черно на бяло

Половината заповеди за лечение в чужбина са за лекарства

22-05-2024 06:16
Над 77 млн. е дала здравната каса миналата година, близо 97% от тях са отишли за медикаменти и медицински изделия, същото е и през тазиПоловината заповеди за лечение в чужбина са за лекарства
Clinica.bg

press@clinica.bg

Основната част от средствата които здравната каса дава за лечение на деца в чужбина всъщност отиват за плащането на скъпи лекарства и медицински изделия в България. Това показват цифрите от отчетите на фонда за миналата година и за първото тримесечие на тази.

Над 77 млн. лв. е платила през миналата година по перото за лечение на деца в чужбина. Реално обаче едва 2.7 млн. лв. от тези средства са отишли за това. С тях са финансирани 239 заповеди за лечение в други държави – най-голяма част са били в Германия (123) и Австрия (64). Сред терапиите, за които касата е давала средства, са протонотерапия, CAR-T клетъчна терапия, детски трансплантации.


Основната част от средствата – 74 млн.,


през 2023 г. са отишли за покриването на разходите за лечение в България. С тях са финансирани 2069 заповеди за лекарства, медицински изделия и генетични изследвания, като се оказва, че средната стойност е била по-висока, отколкото за лечение в чужбина – 35 766 лв. Най-голяма част от заповедите са за финансиране на скъпи лекарства основно онкологични и при проблеми в обмяната на веществата, които не се плащат по друг ред в страната – тези случаи са били 1123 или 53% от всички. На второ място се нареждат медицинските изделия в областта на неврохирургията, ортопедията, кардиохирургията и други области, за които са издадени 39% от заповедите. Минимална част са останалите случаи за медицински храни и генетични изследвания.


Същото е и през тази година

За първото тримесечие касата е дала на 17 млн. лв., от които 15.3 млн. са за лекарства и медицински изделия у нас, а около 2.7 млн. са за лечение в чужбина. Със средствата за България са финансирани 543 заповеди, което означва, че средната стойност е била над 28 хил. лв. Отново най-голяма част от заповедите са за лекарства за онкологични заболявания. 

Тенденцията основната част от средствата


за лечение в чужбина да отива за плащането на медицински изделия и лекарства у нас не е нова, тъй като подобни са данните и за предходните години. Тя обаче се задълбочава в годините, като повратна точка за нарастването на заповедите за плащане на лекарства и изделия в България се оказва 2022 г., когато е променена Наредба 2. С измененията се дава възможност касата да плаща за всички нерегистрирани лекарства в страната, което значително увеличава разходите й по това перо, макар че те се отчитат като „лечение в чужбина". Положителната част е, че така се задоволяват потребности на болните деца, отрицателната е, че лекарствата и изделията така се плащат на много по-високи цени, отколкото, ако бяха регистрирани за употреба в страната и се реимбурсираха от НЗОК. Въпреки че проблемът е ясен, досега ефективни мерки за контрола му не бяха предприети.


Нужни са по-малко, но добре оборудвани болници

Нужни са по-малко, но добре оборудвани болници

Новият парламент вече е факт, може би ще има и ново правителство. Какви са очакванията на малките общински болници от властта, как касата да контролира разходите, след като няма лимити, попитахме Янита Андреева. 
Честит Еньовден!

Честит Еньовден!

Днес се берат най-лековитите билки, а фармацевтите отбелязват своя професионален празник

Разширяват финансирането на грижите за бебета

Разширяват финансирането на грижите за бебета

Здравната каса ще може да плаща и на практики за здравни грижи, ако имат договор с джипи, гласят промени

Безплатните зъбни протези още буксуват

Безплатните зъбни протези още буксуват

Последно те трябваше да започнат реално да се плащат от 1 август, но все още няма постигнато съгласие между БЗС и НЗОК

Напливът за нови клиники расте още

Напливът за нови клиники расте още

През 2019 г. са изготвени 10 комплексни оценки за дейности или болници, за миналата 94, а само за първите три месеца на тази - 43

Двама остават в битката за „Ив. Рилски

Двама остават в битката за „Ив. Рилски"

Начело на Инфекциозна болница застава д-р Тома Томов, а проф. Татяна Червенякова остава в борда

ИАМН с външен консултант за „Сърце и мозък

ИАМН с външен консултант за „Сърце и мозък"

Проверката на болницата в Бургас по съмнението за отчетена, но неизвършена операция продължава повече от два месеца

Не сме съгласни аптеките да работят без заплащане

Не сме съгласни аптеките да работят без заплащане

Промените за изписването на повече лекарства на една е-рецепта улесняват всички, но засега са без нужните финансови параметри, казва маг. фарм. Димитър Маринов

Не обсъждаме актуализация на бюджета на НЗОК

Не обсъждаме актуализация на бюджета на НЗОК

Тази година бюджетът на здравната каса е изправен пред повече предизвикателства от обикновено. Причината е, че КС отмени лимитите на болниците. Ще има ли дефицит, какво е решението, попитахме Боян Бойчев от АИКБ.

Пациентът в болница поскъпнал с 49%

Пациентът в болница поскъпнал с 49%

Най-скъпо се оказва, че лекуват в Пловдив и Плевен, изпреварвайки дори София, а най-евтино в Перник и Видин, показват данните на касата

1 2 3 4 5 ... 627 »
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво очаквате от новия парламент в здравеопазването?

Юни 2024 Предишен Следващ