черно на бяло

НЗОК вижда риск за бюджета си

31-05-2024 06:15
Най-голяма е опасността да не стигнат средствата за дейността на болниците и са нужни промени, става ясно от годишния отчет на фонда за 2023 г.НЗОК вижда риск за бюджета си
Clinica.bg

press@clinica.bg
Здравната каса вижда риск за бюджета си заради възможността от нарастване на отчетената дейност от болници и медици, както и на лекарствата, които плаща. Това става ясно от Краткия отчет на фонда за 2023 г. За да се намали опасността от преразход, особено през тази година, когато паднаха лимитите на лечебните заведения, е нужно да се осъществява мониторинг, контрол и своевременно прилагане на възможностите за коригиране на обемите и цените по НРД, се казва в доклада на фонда, който се приема ежегодно от парламента.
Към края на миналата година здравната каса е платила 6.786 млрд. за лечение и медикаменти. Спрямо 2022 г. се отчита ръст с близо 844 млн. или с 14.2%. Както обикновено, най-голяма част от изразходените средства са за болници и лекарства. Ръстът на плащанията спрямо м.г. обаче е най-голям при медицинските изделия и извънболничната помощ, въпреки че делът им от общите средства е все така малък.

ПИМП

През 2023 г. на общопрактикуващите лекари са изплатени 448 млн. лв. или едва 6.6% от всички здравноосигурителни плащания. С тях обаче се отчита ръст от 79.6 млн. или с 21.6% спрямо 2022 г. Увеличението обаче се дължи най-вече на 63 млн. от бюджета за 2022 г., които бяха неусвоени и разпределени като еднократно плащане. Така заплатената стойност за дейност през 2023 г. е била в размер на 377 млн., което е повече с 36.6 млн. спрямо 2022 г. или с 11%. С тези средства са били обслужени 5.742 млн. души или с 2.4 хил. по-малко от предходната година.

СИМП

За специализирана извънболнична медицинска помощ през 2023 г. касата е платила 467.843 млн. или с 60.4 млн. повече от 2022 г. Това е ръст от 14.8%. С тези средства са покрити 23.75 млн. дейности или с 8% повече спрямо предходната година, показва отчетът.

Лекарства и изделия

През 2023 г. касата е платила 151.1 млн. за медицински изделия, което е едва 2.2% от всички здравноосигурителни разходи. Те обаче бележат ръст от 35.1 млн. спрямо 2022 г. или с 30%. Касата е дала и 1.7 млрд лв. за лекарства, което е 26% от всичките й плащания. Спрямо 2022 г. по това перо се отчита ръст с 241.5 млн. лв. или 15.8%. Сумата обаче не е реалният разход, който касата би платила за лекарства без наличието на отстъпки и механизъм, който да държи бюджета й под контрол в тази сфера. Благодарение на тези правила през миналата година фармацевтичните компании са върнали на касата над 665 млн. лв., става ясно от отчета. От тези средства 337 млн. са за лекарства за домашно лечение, а останалите 328 млн. за онколекарства. Причините за ръста на разходите са най-вече новите молекули и лекарствата за редки болести. По тази причина над 25% от разходите на НЗОК през 2023 г. за медикаменти за домашно лечение са покрили нуждите едва на 2.5% от пациентите, показва отчетът. През миналата година са били лекувани и повече пациенти с онкологични забоялвания с лекарства - 42.7 хил. или с 4 хил. повече спрямо 2022 г. Въпреки че разходите за медикаменти ще нарастват през тази и следващите години, касата тук е по-спокойна за бюджета си заради механизма и отстъпките, които фирмите трябва да й върнат. Не така обаче седи въпроса с болниците, където правила за контрол на парите реално няма.

Болници

През миналата година НЗОК е платила на болниците 3.337 млрд. лв. или 49.2% от всички средства, с които е разполагала. Ръстът им спрямо 2022 г. е 416.4 млн. или 14.3%. С тези средсвта са платени 2.158 клинични пътеки, 270.9 хил. клинични процедури и 1.357 млн. амбулаторни процедури. Както вече clinica писа, ръст има навсякъде в обема дейност освен при Кпр, където намалението е символично - с 3%. Анализът на отчетената и заплатена през 2023 г. дейност, показва постепенно възстановяване на нормалната дейност на системата до нивата от преди извънредната епидемична обстановка, свързана с COVID-19, изразено в увеличаване на отчетените медицински дейности, както в извънболничната помощ, така и на броя на хоспитализациите в болнична помощ, включително тези за прилагане на медицински изделия (импланти), констатират от касата. И се спират върху очакваните рискове за бюджета на фонда, разчетени на база на така очертаната финансова картина.

Рискове

Опасностите, които касата идентифицира са свързани с възмможността за нов ръст на стойността на отчетените дейности и продукти от лечебните заведения, така че да се стигне до превишение на бюджета й. "Ограничаването на риска се осъществява чрез мониторинг, текущ и последващ контрол на отчетеното изпълнение на бюджетните средства по видове плащания, с цел своевременно прилагане на възможностите за коригиране на обемите и цените по НРД, прилагане на механизми, гарантиращи предвидимост и устойчивост на бюджета на НЗОК или изготвяне на предложения за възможни корекции по бюджетните средства", казват от НЗОК в отчета си. Към момемта обаче действащ механизъм има само за лекарствата, а за болниците няма. Заложената възможност в НРД да се намалят цени на КП при наличие на преразход пък не се приема от лекарите, което означава, че няма да влезе в сила. Така идеята на касата да контролира бюджета на болниците чрез механизма остава под въпрос. Така засега за болничната помощ остават само проверките преди заплащане на отчетените дейности, както и контрола в информационната система на НЗОК. От касата посочват, че риск за бюджета им остава и бързото навлизане на нови високо-технологични терапии за лечение на редки заболявания с много висок сумарен годишен разход за много малък брой пациенти. От фонда смятат, че има и риск от възникване на извънредни ситуации (епидемични, международни, икономически), водещи до допълнителни компенсаторни плащания. Влиянието на тази опасност може да бъде ограничена чрез средствата от резерва, включително за непредвидени и неотложни разходи, в тази връзка, предварителното разпределение на средствата от него е не помага, смятат от касата. Оттам добавят, че е нужно постоянно обучение на персонала, както и ограничаване на тенденцията от последните години на НЗОК да се прехвърлят на дейности извън здравното осигуряване.

Нужни са по-малко, но добре оборудвани болници

Нужни са по-малко, но добре оборудвани болници

Новият парламент вече е факт, може би ще има и ново правителство. Какви са очакванията на малките общински болници от властта, как касата да контролира разходите, след като няма лимити, попитахме Янита Андреева. 
Честит Еньовден!

Честит Еньовден!

Днес се берат най-лековитите билки, а фармацевтите отбелязват своя професионален празник

Разширяват финансирането на грижите за бебета

Разширяват финансирането на грижите за бебета

Здравната каса ще може да плаща и на практики за здравни грижи, ако имат договор с джипи, гласят промени

Безплатните зъбни протези още буксуват

Безплатните зъбни протези още буксуват

Последно те трябваше да започнат реално да се плащат от 1 август, но все още няма постигнато съгласие между БЗС и НЗОК

Напливът за нови клиники расте още

Напливът за нови клиники расте още

През 2019 г. са изготвени 10 комплексни оценки за дейности или болници, за миналата 94, а само за първите три месеца на тази - 43

Двама остават в битката за „Ив. Рилски

Двама остават в битката за „Ив. Рилски"

Начело на Инфекциозна болница застава д-р Тома Томов, а проф. Татяна Червенякова остава в борда

ИАМН с външен консултант за „Сърце и мозък

ИАМН с външен консултант за „Сърце и мозък"

Проверката на болницата в Бургас по съмнението за отчетена, но неизвършена операция продължава повече от два месеца

Не сме съгласни аптеките да работят без заплащане

Не сме съгласни аптеките да работят без заплащане

Промените за изписването на повече лекарства на една е-рецепта улесняват всички, но засега са без нужните финансови параметри, казва маг. фарм. Димитър Маринов

Не обсъждаме актуализация на бюджета на НЗОК

Не обсъждаме актуализация на бюджета на НЗОК

Тази година бюджетът на здравната каса е изправен пред повече предизвикателства от обикновено. Причината е, че КС отмени лимитите на болниците. Ще има ли дефицит, какво е решението, попитахме Боян Бойчев от АИКБ.

Пациентът в болница поскъпнал с 49%

Пациентът в болница поскъпнал с 49%

Най-скъпо се оказва, че лекуват в Пловдив и Плевен, изпреварвайки дори София, а най-евтино в Перник и Видин, показват данните на касата

1 2 3 4 5 ... 641 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия парламент в здравеопазването?

Юни 2024 Предишен Следващ