60 минути. По-скоро това е времевият прозорец, през който лекарите могат да окажат положително въздействие върху заболеваемостта и смъртността при травми. Курсът ATLS предоставя основната информация и умения за медиците да идентифицират и лекуват животозастрашаващи и потенциално животозастрашаващи наранявания при екстремни условия на спешност и натоварено спешно травматологичното звено. Протоколите ATLS дават конкретни насоки за оценка и лечение по време на златния час, а правилната намеса може драстично да подобри нивата на преживяемост. 5,8 милиона души умират всяка година от случайни наранявания - повече от девет души всяка минута. Нараняванията представляват 18% от всички болести по света. Само катастрофите с моторни превозни средства причиняват повече от 1 милион смъртни случая годишно и от 20 до 50 милиона тежки наранявания. Подобренията в усилията за контрол на травмите оказват влияние в повечето развити страни, където са водещата причина за смърт при хора на възраст от 1 до 44 години. Глобалните разходи, свързани с травми, се оценяват на над 500 милиарда долара годишно. Тази сума се увеличава, когато се вземат предвид заплати, медицински разноски, суми за застраховане, щети на имущество, загуби от пожар, разходи на работодателя и непреки загуби от свързани с работата наранявания. За съжаление финансирането на научни изследвания за травма остава слабо.

- От кога датира ATLS?

- В началото на 80-те години на миналия век д-р Трънки от САЩ описва тримодално разпределение на смъртните случаи от травма въз основа на интервала от време от нараняването до смъртта. Оттогава са разработени системи за класифициране на травмите и е стандартизирано обучение. ATLS вече се преподава на повече от 1 милион лекари в над 80 страни по света. Целта е да се повишат познанията за лечение на травми, да се подобрят практическите умения, да се организира подход и да се идентифицират приоритетите за управление в екстремна ситуация. ATLS обучението значително подобрява и процеса на вземане на критични решения при лечението на пациенти с множество травми и води до спасяване на повече човешки животи.

- За какъв вид специалисти е предназначено обучението?

- Първоначално е било насочено основно към хирурзи. Но в съвременния контекст на структурата и целите на обучението, той е предимно за спешните медици. Курсът е предназначен за специалисти, които лекуват травматични увреждания, като предоставя план за оценка, лечение, обучение и осигуряване на качество на лечението и овладяването на критични състояния в резултат на механична травма. Лекува се първо най-голямата заплаха за живота, дори когато окончателната диагноза все още не е поставена.

- Международни експерти проведоха за първи път у нас курс за обучение на лекари по ATLS в Медицинския симулационен тренировъчен център на МУ-Пловдив. Това ли бе решаващата крачка за разкриването на сертифициран център?

Имахме щастливата възможност сред тях да бъдат и наши лекари – анестезиолози и хирурзи. Правя уточнението, че ATLS има два курса – за студенти и за специализанти. В западните страни без този курс не можеш да работиш в която и да е хирургична дисциплина. Припомня, че преди няколко години в Атина бяха обучени наши колеги, които преминаха студентския модул и курса за преподаватели. Преди седмица, със забележителни резултати, преминаха обучението за обучители, взимайки важно участие в проведения курс. За да се сертифицира центърът, беше нужно тези колеги да влязат в ролята на кандидат-обучители под менторството на седем международни експерти от Обединеното кралство, Дания, Норвегия, Гърция и Южна Африка. Това бе забележително присъствие при сертифицирането на центъра. Медицински университет-Пловдив предоставяйки своята база даде тази възможност, така че вече в България да има призната и утвърдена от Американския колеж на хирурзите структура, която може да извършва обучения на лекари и на преподаватели. Предстои да се популяризираме в национален мащаб, от следващата академична година планираме провеждането на два курса. Надявам се в бъдеще да станат ежемесечни и да поканим лекари от цялата страна, защото имаме достатъчно инструктори. Учебните материали се предоставят предварително - месец по-рано обучаемите получават учебници, по които да се готвят преди реалния курс.


Прием на документи в МУ-Варна от 17 юли

Прием на документи в МУ-Варна от 17 юли

Той е по десет магистърски програми и ще продължи до 29 юли, съобщиха от университета
МУ-София допълни Академичния си съвет

МУ-София допълни Академичния си съвет

Още девет преподаватели бяха избрани за негови членове при второ гласуване
Над 500 кандидати на изпит в МУ-Варна

Над 500 кандидати на изпит в МУ-Варна

Той е по биология и служи за вход за специалностите „Медицинска сестра", „Акушерка" и „Кинезитерапия" и други
Първо класиране по медицина в 4 университета

Първо класиране по медицина в 4 университета

Резултатите са за МУ-София, МУ-Пловдив, СУ и „Проф. Асен Златаров", за МУ-Варна и МУ-Плевен тепърва предстои
Одобриха 10 проекта на МУ-Варна

Одобриха 10 проекта на МУ-Варна

Те са на обща стойност над 371 хил. лв., получиха зелена светлина на извънредната сесия на Фонда за наука
Близо 19% скъсани по химия в МУ-Пловдив

Близо 19% скъсани по химия в МУ-Пловдив

Отличен 6.00 имат шестима, по биология те са 14, а двойките са 15.7%, показват резултатите от кандидатстудентския изпит за медицина
Втори вот за Академичния съвет на МУ-София

Втори вот за Академичния съвет на МУ-София

Той ще се проведе на 11 юли, в него ще участват кандидатите, събрали най-много, но недостатъчно гласове от общо три квоти
МУ-Варна с нов декан по фармация

МУ-Варна с нов декан по фармация

Начело на Факултета по тази специалност застана доц. Светлана Георгиева, съобщиха от висшето училище
МУ-Плевен готви Факултет по ветеринарна медицина

МУ-Плевен готви Факултет по ветеринарна медицина

Той ще разполага с 5 лекционни зали и 15 семинарни и лабораторни зали, съобщиха от висшето учебно заведение

Проф. Ланджов остава ректор на МУ-София

Проф. Ланджов остава ректор на МУ-София

Той получи подкрепата на 264  участници от всички 371, съобщиха от висшето училище 
1 2 3 4 5 ... 110 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво свърши служебния кабинет в здравеопазването?

Юли 2024 Предишен Следващ