Медицина

Алергията към полените е до октомври

11-06-2024 06:30
Ежегодна имунотерапия облекчава проявите, ангеодемът може да блокира дишането и доведе до задушаване, казва доц. Анна ВалериеваАлергията към полените е до октомври
Силвия
Силвия
Николова
silnikol@gmail.com
Седмата национална конференция "Пролетни алергологични дни" се проведе неотдавна. В програмата на форума залегнаха актуални тези, сред които поленовите алергии и наследствения ангиоедем. Какво представялват тези заболявания, каква е симптоматиката, има ли превенция срещу тях и каква е терапията. Тези въпроси зададохме на единия от докладчиците доц. Анна Валериева. Тя работи в Клиниката по алергология на УМБАЛ „Александровска".
- Доц. Валериева, много хора се оплакват от алергични реакции в резултат на полените. Докога продължава разпространението им?

- Сезонът им започва с първите признаци на пролетта – втората половина на февруари, но тази година имаше белези още в самото му начало за симптоми при силно алергичните пациенти към полените на дървестните видове. Обект на интерес в случая са растителните видове, които отделят зърна с много малък размер. Всъщност, това са мъжките им полови клетки, които постепенно започват да пускат прашец. Както казах, най-рано това се случва през февруари, следват април и май, когато цъфтят дървесните видове. През юни и юли най-активно отделят полени тревните и житните видове. През летните месеци – юли, август септември, та дори до октомври, има зърна от т. нар. представители на групата на плевелите. У нас най-застъпените видове са амброния, живовляк и някои други растения. Така, за някои пациенти, които са и най-силно алергичните, сезонът на алергиите започва от февруари и приключва в края на октомври.

- Можем ли да се опазим от неблагоприятното им въздействие?

- Спасението е да намаляваме експозицията на конкретния агент, но това е трудно осъществимо, тъй като хората не могат да живеят само в затворени помещения, на изкуствена климатизация и въобще да нямат контакт с външната среда. Спасението идва, когато те започнат да идентифицират алергена. Това най-често става с помощта на специалист алерголог. Извършва се или кожно алергично тестуване върху кожата или изследване с взема кръв. Когато установим виновникът, можем и да се ориентираме за времето, в което човекът може да има определени симптоми. Спасението идва тогава, когато той започне да взима контролираща терапия. С нейна помощ той може да се справи с проявите и да контролира хронично-алергичното възпаление. Препоръчват се чести промивки на носа и лигавицата там, където микросксопичните зрънца попаднат, но и приемане на антихистаминови медикаменти за контролиране на същото това възпаление.

- Има ли лечение въобще, което може да елиминира тези алергични реакиции?

- В дългосрочен план пациентът следва да провежда алергенна имунотерапия. Това е вид хипосенсибилизация, което означава хипоалергенна ваксинация. Чрез нея той развива имунен толеранс съм дадения алерген. Алергичните симптоми спират и не се проявяват.

- Еднократно ли се прилага?

- Провежда се за период от три до пет последователни години, като може да бъде с капки или подкожни инжекции. Има различни видове имунотерапия. Въпрос на лична гледна точка е, доколко тя е достъпна. Тя може да бъде от 40 до 200 лв. на месец в зависимост, каква е назначена. Здравната каса поема 50% от цената от тази с капките под езика за хора със съпътстваща бронхиална астма. Останалите трябва да плащат от джоба си.

- Възможно ли е и какви заболявания провокира алергията към полените?

- Известна е с това, че ангажира конюнгтивата и носната лигавица. Когато поленовата алергия не се лекува, има тенденция да прогресира. Според литературните данни, в 40% от случаите тя може да провокира бронхиална астма. В този смисъл имунотерапията предпазва от развитието и да това заболяване.

- Поленовите алергии имат ли възрастови предпочитания?

- Като цяло, тези заболявания предпочитат по-младите хора. За поленова алергия говорим след 3-5 – годишна възраст. Възможно е тя да се прояви и при пациенти над 60 години.

- Замърсяването на въздуха, особено в градовете, прави ли алергиите по-агресивни?

- Когато въздухът е замърсен с прахови частици в периода на цъфтежа на растенията, полените стават много по-агресивни. Тогава хората имат много по-тежки симптоми особено в градска среда. Това не означава, че няма да ги имат в селска среда, но там те ще бъдат много по-слаби.

- Увеличава ли се честотата на алергиите в последните години?

- Да, категорично може да се каже, че XXI век е векът на алергичните заболявания. Няма друго, като алергичният ринит, което да е отбелязало такъв ръст в честотата си. Той е бил под 1% в началото на XX век, докато сега е надскача 25 на сто. Вижда се, че ръстът драстично е нараснал. Има още едно заболяване, към което можем да се отнасяме с повишено внимание.

- Кое е това заболяване?

- Това е ангеодем, популярен оток. В спешните центрове немалко от преминалите случаи се дължат на него. Той може да се появи на лицето, устните, езика. Най-тежката му проява е на гърлото, може да блокира дишането и да се стигне до задушаване. Някои от тях ангажират ръцете и краката, а при някои пациенти се проявяват и в гениталиите. Те имат най-различен характер и зад тях стоят най-различни механизми – прием на някои лекарства, алергична реакция или рядка генетична особеност с липса на някои плазмени протеини. Това се асоциира като по-голям риск за възникване на оток в дихателните пътища. При появата на ангелодем, хората не бива да чакат да отмине, а да потърсят консултация с алерголог. Макар и в редки случаи, той може да доведе до много тежки последици.

- Отоци на крайниците има и при проява на сърдечна недостатъчност. Възможно ли е в такъв случай лекарят да сгреши причината за него?

- При сърдечната недостатъчност те се увеличават и влошават постепенно. Когато говорим за алергична реакция, те се проявяват внезапно и епизодично на единия крайник или на едната ръка. Нещо повече, дорни имат период на пълно обратно развитие – извезват. Както вече посочих, освен от медикаменти, могат да бъдат причинени и от липсата на някои плазмени белтъци. Последните се срещат в едно семейство. В този случай най-напред трябва да установим в каква форма на наследствен ангеодем се дължи и едва тогава да им се предложи подходяща терапия. Повечето от отоците – алергичните, се лекуват с антихистамини и кортикостероиди. Прио генетичните форми хората не се подобряват от конвенционалната терапия. Те имат нужда от по-специфични медикаменти, които или дават липсващия протеин в кръста, или действат на рецептор, който блокира проявата на тези отоци. Тези лекарства не са масови, изписват се по специален ред и са от вида на т.нар. сираци. Най-важното е да поставим диагнозата. По-нататък в нашата страна има механизъм те да бъдат осигурявани на пациентите.

- Какви са съветите на доц. Валериева къмв хората, податливи на алергии?

- Най-напред да не изпадат в паника и да отидат на специалист-алерголог. Той знае как да подходи съобразно заболяването и ще даде най-разумното решение за лечение и профилактика.


Все повече млади хора са с разширени вени

Все повече млади хора са с разширени вени

Расте делът на новодиагностицираните между 30 и 50 години, причини са масовото обездвижване и наднорменото тегло, казва доц. Димитър Петков
Болница „Тракия

Болница „Тракия" обучава на BULENDO 2024

Гастроентеролозите от лечебното заведение показаха наживо високотехнологични манипулации пред 350 свои колеги от страната

Повишеният тропонин не е синоним на инфаркт

Повишеният тропонин не е синоним на инфаркт

В тези случаи времето е ценно, след втория час 50% от засегнатия миокард некротизира и след това пациентите може да развият сърдечна недостатъчност, казва проф. Арман Постаджян

Все повече млади пациенти с кожен меланом

Все повече млади пациенти с кожен меланом

15.4% от всички регистрирани в българския регистър, са под 45 години, обясни доц. Ива Гаврилова
Азбуката на кръвта

Азбуката на кръвта

За българите най-голяма е честотата на група А - около 43%, следвана от О – 32.5%, казва д-р Елисавета Грънчарова от ВМА

Прегряването при децата често се бърка с вирус

Прегряването при децата често се бърка с вирус

Генетично сме подготвени за подобни горещини, но не и през юни, когато по-високата влажност на въздуха може да доведе до бронхоспазми, предупреждава д-р Рада Прокопова
Алцхаймер засяга 30% от хората над 80 години

Алцхаймер засяга 30% от хората над 80 години

Диагнозата трябва да се приеме не само като неврологично, но и обществено, социално-икономическо заболяване, казва д-р Филип Алексиев
Кашлица над 8 седмици е признак на болест

Кашлица над 8 седмици е признак на болест

Тя трябва да се уточни от специалист, казва доц. Владимир Ходжев от УМБАЛ „Св. Георги" в Пловдив
Над 90 000 българи страдат от ХОББ

Над 90 000 българи страдат от ХОББ

В повечето случаи пациентите са пушачи над 40-годишна възраст, които се оплакват от хронична кашлица, задух и храчки, казва д-р София Ангелова
Болестите на щитовидната жлеза все по-чести

Болестите на щитовидната жлеза все по-чести

У нас 17% от жените до 60 г. страдат от понижената й функция, казва проф. Русанка Ковачева
1 2 3 4 5 ... 60 »
Банер
Видео преглед

По следите на здрaвната реформа с clinica.bg

СПРАВОЧНИК
Какво свърши служебния кабинет в здравеопазването?

Юли 2024 Предишен Следващ