План

МУ-Варна предлага специалност за медицинските изделия

29-05-2024 11:29
Тя ще е за пазарния достъп до тях, предложението бе представено по време на форум с широко участие на институциитеМУ-Варна предлага специалност за медицинските изделия
Clinica.bg

press@clinica.bg
МУ-Варна възнамерява да внесе предложение за нова специалност „Пазарен достъп до медицински изделия" към МЗ. Намерението бе обявено от зам-декана на Фармацевтичния факултет към висшето училище доц. Величка Андонова по време на форум за подобряване на пациентския достъп до медицински изделия.
Центърът по европейски здравни политики събра представители на МЗ, НЗОК, ИАЛ, Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти, Българската асоциация за закрила на пациентите, парламентарната комисия за пряко участие на гражданите и други заинтересовани на форум на тема "Законодателство и медицински технологии: подобряване пациентския достъп до медицински изделия и медицински изделия за инвитро диагностика".

 

Директорът на дирекция 

 

"Лекарствена политика" в МЗ д-р Десислава Велковска запозна участниците със законодателството, свързано с медицинските изделия и оценка на здравните технологии (ОЗТ). Регламентът на ЕС относно ОЗТ влезе в сила през януари 2022 г. и ще започне да се прилага от януари 2025 г.

 

Целта му е да се повиши качеството 

 

на оценката на здравните технологии в ЕС и да допринесе за подобряване на достъпа на пациентите до иновативни технологии в областта на здравеопазването.

Д-р Десислава Велковска заяви още, че в момента за обществено обсъждане са публикувани предложения за промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, според които органите за ОЗТ на държавите членки ще извършват съвместни клинични оценки на нови лекарства и някои медицински изделия с висок риск. 

 

Предложенията предвиждат ОЗТ да 

 

се прави и за медицински изделия, които се заплащат от държавния бюджет, от бюджета на лечебните заведения, които се създават от държавата, както и от лечебните заведения с държавно и общинско участие в капитала.

„Надявам се отговорно да продължим към оценката на здравните технологии и при медицинските изделия и че тези иновации ще имат по-кратък път до пациента. Това е процес, който трябва да се обсъди внимателно и да се случи до края на годината", заяви зам.-здравният министър д-р Бойко Пенков.

 

Представителите на Националния 

 

съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти представиха напредъка по въвеждане на Регламент (EC) 2021/2282 относно OЗТ.

„Въпреки че регламентите са с директно прилагане, все пак е необходимо да бъде нарпавено адаптиране на националното законодателство. При регулацията на лекарствата и медицинските изделия често стигаме до един въпрос – твърде много регулация или твърде много иновация. За нас стои задачата да намерим баланса между всички институции, защото фокусът са пациентите", каза изпълнителния директор на ИАЛ Богдан Кирилов.

На събитието бе представено и уникалното и иновативно мобилно приложение за медицински изделия HealthData Box, създадено от Център по европейски здравни политики.


Забраниха износа на инсуин още месец

Забраниха износа на инсуин още месец

Четири от продуктите са с нерегулярна доставка в половината областина странат, казват от МЗ
НЗОК ще плаща за хормонални инжекции

НЗОК ще плаща за хормонални инжекции

Те се налагат при обкоболните, но сега не се финансират от касата, освен това джипитата ще са без хартиени отчети за ваксините от септември, съобщи д-р Галя Кондева

МЗ купува радионуклидни генератори

МЗ купува радионуклидни генератори

Те ще се използват за лечение на пациентите с онкологични заболявания извън здравното осигуряване

Как хапче за сърце увеличи цената си по каса

Как хапче за сърце увеличи цената си по каса

През януари един блистер е струвал 28 лв., а от 1 април - близо 38 лв., за сметка на това пациентите на него са се умножили по десет
Д-р Симидчиев отново пое здравната комисия

Д-р Симидчиев отново пое здравната комисия

Деница Сачева ще ръководи тази по социална политика, по образование от доц. Силви Кирилов, а по бюджет и финанси от Байрам Байрам
Обновиха фармако-терапевтичното ръководство по пневмология

Обновиха фармако-терапевтичното ръководство по пневмология

В него се създава цял нов раздел за лечение на туберкулозата и се актуализират правилата за белодробна фиброза
Искат автомати за лекарства, ако няма аптека

Искат автомати за лекарства, ако няма аптека

Държавата да ги финансира в тези региони, а данъкът за фармацевтите там да е 8%, предлагат от "Възраждане"
Още има драстични разлики в цените на онколекарствата

Още има драстични разлики в цените на онколекарствата

Те са налице и след въвеждането на новата средна стойност от 1 юли, по която здравната каса плаща на болниците, но се очаква постепенно да се намалят
И ВАС спря лимитите

И ВАС спря лимитите

Решението на съда е временно, докато трае делото по поредната жалба от частните болници срещу всеки опит за финансов контрол
НЗОК и фармацевтите се разбраха

НЗОК и фармацевтите се разбраха

Аптеките ще получават 15% от крайната цена на 100% платените лекарства, но не повече от 25 лв. на опаковка

1 2 3 4 5 ... 156 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Юли 2024 Предишен Следващ