План

Нов тайминг за Детската болница

22-05-2024 14:36
До два месеца трябва да е готов плана за капацитета, чието създаване е следваща стъпка за изграждането йНов тайминг за Детската болница
Clinica.bg

press@clinica.bg
Таймингът за изграждането на детската болница беше обновен. Следващата стъпка за създаването й е План за капацитета, който ще е готов след два месеца. Това съобщиха от Националната мрежа за децата, след среща в здравното министерство вчера. Тя се наложи след смяната на директора на държавната компания, която отговаря за изграждането на болницата.
В срещата в МЗ вчера са участвали представители на ведомството, Здравната инвестиционна компания, Обществения съвет за детска болница, Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и консултантския консорциум, който ще изготви проектите за структура, функционална програма и план за оборудване и обзавеждане на Националната детска болница. Първата стъпка от този процес е изготвянето на „План за капацитета". 

Той трябва да включва профил

на здравните услуги, като се анализира настоящото положение и се предвиди 15-годишен хоризонт. Също така ще дефинира броя легла, операционни зали, кабинети за консултации и др. и ще определи вида и обхвата на здравните услуги и начина, по който ще се предоставят и пътя на пациента в рамките на болницата. Този документ ще е готов след два месеца. След като в рамките на 15 дни бъде обсъден от българска страна, въз основа на този него ще започне паралелна работа по другите два документа - функционална програма и план за оборудването.

 

Функционалната програма

 

включва класификация на видовете помещения, определяне на отношенията между различните структури, подробен списък на съоръженията за настаняване и оборудването, създаване на база данни с подробна информация за характеристиките на 40 типа помещения и на примерни 3D проекти за всяко едно от тях. Планът за оборудването пък включва списък на необходимото оборудване, разработване на цялостна и частична количествена сметка, очакван предварителен бюджет и др. Тези два документа ще са готови в рамките на 5 месеца.

 

Междувременно през юли е 

 

планирано двама души от България, да посетят две аналогични специализирани педиатрични болници в Испания, да се запознаят с начина им на функциониране и процесите на имплементиране на модерните технологии в тях. Ангажиментът на консултантите завършва с изготвяне на финален доклад, който да даде препоръки за възлагането на обществени поръчки, за управление на проекта и за препоръки относно нужните експертни роли и профили при сформиране на екипа за управление на проекта. 

 

Този последен доклад трябва да е 

 

готов в края на януари 2025 г. В консултантския екип влизат служители от дивизия „Здравеопазване" на Европейската инвестиционна банка. Испанската компания, която банката е наела за разработването на проекта, има международен опит в планирането на дизайна и процесите на над 200 болници в повече от 10 държави. Компанията има опит и в България, тъй като е консултирала планирането на детската болница в Бургас, като в екипа са включени български експерти.

 

На срещата в МЗ експертите подчертаха, 

 

че подготвяните от тях доклади не са архитектурен проект, но съдържат всички предварителни проучвания, необходими за качествено задание и в резултат – качествен проект. Споразумението между Здравната инвестиционна компания и ЕИБ не включва и пълен финансов и икономически анализ. Изготвените документи обаче ще дадат възможност за много по-ясно и прецизно остойностяване на проекта за Национална детска болница.


Нужни са по-малко, но добре оборудвани болници

Нужни са по-малко, но добре оборудвани болници

Новият парламент вече е факт, може би ще има и ново правителство. Какви са очакванията на малките общински болници от властта, как касата да контролира разходите, след като няма лимити, попитахме Янита Андреева. 
Разширяват финансирането на грижите за бебета

Разширяват финансирането на грижите за бебета

Здравната каса ще може да плаща и на практики за здравни грижи, ако имат договор с джипи, гласят промени

Безплатните зъбни протези още буксуват

Безплатните зъбни протези още буксуват

Последно те трябваше да започнат реално да се плащат от 1 август, но все още няма постигнато съгласие между БЗС и НЗОК

Напливът за нови клиники расте още

Напливът за нови клиники расте още

През 2019 г. са изготвени 10 комплексни оценки за дейности или болници, за миналата 94, а само за първите три месеца на тази - 43

Двама остават в битката за „Ив. Рилски

Двама остават в битката за „Ив. Рилски"

Начело на Инфекциозна болница застава д-р Тома Томов, а проф. Татяна Червенякова остава в борда

ИАМН с външен консултант за „Сърце и мозък

ИАМН с външен консултант за „Сърце и мозък"

Проверката на болницата в Бургас по съмнението за отчетена, но неизвършена операция продължава повече от два месеца

Не обсъждаме актуализация на бюджета на НЗОК

Не обсъждаме актуализация на бюджета на НЗОК

Тази година бюджетът на здравната каса е изправен пред повече предизвикателства от обикновено. Причината е, че КС отмени лимитите на болниците. Ще има ли дефицит, какво е решението, попитахме Боян Бойчев от АИКБ.

Пациентът в болница поскъпнал с 49%

Пациентът в болница поскъпнал с 49%

Най-скъпо се оказва, че лекуват в Пловдив и Плевен, изпреварвайки дори София, а най-евтино в Перник и Видин, показват данните на касата

МС одобри отчетите на НЗОК

МС одобри отчетите на НЗОК

Единият е за изпълнението на бюджета, а другият за дейността на фонда за 2023 г.
И „Св. Наум

И „Св. Наум" остава със стария си шеф

Акад. Иван Миланов остава директор на лечебното заведение за още един мандат, показват резултатите от конкурса на МЗ
1 2 3 4 5 ... 513 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия парламент в здравеопазването?

Юни 2024 Предишен Следващ