Свят

К-19 спря напредъка в продължителността на живота

27-05-2024 15:59
Между 2019 г. и 2021 г. в световен мащаб тя е спаднала с 1.8 години до 71.4 години, показва доклад на СЗО за 2024 г.К-19 спря напредъка в продължителността на живота
Clinica.bg

press@clinica.bg
Пандемията от КОВИД-19 е обърнала тенденцията на постоянно нарастване на очакваната продължителност на живота. Между 2019 г. и 2021 г. в световен мащаб тя е спаднала с 1.8 години до 71.4 години, показва доклад на СЗО за 2024 г.
Само за две години пандемията е унищожила почти десетгодишния напредък в подобряването на очакваната продължителност на живота, показва световната здравна статистика. Между 2019 г. и 2021 г. в световен мащаб тя е спаднала с 1.8 години до 71.4 години (обратно до нивото от 2012 г.). По подобен начин глобалната продължителност на живота в добро здраве спадна с 1.5 години до 61.9 години през 2021 г. (обратно до нивото от 2012 г.).

 

В доклада се подчертава, че 

 

последиците са били усетени неравномерно в целия свят. Регионите на СЗО за Северна и Южна Америка и Югоизточна Азия са били най-силно засегнати, като в периода 2019-2021 г. средната продължителност на живота е намаляла с около 3 г., а средната продължителност на живота в добро здраве - с 2.5 г. За разлика от тях Западният тихоокеански регион е бил минимално засегнат през първите две години на пандемията, като загубите са по-малко от 0.1 години в очакваната продължителност на живота и 0.2 години в очакваната продължителност на живота в добро здраве.

 

"Само за две години пандемията 

 

КОВИД-19 унищожи десетилетие на напредък в продължителността на живота. Ето защо новото Споразумение за пандемиите е толкова важно" каза д-р Тедрос Адханом Гебрейесус, генерален директор на СЗО

През 2020 г. КОВИД-19 се превърна във водеща причина за смъртност, като се нареди на трето място, а през 2021 г. - на второ.

 

Преди пандемията незаразните болести 

 

(НЗБ) като исхемична болест на сърцето и инсулт, ракови заболявания, хронична обструктивна белодробна болест, Алцхаймер и други деменции и диабет са били най-големите „убийци", отговорни за 74% от всички смъртни случаи през 2019 г. Дори по време на нея НЗБ са продължили да са причина за 78% от смъртните случаи, които не са свързани с ХОББ.

Огромен е проблемът и с недохранването и наднорменото тегло и затлъстяването. През 2022 г. над 1 млрд. души на 5 и повече години живеят със затлъстяване, а повече от половин млрд. са с поднормено тегло. Недохранването при децата също е поразително, като 148 милиона деца на възраст под пет години са засегнати от изоставане в растежа, 45 милиона страдат от изтощение, а 37 млн. са с наднормено тегло.

 

В доклада се изтъкват и значителните 

 

здравни предизвикателства, пред които са изправени хората с увреждания, бежанците и мигрантите. През 2021 г. около 1.3 млрд. души, или 16 % от световното население, са били с увреждания. Тази група е непропорционално засегната от неравнопоставеността в здравеопазването, произтичаща от предотвратими, несправедливи и неравноправни условия.

Въпреки неуспехите, причинени от пандемията, светът е постигнал известен напредък в Целите за устойчиво развитие (ЦУР).

 

От 2018 г. насам още 1,5 милиарда 

 

души са постигнали по-добро здраве и благосъстояние. Въпреки постиженията, нарастващото затлъстяване, високата употреба на тютюн и постоянното замърсяване на въздуха възпрепятстват напредъка.

Универсалното здравно покритие обхвана още 585 милиона души, но не беше постигната целта за един милиард. Освен това до 2025 г. е вероятно само 777 милиона души повече да бъдат адекватно защитени по време на спешни здравни ситуации, което не отговаря на целта за един милиард.

"Без ускоряване на напредъка е малко вероятно някоя от Целите за устойчиво развитие в областта на здравеопазването да бъде постигната до 2030 г.", заяви д-р Самира Асма от СЗО.


Евтин ботокс вкарал 13 жени в болница

Евтин ботокс вкарал 13 жени в болница

Още 4 са получили медицинска помощ извън клиника, всички случаи са в САЩ и бяха докладвани от CDC
България е първенец по легла в ЕС

България е първенец по легла в ЕС

За втора поредна година страната ни изпреварва дори Германия с феноменалната бройка от 823 на 100 000 души, в същото време половината седят празни
Трансплантираха ларинкс на онкоболен в САЩ

Трансплантираха ларинкс на онкоболен в САЩ

Това е третата такава операция в страната, оперираният е възстановил гласа си и дори е запазил бостънския си акцент
СЗО одобри самотест за хепатит С

СЗО одобри самотест за хепатит С

Версията е специално разработена за употреба от непрофесионални потребители
Без такси за медицина в университета Джон Хопкинс

Без такси за медицина в университета Джон Хопкинс

Това става възможно за повечето студенти, след като висшето училище получи 1 млрд. долара от бившия кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг
Почина жената с трансплантиран свински бъбрек

Почина жената с трансплантиран свински бъбрек

Преди операцията органът беше генно редактиран, Лиза Пизано беше и с механична сърдечна помпа, съобщи CNN
Япония предупреждава за топлинни удари

Япония предупреждава за топлинни удари

Горещините през последните дни доведоха до няколко смъртни случая, хората използват охлаждащи убежища
Европа остава незасегната от птичия грип

Европа остава незасегната от птичия грип

Засега разпространението му е сред дивите птици, само в САЩ вирусът бе хванат сред домашни говеда, но бдителността трябва да се повиши, казват от ЕСDC
СЗО пусна платформа за медицински изделия

СЗО пусна платформа за медицински изделия

MeDevIS включва 2301 вида устройства, целта е да подпомага правителствата, регулаторните органи и потребителите
СЗО: Талкът е

СЗО: Талкът е "вероятно канцерогенен"

Такава класификация даде Международната агенция за изследване на рака
1 2 3 4 5 ... 132 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво свърши служебния кабинет в здравеопазването?

Юли 2024 Предишен Следващ