медицина

Зависимостта е болест, но обществото не го осъзнава

23-05-2024 06:19
Алкохолът и наркотиците „доставят" лесно щастие, чувство на обич и силни емоции, казва Светлана ЙордановаЗависимостта е болест, но обществото не го осъзнава
Clinica.bg

press@clinica.bg

Обществото все още има негативно отношение към хората, които злоупотребяват с алкохола, наркотиците или хазарта. Дали обаче те имат нужда от осъждане или от помощ, болест ли е зависимостта и има ли условия у нас, за да се лекува. За това разговаряме със Светлана Йорданова. Тя управлява фондация „За един чист живот" за помощ на зависими хора. Темата бе в нейния ресор и като бивш зам. министър на здравеопазването.

- Г-жо Йорданова, доколко в България има проблем със зависимостите?

- В България не е по-различно от света. Зависимостите са станали част от ежедневието ни. С всяка изминала година този проблем става все по-сериозен, както и нуждата да се говори повече по темата, за да се отърсят хората от тази стигма и да започнат да възприемат зависимостите като заболяване, което има своите етапи на развитие и своето лечение.

- Правено ли е изследване за България колко хора са засегнати и от какви видове зависимости?

- Да направиш изследване в такава стигматизирана област е изключително трудно. Хората подхождат с предразсъдъци към това заболяване. В семействата то се крие дълги години и това е напълно разбираемо. Ако зависимият е син или дъщеря, родителите крият проблема, защото живеят с огромно чувство на вина, че не са се справили с възпитанието на детето. Самите зависими много по-късно започват да осъзнават, че имат проблем, защото общоприето е, че ежедневната употреба на алкохол не е голям проблем. Истинският проблем идва, когато човек започва да губи контрол над ситуацията, да променя поведението си не само в периода на употребата на алкохол, но и извън него. Относно хазартната зависимост имаме бегла представа за пораженията, защото има регистър към НАП с хора, които доброволно искат да се включат, за да ограничат залаганията. Но това е много малък процент от осъзнатите хора. Към фондация „За един чист живот" има телефонна линия, която работи 12 часа дневно и виждаме, че има хора, които търсят помощ. За съжаление много от тях в крайните етапи, когато лечението е по-продължително.
- Какво означава да си зависим и към какво може да се развие зависимост?
- Освен към алкохол, наркотици и хазарт, има безкрайно много комбинации между тях. Зависимостта е заболяване, което се характеризира със загуба на контрол. Има специфики по отношение на различните видове зависимост, но като цяло протичането на заболяването може да се раздели на 4 фази: злоупотреба, предупредителна фаза, критична фаза и хронична фаза. Зависимостта е заболяване за цял живот. Независимо че може да постигне ремисия, човек цял живот ще трябва да полага грижи за здравето си, така както например хората с диагноза диабет. Това става след терапия, самонаблюдение и с помощта на терапевти и близки - особено през първите месеци след преминато лечение.

- Увеличава ли се портфолиото на зависимостите с напредъка на технологиите - говорим ли за зависимост от интернет?

- Да, например инвестициите в криптовалута също могат да отключат хазартна зависимост. Търсенето на лесно и бързо удоволствие може да доведе до развитие на зависимост към алкохол, наркотици и хазарт. Например зависим към хазарт човек не може да изпита толкова силна емоция от раждането на първото си дете, колкото от висок залог. И организма на този човек свиква с огромния изблик на допамин, който получава в тези рискови ситуации. Това не може да се сравни с нищо от нормалния живот, където човек получава удоволствие след положени усилия и постигната цел, където резултатите са много по-дълготрайни. За съжаление човешката психика се настройва към по-лесните възможности за получаване на удоволствие.
- Какво заместват по този начин тези хора, какво им липсва в живота?
- Щастие, чувство на обич, силни емоции, които съпровождат хората, когато се чувстват добре. Тези хора искат да бъдат щастливи, но да стигнат дотам по лесен и бърз начин.
- Има ли физиологична предпоставка за развитието на това заболяване?
- Зависимостта е био-психо-социално заболяване, което може да се развие по три начина. Не е научни доказано, че има генетична предразположеност, но ние имаме наблюдения, че в рода на хора със зависимости по-често се срещат такива. Дали, защото се е наложило като модел на поведение или е генетична обремененост, не знаем. Психологическият момент е налице и в ситуации, когато зависимите не могат да овладеят емоциите си и си помагат с употреба или игра. Социалните предпоставки са традициите да се употребява всяка вечер, на обществени места, дори и в градинките - пред деца и подрастващи. Вероятността да развиеш зависимост тогава е по-голяма.

- Има ли рискови групи или никой не е застрахован?

- Най-рискови са подрастващите, но болестта може да се развие във всяка възраст. По-лесно е човек да не развие зависимост при пълноценен контакт с родителите, когато се чувства разбран и израства без комплекси.

- Кои са ранните симптоми на зависимостта?

- Един от тях е когато човек започва да проявява патологично регулиране на емоциите си. Например напрегнат съм, ще изпия две чаши, скучно ми е - ще взема нещо ... Зависимият в употреба изразява крайни емоции – еуфория и депресия, но не изпитва нормалните емоции, характерни за здрав човек.
- Системата и обществото дава ли нужната подкрепа и условия за лечение?
- В обществото няма нужното разбиране как се решава този проблем. Съответно е и отношението в държавните институции. Когато работех в МЗ се стараех да разяснявам в работни групи в министерство на правосъдието какво означава зависимост и какви са симптомите на заболяването, които водят към промяна в поведението на зависими към алкохол и наркотици. Но не срещнах разбиране. Например, когато човек извършва административно нарушение, защото шофира употребил, той влиза в затвора. А всъщност той има нужда и от лечение. Когато се отнема книжката на човек, зависим от алкохола и след време тя му се връща, никой не знае дали той е спрял да употребява. В целия свят при такова нарушение книжката се връща само, след като човекът докаже, че е преминал терапия и не е опасен за обществото. Ние нямаме подобно разбиране - налагаме наказания, но само чрез тях не може да се предотврати проблема. Например човек, който е в най-тежка форма на цироза не може да спре да пие, въпреки че, ако не го направи ще умре. Нима този човек не иска да живее - не, но той просто не може да спре, така функционира заболяването. Това остава неразбрано и неприето от обществото.
- А има ли достатъчно центрове и финансиране, за да пратим тези хора да се лекуват?
- Има изградени най-различни центрове, най-вече за дългосрочна грижа, ако държавата отдели внимание, всичко може да се случи в рамките на половин година. Има и финансов ресурс, но той не стига до тези центрове, защото няма система, по която това да става и да се контролира. Най-големият проблем е, че нямаме разбирателство по въпроса, че това заболяване трябва да се включи наравно с всички останали в пакета на НЗОК и да бъде финансирано. В България липсва финансиране от страна на НЗОК на психотерапия както за тежи заболявания, така и за всички хронични диагнози, каквито са онкологичните, а това е много нужно и подобрява резултата от лечението.


Нужни са по-малко, но добре оборудвани болници

Нужни са по-малко, но добре оборудвани болници

Новият парламент вече е факт, може би ще има и ново правителство. Какви са очакванията на малките общински болници от властта, как касата да контролира разходите, след като няма лимити, попитахме Янита Андреева. 
СЗО предупреди за фалшив Оземпик

СЗО предупреди за фалшив Оземпик

Медикаментът е бил открит в Бразилия, Великобритания и САЩ през миналата година

Разширяват финансирането на грижите за бебета

Разширяват финансирането на грижите за бебета

Здравната каса ще може да плаща и на практики за здравни грижи, ако имат договор с джипи, гласят промени

Напливът за нови клиники расте още

Напливът за нови клиники расте още

През 2019 г. са изготвени 10 комплексни оценки за дейности или болници, за миналата 94, а само за първите три месеца на тази - 43

Двама остават в битката за „Ив. Рилски

Двама остават в битката за „Ив. Рилски"

Начело на Инфекциозна болница застава д-р Тома Томов, а проф. Татяна Червенякова остава в борда

ИАМН с външен консултант за „Сърце и мозък

ИАМН с външен консултант за „Сърце и мозък"

Проверката на болницата в Бургас по съмнението за отчетена, но неизвършена операция продължава повече от два месеца

Не сме съгласни аптеките да работят без заплащане

Не сме съгласни аптеките да работят без заплащане

Промените за изписването на повече лекарства на една е-рецепта улесняват всички, но засега са без нужните финансови параметри, казва маг. фарм. Димитър Маринов

Пациентът в болница поскъпнал с 49%

Пациентът в болница поскъпнал с 49%

Най-скъпо се оказва, че лекуват в Пловдив и Плевен, изпреварвайки дори София, а най-евтино в Перник и Видин, показват данните на касата

И „Св. Наум

И „Св. Наум" остава със стария си шеф

Акад. Иван Миланов остава директор на лечебното заведение за още един мандат, показват резултатите от конкурса на МЗ
Лекар открива 50-тото НС

Лекар открива 50-тото НС

От партиите в него зависи дали най-накрая ще се сложи ред в сектора или властта ще продължи да толерира неоправданото изграждане на нови лечебни заведения и дейности

1 2 3 4 5 ... 179 »
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия парламент в здравеопазването?

Юни 2024 Предишен Следващ