коментар

Тази седмица бе направена първата детска операция на сърце за май

22-05-2024 07:30
В клиниката липсват 8 сестри, има нещо, което не ги мотивира да са там и ние искаме тази причина да бъде изчистена, казва Цветослав НайденовТази седмица бе направена първата детска операция на сърце за май
Clinica.bg

press@clinica.bg

Детските операции на сърце в България за пореден път висят на косъм. Решиха ли се проблемите, какви са те и как се справят в тази ситуация пациентите, попитахме Цветослав Найденов. Той е зам. председател на асоциация „Детско сърце".

- Г-н Найденов, какъв е проблемът с детските кардиохирургични операции?

- Проблемът не е с кардиохирургични операции, а с лисата на сестри в детската реанимация. Това означава, че детската кардиохирургия може да работи на нормален капацитет, но няма къде след това децата да бъдат обгрижвани. Затова и детската кардиохиругия не работи по начина, по който трябва.

- Правят ли се сега операции и какъв е графикът?

- Правят се, но много рядко, като се поемат най-спешните случаи. Има график, който предвижда две седмици да се правят операции, след това две седмици реанимацията да не работи. Тоест, операциите не са на 100% спрени, но са изключително редуцирани. Доколкото разбрах, тази седмица е направена първата операция за май месец.

- Каква е листата с чакащи?

- Това е малко субективно, защото в нея са хора, които вече трябва да са влезли за операция. Мисля, че вече има над 100 човека, но това не е целият списък, защото постоянно се раждат деца. Около 500 деца на година се раждат със сърдечни малформации, а една четвърт от тях имат нужда от спешна намеса в рамките а първата си година. Някои от тях имат нужда от намеса дори в първите часове от живота си и няма как да бъдат сложени в листа на чакащите. Така че тази листа се увеличава непрекъснато, но в нея са само случаите, които все пак търпят някакво отлагане.

- Какви са възможните решения и докъде са в реализацията им?

- Тази седмица имахме среща с ръководството на НКБ. Д-р Иво Ваклинов ни обясни, че сегашното спиране на отделението е поради отсъствието на двама души в него – една сестра е напуснала, а друга е в болнични. Те разчитат, че в средата на следващия месец тя ще се върне на работа и отделението ще може да работи, както е било досега. Това обаче не решава проблема, защото щатът им ще е запълнен на 50% и грижата за пациентите няма да е оптимална.

- Има ли изход?

- Обсъдихме няколко неща. Едното е да видим какво може да се направи от всички нас, така че професията детска сестра в реанимацията на детската кардиология да стане по-атрактивна. Ние като представители на асоциация „Детско сърце" ще разговаряме със сестрите, чийто списък ще ни предоставят лекарите, за да видим какви са причините за текучеството и защо не искат да започнат работа там. След това ще видим с ръководството как да ги отстраним. Освен това предлагаме в клиниката по детска реанимация и кардиохирургия да се направи консултиране със специалисти извън болницата, които да кажат какво може да се подобри и да се вземат нужните мерки. Защото в клиниката липсват 8 сестри, тоест те не са прекалено много , но младите сестри не остават дълго там, което означава, че нещо не ги мотивира да са там и ние искаме тази причина да бъде изчистена.

- Смятате ли, че има опасност да загубим тази дейност за България?

- Аз лично се надявам, че няма да я загубим, но не знам дали има опасност, това могат да кажат директорът на болницата, НЗОК, МЗ. Вродените сърдечни заболявания са най-честите и са втората причина за детска смъртност след неонатологичните проблеми. В същото време има само едно отделение в цялата страна за тях, то не трябва да бъде спряно, защото, някои деца няма да получат шанс за живот. Това отделение според мен трябва да се ползва със специална защита от НЗОК или МЗ, така че при подобни сътресения, те да могат да действат бързо и да преразпределят ресурси и човешки капитал в него.

- Имате ли информация дали родителите се насочват към чужбина?

- За да се случи това през фонда за лечение, това трябва да стане с препоръката на самата клиника, доколкото знам това не се случва. Но това не означава, че не се правят операции в чужбина с лични средства, а има и деца, които са с двойно гражданство.

- Каква е стойността на една такава операция?

- Не знам точно, но знам, че са изключително скъпи. Единствената сума, която съм видял е за Америка, тя беше 500 хил. долара. Тук трябва да се вземе предвид, че състоянието на децата е различно, което оказва влияние и на стойността на операциите.


Нужни са по-малко, но добре оборудвани болници

Нужни са по-малко, но добре оборудвани болници

Новият парламент вече е факт, може би ще има и ново правителство. Какви са очакванията на малките общински болници от властта, как касата да контролира разходите, след като няма лимити, попитахме Янита Андреева. 
СЗО предупреди за фалшив Оземпик

СЗО предупреди за фалшив Оземпик

Медикаментът е бил открит в Бразилия, Великобритания и САЩ през миналата година

Разширяват финансирането на грижите за бебета

Разширяват финансирането на грижите за бебета

Здравната каса ще може да плаща и на практики за здравни грижи, ако имат договор с джипи, гласят промени

Безплатните зъбни протези още буксуват

Безплатните зъбни протези още буксуват

Последно те трябваше да започнат реално да се плащат от 1 август, но все още няма постигнато съгласие между БЗС и НЗОК

Напливът за нови клиники расте още

Напливът за нови клиники расте още

През 2019 г. са изготвени 10 комплексни оценки за дейности или болници, за миналата 94, а само за първите три месеца на тази - 43

Двама остават в битката за „Ив. Рилски

Двама остават в битката за „Ив. Рилски"

Начело на Инфекциозна болница застава д-р Тома Томов, а проф. Татяна Червенякова остава в борда

ИАМН с външен консултант за „Сърце и мозък

ИАМН с външен консултант за „Сърце и мозък"

Проверката на болницата в Бургас по съмнението за отчетена, но неизвършена операция продължава повече от два месеца

Не сме съгласни аптеките да работят без заплащане

Не сме съгласни аптеките да работят без заплащане

Промените за изписването на повече лекарства на една е-рецепта улесняват всички, но засега са без нужните финансови параметри, казва маг. фарм. Димитър Маринов

Не обсъждаме актуализация на бюджета на НЗОК

Не обсъждаме актуализация на бюджета на НЗОК

Тази година бюджетът на здравната каса е изправен пред повече предизвикателства от обикновено. Причината е, че КС отмени лимитите на болниците. Ще има ли дефицит, какво е решението, попитахме Боян Бойчев от АИКБ.

Пациентът в болница поскъпнал с 49%

Пациентът в болница поскъпнал с 49%

Най-скъпо се оказва, че лекуват в Пловдив и Плевен, изпреварвайки дори София, а най-евтино в Перник и Видин, показват данните на касата

1 2 3 4 5 ... 561 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия парламент в здравеопазването?

Юни 2024 Предишен Следващ